Procuror-şef arestat pentru intervenţii la o multinaţională italiană, prins în flagrant cu şpaga în sertar

Cel mai mare producător de rezistenţe electrice din România, multinaţionala Zoppas Industries, a ajuns fără voie în mijlocul unui scandal de corupţie în care a fost arestat procurorul-şef al Parchetului Sânnicolau Mare.

Procurorul Ciprian Zamfirescu, cu grad de procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost arestat pentru 29 de zile în data de 9 septembrie 2010, la cererea Departamentului Naţional Anticorupţie. Cazul lui Zamfirescu aduce în centrul atenţiei una dintre cele mai mari şi respectabile companii din Banat. Zoppas Industries România nu a comentat situaţia. Reprezentanţii multinaţionalei spun că au încredere în profesionalismul autorităţilor din România.

Comisionul: 4.500 de euro

Conform Departamentului Naţional Anticorupţie, Ciprian Zamfirescu a făcut un  aranjament, în iunie 2009, cu o firmă de pază şi securitate din Bucureşti. „În perioada iunie 2009 – septembrie 2010, inculpatul Zamfirescu Ciprian Călin a acceptat promisiunea unei recompense băneşti şi a primit 1.500 euro şi 12.600 lei, echivalentul a 3.000 euro, de la angajatul unei firme specializate în servicii de pază”, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Anchetatorii susţin că Zamfirescu, care ocupa funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria oraşului Sânnicolau Mare, a făcut trafic de influenţă pentru firma de pază, care a încheiat pe această cale un contract cu multinaţionala. În schimbul influenţei, magistratul a încasat taxe lunare. „Inculpatul Zamfirescu Ciprian Cătălin a primit următoarele sume: 500 de euro în aprilie 2010 şi câte 4.200 de lei în lunile mai, iunie şi iulie 2010„, a informat DNA.

Pe Aceeaşi TemăFoto: Captură TVT 89, momentul reţinerii lui Zamfirescu
CLICK AICI pentru ştirea video

Flagrantul: 1.000 de euro

Anchetatorii DNA de la Bucureşti au descins miercuri în Sânnicolau Mare şi au percheziţionat sediul Parchetului de pe lângă Judecătorie. Prim-procurorul Ciprian Zamfirescu a fost prins în flagrant, cu bani inscripţionaţi. „A fost prins în flagrant delict în timp ce primea 1.000 de euro de la acelaşi cumpărător de influenţă, reprezentând tranşa aferentă lunii august 2010„, au mai informat reprezentanţii DNA. Avocatul Arcadie Anastasescu, care asigură apărarea magistratului arestat, a prezentat pentru Adevărul de Seară detalii legate de flagrant. „Banii erau inscripţionaţi şi fuseseră daţi de Trandafirescu, pe care clientul meu îl cunoştea de ani de zile şi erau apropiaţi”, a explicat Anastasescu. Avocatul susţine însă că banii nu erau taxa pentru traficul de influenţă, ci un ajutor. „Domnul Zamfirescu se cunoştea cu Trandafirescu de mult timp, l-a mai împrumutat cu bani şi în trecut”, a spus Anastasescu.


Foto: Intrarea în sediul DNA Timişoara, unde au avut loc audierile

Audieri la DNA

Surse judiciare apropiate anchetei au informat că, după percheziţia şi flagrantul de la Sânnicolau Mare, au avut loc audieri la sediul Serviciului Teritorial Timişoara al DNA. „Aici a fost audiat şi reprezentantul Zoppas Industries România, Carmen Rusmir, care administrează fabrica din Sânnicolau Mare„, a precizat o sursă judiciară. Într-un comunicat oficial, reprezentanţii Zoppas Industries România s-au rezumat să spună că au încredere în ancheta autorităţilor şi că vor aştepta informaţiile oficiale. „Înţelegem că este o anchetă în curs. Societatea noastră are încredere în profesionalismul autorităţilor române şi aşteptăm informaţiile oficiale pe care acestea le vor comunica”, au transmis reprezentanţii multinaţionalei redacţiei Adevărul de Seară din Timişoara. „Doamna Rusmir a fost audiată la sediul DNA Timişoara, nu ştia nimic de povestea aceasta„, a spus avocatul Anastasescu. 

S-a făcut recurs la arestarea preventivă

In 9 septembrie 201, la ora 22.00, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă a magistratului Ciprian Zamficescu. Apărarea a înaintat recurs, care se va judeca zilele următoare în momentul în care se întruneşte completul special format din nouă magistraţi. Procurorul-şef este acuzat de trafic de influenţă.


FOTO: Sediul Parchetului Sânnicolau Mare

Cum a căzut Zamfirescu

Surse apropiate anchetei au informat că magistratul arestat preventiv şi acuzat de trafic de influenţă fusese monitorizat din primăvara acestui an. „Telefoanele erau ascultate de SRI, la cererea DNA, din aprilie 2010. Când au primit transcrierile convorbirilor, procurorii au aflat detaliile legate de firma de pază„, a spus o sursă judiciară. Avocatul lui Zamfirescu a confirmat aceste informaţii şi a explicat că telefonul lui Zamfirescu a fost ascultat după ce acesta a fost reclamat la DNA, dar pe cu totul altă temă. „A fost o sesizare în baza căreia, din aprilie 2010, s-au ascultat telefoanele. Din înregistrări nu s-a confirmat însă ceea ce se reclamase, dar s-a ajuns aici„, a spus Anastasescu.

Influenţa de la Zoppas

Acuzarea este fermă în acest caz. DNA a realizat un flagrant şi deţine înregistrările convorbirilor telefonice. Biroul de presă al instituţiei a emis astăzi un comunicat în care se arată că s-a reţinut în sarcina lui Zamfirescu infracţiunea de trafic de influenţă.

Apărarea susţine că sunt lucruri nelămurite. Unul dintre ele este calitatea reprezentantului Zoppas, Carmen Rusmir. „Problema este că doamna Rusmir nu este manager la Zoppas şi nu putea determina o decizie. Zoppas are un contract de administrare cu o firmă de management. Doamna Rusmir este reprezentantul acelei firme. Pentru contractul cu firma de pază s-au respectat procedurile Zoppas şi decizia nu a luat-o doamna Rusmir„, a explicat Anastasescu.

Fostul senator Matei a pierdut afacerile

Firma care a asigurat paza fabricii Zoppas din Sânnicolau Mare până în primăvara acestui an aparţine soţiei fostului senator de Timiş, Viorel Matei. „Am avut contract pe perioadă nedeterminată. A fost reziliat pe cale amiabilă în primăvară la cererea celor de la Zoppas. Dragoste cu sila nu se poate„, a spus Drăghiţa Matei. Fostul senator a declarat pentru Adevărul de Seară că s-au făcut de mult timp presiuni pentru renunţarea la contract. „Am discutat cu soţia mea, după ce au tot redus sumele, să renunţăm la contract. Acum o lună am reziliat şi contractul pentru curăţenie. Sunt surprins de arestarea lui Zamfirescu, nu mă aşteptam„, a spus Matei.

Lider mondial

Familia Zoppas, care a construit afacerea cu rezistenţe electrice, a reuşit să aducă multinaţionala în topul producătorilor mondiali. Zoppas Industries deţine 11 zone industriale de producţie şi proiectare în opt ţări de pe patru continente. Din grup fac parte şi alte societăţi care se ocupă cu proiectarea utilajelor pentru liniile de producţie a recipientelor din plastic.

Una din cele mai mari şi serioase companii bănăţene

Zoppas Industries Romania SRL (ZIR) a fost înfiinţată în 1997, la Sânnicolau Mare. Acum are peste 2.500 de angajaţi. În anul 2009 a declarat o cifră de afaceri de peste 34,9 milioane de euro şi un profit de peste 4,5 milioane de euro. Grupul Zoppas mai are şi alte societăţi în Banat. Cea mai importantă este SIPA Engineering România, cu sediul în Timişoara. SIPA are 78 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 2,2 milioane de euro. ZIR şi SIPA sunt acţionari la ZIR Timcrom SRL şi Banatex SRL. Prima societate a realizat în 2009, cu 30 de angajaţi, o cifră de afaceri de 1,7 milioane de euro. Banatex este firma care operează hotelul Zoppas de la intrarea în platforma industrială. Toate afacerile grupului Zoppas în România sunt administrate de două firme specializate care aparţin lui Carmen Rusmir şi soţului acesteia.

Nu a comentat

Carmen Rusmir, care asigură managementul afacerilor Zoppas în România, s-a remarcat ca fiind o persoană foarte serioasă şi discretă. Surse judiciare apropiate anchetei au spus că nu cunoştea cazul anchetat DNA. „A fost luată pur şi simplu prin surprindere şi era revoltată că s-a folosit numele companiei Zoppas. Nu ştia absolut nimic”, a spus o sursă care a asistat la audieri., Apărătorul lui Zamfirescu a confirmat. „La audierea doamnei Rusmir, ca martor, a participat un coleg cu care lucrez în acest caz. Doamna nu ştia nimic despre asta”, a spus Anastasescu.  Carmen Rusmir nu a dorit să comenteze public situaţia. „Compania va prezenta luni un comunicat de presă legat de această situaţie„, a spus Rusmir.

Reactia Zoppas

Multinaţionala italiană a emis un comunicat de presă în care arată că se va adresa justiţiei pentru că a ajuns în mijlocul scandalului de corupţie în care a fost arestat prim-procurorul Ciprian Zamfirescu.

În comunicatul de presă transmis redacţiei Adevărul de Seară Timişoara, Zoppas Industries România transmite că nu are nicio legătură cu reţinerea şi arestarea prim-procurorului Ciprian Zamfirescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sânnicolau Mare.

Şocaţi de situaţie

Sunt şocată de această situaţie. Nu pot să cred că a făcut aşa ceva un om cu o astfel de funcţie. Când m-au chemat la Parchet credeam că este pentru furturile din fabrică, avem multe reclamaţii nerezolvate. Apoi am aflat şi am fost şocată.

Dacă făcea un om oarecare aşa ceva, dar să facă cineva cu o funcţie, este incredibil. Luni vom emite un comunicat de presă în care vom lua dur atitudine. Este inadmisibil. Vă rog să aşteptaţi până luni cu punctul de vedere„, a declarat Carmen Rusmir, vineri, pentru Adevărul de Seară Timişoara.

Avocatul procurorului arestat, Arcadie Anastasescu, a declarat şi el că managerul Zoppas nu ştia de caz.

Contractul continuă

Conducerea Zoppas respinge cu tărie faptul că ar fi implicată în această arestare care ar avea legătură cu schimbarea firmei care asigură paza companiei noastre. Compania Zoppas este suficient de solidă, cu un management performant şi nu are nevoie de cineva care să-i spună cu ce furnizori să lucreze„, se arată în comunicatul emis astăzi de Zoppas. Conducerea companiei multinaţionale a mai informat că a încheiat contractul cu firma de pază „pe raţiuni economice” şi că va derula acest contract cât timp firma de pază îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale. Cei de la Zoppas au mai informat că se vor adresa justiţiei pentru a apăra bunul nume al companiei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s