ŢEAPA RADISSON Escrocii care au dat cea mai mare ţeapă imobiliară din Vest au fost ajutaţi de şeful Gărzii Financiare

Printre firmele păgubite de artizanii escrocheriei este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Timişoara, omul de afaceri Georgică Cornu, care a fost înşelat pentru că a dat curs unei recomandări făcute chiar de şeful Gărzii Financiare.

UPDATE, ASTĂZI, ORA 11.00:
Timişoara: Cea mai mare ţeapă imobiliară din Vestul României în 50 de volume de dosar DNA

Citeşte şi alte detalii interesante despre cea mai mare escrocherie din Vestul României:

EXCLUSIV Amendă record pentru avocatul unui arestat în cea mai mare escrocherie imobiliară din Vestul României

EXCLUSIV Cea mai mare escrocherie imobiliară din Vestul României

Firma Confort-Izometal a fost plătită de escrocii Radisson cu cecuri fără acoperire pentru materiale de construcţie cumpărate de Ciprian Nistor.

Surse judiciare apropiate cazului Radisson spun că există înregistrări audio în care fostul şef al Gărzii Financiare Timiş, Ionel Olari, îl recomandă pe Nistor lui Georgică Cornu. Conform acestor surse Olari l-ar fi sunat pe Cornu şi i-ar fi spus: „Îţi trimit un băiat de treabă, să îl ajuţi cu nişte materiale de construcţii”.

Olari a recunoscut

Ulterior Ciprian Nistor s-a deplasat la sediul firmei condusă de Georgică Cornu şi a avut o discuţie cu acesta, prezentându-se cu recomandările oferite de şeful Gărzii Financiare. Cornu a confirmat existenţa discuţiei cu Olari şi faptul că Nistor a cumpărat materiale de construcţie de la firmele lui. Omul de afaceri s-a declarat deranjat de faptul că cecurile cu care Nistor a plătit pentru materiale erau fără acoperire în bancă şi a depus o plângere penală. „Am vrut să îl ajut pentru că părea un băiat de treabă”, a justificat Ionel Olari telefonul dat.

Turist pe banii victimelor

În dosarul DNA există documente care atestă că Ionel Olari a fost în excursii plătite din banii păgubiţilor Radisson. „Din verificările efectuate s-a stabilit că Olari Ionel a efectuat două călătorii în străinătate prin firma de turism Varbitur, în iulie 2006, una în Nice, Franţa, în valoare de 12.186 de lei, din care suma de 1.000 de euro a fost achitată de către acesta personal, iar diferenţa de 10.245 de lei de către SC Radisson Investment Group SRL”, se arată în dosar. La cursul din momentul excursiei, sejurul a costat peste 3.400 de euro, contribuţia Radisson fiind de peste 2.800 de euro. Potrivit aceluiaşi document, cu alţi 911 lei, tot din banii Radisson, s-a achitat o altă excursie a şefului Gărzii Financiare, de data aceasta în Spania.

Şeful Gărzii Financiare, „prietenul” escrocului

Contactat de ziarul Adevărul, înainte să fie arestat, Ciprian Nistor a recunoscut că a plătit excursii pentru şeful Gărzii Financiare şi că, mai mult, Ionel Olari este „prietenul lui”. „Eu am fost în excursii la nişte meciuri ale echipei Dinamo, că sunt dinamovist. Am fost mai mulţi, printre care şi Nistor. Probabil că Nistor a decontat pe firmă biletele, eu nu ştiu nimic. Nu ştiu de ce a spus că e prieten cu mine şi că a plătit el. E răspunsul lui”, a replicat Olari. Cu toate acestea, procurorul Fackelmann a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul comisarului-şef Olari.

Şi-a trimis fiul şi nora pe banii Radisson

Tot din documentele aflate la dosarul Radisson a mai rezultat că din banii victimelor escrocheriei s-au mai plătit excursii pentru fiul şi nora lui Ionel Olari. Informaţia nu a  fost negată de Olari junior, care a justificat starea de fapt cu o presupusă reducere  de care a dorit să beneficieze pentru că firma Radisson ar fi beneficiat de condiţii privilegiate în faţa operatorului turistic, firma Varbitur.

Conform lichidatorului judiciar care se ocupă de falimentul firmelor Radisson, din banii societăţii s-au cumpărat de la operatorul de turism Varbitur servicii turistice în valoare totală de peste 82.100 de lei. Şi această firmă este o victimă a escrocilor pentru că Nistor şi Nadasdy „au uitat” să achite excursii în valoare de 67.172 lei.

Vacanţe de 100.000 de euro

Conform procurorului Viorel Cerbu de la Departamentul Naţional Anticorupţie, care a cerut la Tribunalul Bucureşti arestarea celor doi escroci, suma totală plătită de Nistor şi Nadasdy pentru excursii de lux, din banii victimelor, depăşeşte 100.000 de euro.

Promovat la Direcţia Finanţelor

După deschiderea anchetei penale în cazul Radisson, Ionel Olari a plecat de la conducerea Gărzii Financiare Timişoara, dar nu pentru a fi cercetat. DNA Timişoara a decis că funcţionarul public nu se face vinovat de fapte de corupţie. Olari este acum şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş şi spune că nu are nimic de comentat în legătură cu arestarea „prietenului” lui Nistor. Surse judiciare apropiate cazului Radisson susţin însă că procurorii bucureşteni vizează extinderea anchetei către mai multe persoane cu funcţii publice importante, din Timişoara, care au avut tangenţă cu escrocii Radisson.

Alte nume grele

Un alt nume apărut în scandal este cel al lui Dumitru Popovici, fost şef al Finanţelor Publice. Acesta a fost acuzat de surse din Poliţie că a tergiversat ancheta prin întârzierea definitivării unor controale. Chiar şi numele fostului şef al DNA Timişoara, Vasile Vlad Speriusi (foto jos dreapta) e legat de scandalul Radisson. Speriusi, alături de alţi procurori şi magistraţi importanţi, au participat la o petrecere dată de familia Olari, unde invitaţi au fost şi escrocii Radisson. Sub şefia lui Speriusi, DNA Timişoara a emis o soluţie de NUP în acest dosar, iniţial.

Imuni la lege pe plan local

„Cei doi inculpaţi au fructificat în interes propriu banii victimelor, folosind sumele de bani primite cu titlu de avans de la părţile vătămare în interes pur personal, printre altele în scopul finanţării unor excursii costisitoare în străinătate, comportamentul lor fiind de notorietate pe plan local”, se arată într-un  document important aflat la dosarul DNA.


În acelaşi document mai apar informaţii interesante care arată că cei doi escroci se simţeau protejaţi pe plan local. „Au continuat neperturbaţi activitatea infracţională deşi cunoşteau că organele judiciare începuseră cercetările penale (…) Este de remarcat cinismul inculpaţilor ce au desfăşurat o activitate ilicită care a implicat o amplă campanie publicitară şi indiferenţa acestora faţă de posibilitatea sancţionării lor pe plan local”, se mai arată în documentul citat. În timp ce Nistor şi Nadasdy se distrau, indiferenţi la lege, păgubiţii protestau la uşile procurorilor din Timişoara.

ANCHETA PUBLICATA IN ADEVARUL DE SEARA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s