Despre democraţie şi politică

Rata foarte scăzută a prezenţei la vot de la primele alegeri uninominale spune foarte mult despre încrederea publicului în clasa politică. Uninominalul, un sistem de vot intens dezbătut pe scena publică, acceptat şi dorit de oameni, nu a atras decât pe foarte puţini dintre noi în faţa urnelor.

Au venit chiar mai puţini oameni decât la alegerile locale, rata participării la procesul electoral fiind in trendul descrescător constatat de foarte mult timp. Cu alte cuvinte, în termeni foarte simpli, nimic nu s-a schimbat în atitudinea publicului faţă de clasa politică deşi, teoretic, sitemul de vot a fost schimbat radical.

Publicul nu şi-a schimbat atitudinea pentru că a perceput, în mod foarte inteligent, faptul că, în realitate, clasa politică nu a dorit o schimbare esenţială.

Toată povestea cu uninominalul a fost doar o spoială la nivel de imagine produsă de partide în speranţa că vor determina oamenii să legitimeze încă o dată accesul politicienilor la bunăstarea oferită de  banii publici. În esenţă partidele nu au dorit să schimbe nimic din sistemul care a asigurat atâţia ani accesul la privilegii pentru cei care deţin controlul în clasa politică.

Absenteismul masiv de la primele alegeri uninominale este răspunsul dat de public acestei clase politice, astfel publicul dovedind că a ajuns la un nivel ridicat de educaţie şi mentalitate. Oamenii nu s-au lăsat păcăliţi de perdeaua de fum aruncată de partide pe scena publică şi au refuzat să se lase manipulaţi.

Mecanismul care a trădat clasa politică a fost foarte simplu. Partidele au numit aceiaşi oameni pentru a candida în colegii. Fie fosti parlamentari, fie personaje care au deţinut funcţii obţinute pe criterii politice şi care nu s-au remarcat prin profesionalism sau moralitate.

Publicul a regăsit pe listă tocmai nume de care se leagă toate murdăriile făcute în clasa politică, exact lucruri care au determinat sila publicului faţă de această clasă politică. Exact figuri care au determinat în mentalitatea publică apariţia stării de lehamite, reflectată de ani de zile în reticenta tuturor faţă de politicieni. Defilând cu astfel de personaje partidele şi-au trădat intenţiile reale în faţa unui public inteligent, care nu mai poate fi păcălit ca acum 16 ani.

Lipsa de alternativă pentru asigurarea funcţionării sistemului democratic este foarte periculoasă pentru că poate determina scăderea încrederii publicului chiar în sistemul democratic.

Este evident că soluţia acestei probleme nu poate să vină din interiorul partidelor politice actuale. Cât timp nu se va produce în ele o schimbare radicală, dură, nu vor putea să recâştige încrederea oamenilor. Pentru a se produce însă o astfel de schimbare cred că este nevoie de o modificare fundamentală a sistemului de operare pe care îl folosesc partidele pentru a funcţiona.

Toate acele personaje a căror cultură politică se reduce la goana după putere pentru a accede la privilegii trebuie îndepărtate.

Partidele trebuie să aducă oameni cu un alt nivel de cultură şi mentalităţi faţă de putere, politică, bani, viaţă.

Oameni care să vadă puterea ca pe un instrument folosit în interesul schimbării în bine.

Oameni care să prezinte suficiente garanţii morale pentru a asigura publicul că vor lucra în interesul lui.

Pentru a ajunge să promoveze astfel de oameni, pentru a produce un sistem care să recunoască aceste caractere şi să le împingă în zona puterii, partidele ar trebui dărâmate şi reconstruite de la zero.

Ar avea nevoie de o adevărată doctrină axată pe astfel de principii.

Din păcate orizontul acesta este foarte îndepărtat şi, privind cum arată acum partidele, este o poveste de domeniul ştiinţifico-fantastic.

Comentariu realizat pentru Radio Timişoara: 4 decembrie 2008

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s