Atentie la ora exacta!

Pentru orice jurnalist american care se documentează în mod onest, există un altul afectat de ipocrizia obiectivităţii.

Pentru orice ziarist african care scuipă minciunile guvernului, există un altul care îşi riscă viaţa pentru a publica adevărul.

Pentru orice reporter rus care demască corupţia există un altul care câştigă bani murdari scriind articole ce conţin publicitate mascată.

Pentru orice gazetar englez care utilizează truisme brute în titluri umflate, există un altul care penetrează ceaţa secretomaniei guvernamentale. Nu există decât jurnalism de bună şi de proastă calitate!

David Randall, Jurnalistul Universal

 

Am citit ieri din nou Jurnalistul Universal, o fac de fiecare dată când simt că încep să uit pentru ce am ales să practic această meserie. Şi în jurul nostru se construieşte o lume cu ziduri foarte înalte, care te fac să uiţi uşor ce înseamnă de fapt jurnalismul.

O lume în care se construieşte cu gândul la cifre şi mai puţin privind în ochii cititorilor.

Un om pe care îl admir pentru ceea ce a construit în presa românească şi mai ales pentru caracterul lui mi-a spus: „Jurnalismul nu se face cu ochii în ecranul cu cifre! Lasă prostiile şi apucă-te de treabă”. Avea mare dreptate!

Pe de altă parte, dacă nu veghezi mereu la audienţa ta, dacă nu găseşti mijloacele inteligente de a avea o audienţă cât mai mare, munceşti degeaba. Un articol foarte bun, care ajunge la puţină lume, este irosit.

Cred că marea provocare a lumii care se construieşte în jurul nostru este să găsim căile de a putea să facem jurnalism aşa cum ne dictează conştiinţa, de calitate, dar în acelaşi timp de a ambala totul în cel mai eficient vehicul prin care mesajele noastre să ajungă la cât mai multă lume.

Este greu să găseşti tot timpul ambalajul care să fie cel mai sclipicios şi în acelaşi timp corect cu „clientul”!

Este un mecanism fin, ca de ceas mecanic, care trebuie reglat constant pentru a putea să-ţi arate mereu ora exactă. Un ceas care are nevoie, din când în când, de un „ceasornicar” priceput care să-i cunoască toate rotiţele şi arcurile. Care să ştie ce trebuie făcut când ceasul întârzie, sau când o ia înainte.

Dacă nu ai şansa să lucrezi cu un astfel de ceasornicar şi dacă mecanismul acesta fin încape pe mâinile butucănoase ale unui meşter nepriceput, rişti să nu mai poţi afla ora exactă. Cel mai grav este că nepriceputul, care nu simte tensiunea arcului minuscul dintre rotiţiţele cu rubine, poate întoarce fără măsură rotiţa. Pentru că nu ştie ce e în ceasul acela, poate va crede că rotiţa e blocată şi e nevoie de mai multă forţă brută pentru a o debloca.

Arcul se va rupe şi ceasul se va opri în loc. Atunci am pierdut ora exactă şi chiar mai mult decât atât.

Atunci rişti să nu mai poţi practica jurnalism de bună calitate decât pe facebook sau pe bloguri, unde mesajul tău ajunge la prea puţină lume.

Momentul în care vom constata cu toţii că toate ceasurile noastre sunt defecte, că toţi „ceasornicarii” buni au dispărut, că pe nimeni nu mai interesează ora exactă, este momentul în care ne-am pierdut libertatea.

Atunci suntem cu toţii prizonieri ai celor care vor ca numai ei să ne dea ora exactă.

Un gând despre “Atentie la ora exacta!

  1. Pingback: Ipocrizie și aroganță « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s