REPORTAJ Cum a pierdut turismul românesc meciul cu Grecia

Bănăţenii au mutat Mamaia în Grecia, pe malul Mării Egee. Litoralul elen este o destinaţie foarte interesantă mai ales pentru bănăţeni, care ajung la Marea Egee mult mai repede decât la Marea Neagră şi în condiţii de drum excelente, pe autostrăzile din Serbia şi Macedonia.

Preţurile mici pentru cazare şi mâncare dar şi serviciile ireproşabile sunt principalul avantaj cu care Grecia atrage tot mai mulţi turişti din România, în detrimentul litoralului de la Marea Neagră.

Peste tot se vorbeşte româneşte

„Tati, aici este Mamaia”, a strigat Nicoleta, fiica de 6 ani a unor bănăţeni, acum o săptămână cînd a ajuns prima dată pe plaja din staţiunea Paralia Katerini. Părinţii ei şi mii de alţi bănăţeni au ales ca destinaţie de vacanţă, pentru acest sezon, două staţiuni cochete de pe litoralul Mării Egee: Paralia Katerini şi Olimpic Beach.

Fetiţa de şase ani a remarcat atmosfera românească din cele două staţiuni greceşti dintr-un motiv foarte simplu şi evident. Orăşelele de vacanţă sunt pur şi simplu invadate de români. Pe străzi, pe plajă, în restaurante şi magazine se vorbeşte aproape exclusiv româneşte. Numai limba sârbă se mai aude din când în când în marea de turişti români care au venit cu autocarele şi maşinile personale din toate colţurile României.


GALERIE FOTO CU PARALIA KATERINI SI OLIMPIC BEACH

Drumul din Banat: 850 de kilometri, aproape tot pe autostradă

Pentru bănăţeni alegerea Greciei este simplă. Preţurile prezentate de agenţiile de turism din Timişoara, la Paralia Katerini şi Olimpic Beach, bat orice ofertă românească. Cazarea, într-o cameră cu trei paturi şi bucătărie costă 200 de euro pentru şapte nopţi.

Drumul către staţiuni este puţin mai lung decât cel până la Marea Neagră, dar numai în kilometri. Pentru a ajunge pe litoralul românesc, bănăţenii trebuie să traverseze cu maşina toată România, mare parte din drum fiind pe şosele proaste, cu trafic infernal şi periculos. Drumul către Grecia, din Banat, se face în condiţii excelente, pe autostrăzile construite de Tito în Serbia şi Macedonia şi apoi pe autostrăzile greceşti nou-nouţe.  În funcţie de personalitatea şoferului călătoria până la Marea Egee poate să dureze între 8 şi 10 ore.

Atenţie la acte

Intrarea în Serbia se poate face prin vămile Moraviţa sau Naidăş. Cei care conduc maşini în leasing trebuie să ştie că au nevoie de o procură de la firma deţinătoare a autoturismului, prin care se permite şoferului să plece din ţară cu maşina. Vameşii pot cere acest document însă nu o fac întotdeauna. Strict necesară este însă Cartea Verde pentru Serbia.

Documentul este înregistrat de Poliţia de Frontieră Sârbă în baza de date, la fel ca şi imaginea scanată a paşaportului sau a cărţii de identitate. Vameşii sunt foarte prietenoşi, dacă nu este trafic intrarea în Serbia nu durează mai mult de cinci minute.


FOTO: VAMA MORAVITA DE LA GRANITA CU SERBIA

Traseu foarte simplu

Traseul către Grecia este foarte simplu. Lângă oraşul Smederevo este una dintre intrările pe autostrada care traversează Serbia către Macedonia. Tot ceea ce trebuie să facă şoferii care nu au GPS este să urmărească indicatorul Skopie de pe autostrada sârbă şi apoi cel de Atena.

Practic, şoferul care a intrat pe autostrada sârbă are de mers numai înainte aproape 750 de kilometri. Taxele de autostradă sunt mici. La urcare, în Serbia, se eliberează un tichet cu care se plăteşte la ieşire, aproape de graniţa cu Macedonia. Dacă urcaţi la Smederevo plătiţi 7 euro. Înarmaţi-vă cu răbdare pentru vama Serbiei cu Macedonia pentru că timpul de aşteptare poate dura între 30 de minute şi 2 ore.

În Macedonia, taxa de autostradă este de 1 euro şi se plăteşte în trei locuri. Indicatorul Atena vă duce până la graniţa cu Grecia. Intrarea în Grecia este o formalitate şi imediat după vamă apare indicatorul Paralia Katerini. Taxa de autostradă în Grecia este de 2 euro. Pe tot traseul, radarele sunt rare şi poliţia foarte discretă. Şoferii sârbi şi cei macedoneni avertizează cu farurile atunci când este control al vitezei.


GALERIE FOTO CU PARALIA KATERINI SI OLIMPIC BEACH

Sute de hoteluri mici

Paralia Katerini şi Olimpic Beach sunt două staţiuni cochete aflate la 8 kilometri de oraşul Katerini, care are indicator pe autostradă încă de la intrarea în Grecia. Cele două staţiuni sunt mici orăşele cu sute de hoteluri, pensiuni şi case de oaspeţi ai căror patroni vorbesc aproape toţi limba română. Unii lucrează exclusiv cu agenţii de turism româneşti şi cazează numai români.

Camerele sunt curate şi au aproximativ suprafata unei garsoniere confort 1 din România. Într-o parte a camerei este amenajată bucătăria cu frigider, plită electrică şi toate cele necesare gătitului. Toate camerele au şi un balcon, zona foarte importantă pentru că aici vor lua micul dejun şi cina cei care nu aleg să mănânce numai în oraş. Aceştia au la dispoziţie un mai multe supermarketuri cu preţuri mai mici chiar decât în România. Lidl şi Aldi sunt brandurile internaţionale din zonă.

Meniu românesc

Pentru prânz nu merită făcut efort în cameră. Un prânz saţios costă o persoană între 3 şi 6 euro. Proprietarii restaurantelor şi fast-food-urilor stau pe terase şi trag de tine să le treci pragul. Unii au angajat tineri români care să te momească sau să-şi explice meniul imediat ce ai ajuns în dreptul restaurantului. Bucătarii s-au adaptat şi ei invaziei româneşti şi au pregătite meniuri mioritice.

Găsiţi orice, de la sarmale până la ciorbă de burtă şi de la pleskaviţa pănă la hamburgher. Interesant este că în unele locuri se poate chiar negocia preţul, desigur dacă aveşi timp şi poftă de distracţie cu patronii greci, care sunt maeştrii în arta negocierii.

Plaja impecabilă

Plaja din Olimpic Beach este impecabilă. În Paralia Katerini plaja este mai îngustă şi uneori aglomerată. Jumătate de oră de mers pe jos, către staţiunea Olimpic Beach rezolvă problema pentru sunt kilometri de plajă întinsă. Spre deosebire de Marea Neagră, nu eşti nevoit să te strecori printr-o mare de alge şi nici să ai grijă să nu te înţepe în tălpi scoicile.

Nu există scoici în nisip şi algele de la Marea Egee sunt o glumă în comparaţie cu salata din Marea Neagră. Un fel de iarbă subţire, care îşi face relativ rar simţită prezenţa şi nu deranjează. Pe plajă se poate folosi şezlong cu condiţia să consumi ceva, chiar dacă e numai o apă minerală.

Pentru cei care fac economie sunt kilometri pătraţi de nisip pe care se poate pune prosopul de plajă sau rogojina. Apa creşte gradual şi valurile nu sunt mari astfel încât experienţa înnotului este similară cu cea dintr-o piscină de lux. Peisajul este cel care taie respiraţia pentru că cei aflaţi pe plajă sunt supravegheaţi de la 40 de kilometri de Muntele Olimp, templul zeilor greci antici.


GALERIE FOTO CU ORASUL SKIATHOS SI PLAJELE DE TOP

Croaziera de vis

Toate hotelurile au ataşat un reprezentant al unei agenţii de turism care va încerca să vă convingă să mergeţi în excursii. La primul contact oferta poate părea de refuzat însă abia după ce mergi într-o asfel de excursie înţelegi ce pierzi. Una dinre excursiile care merită toţi banii, adică 40 de euro pe persoană, este croaziera pe insula Skiathos. Pentru aceşti bani ai asigurat transportul cu autocarul, ghid şi o croazieră patru ore cu vaporul, până la insula care are cele mai frumoase plaje.

Cotate cu steag albastru, ceea ce înseamnă condiţii perfecte, plajele din Skiathos sunt de vis. Cea mai întinsă este vecină cu o pădure de pini, unde se pote face drumeţii. Pe vapor, în drum către insulă şi la întoarcere, echipajul se dă peste cap ca să distreze turiştii. Căpitanul este şi DJ şi organizează petreceri. La dus Metaxa Party şi la întors Ouzo Party. Căpitanul dă de băut, turiştii sunt obligaţi să danseze.

Oraşul Skiathos este a doua aracţie specială a croazierei, după plajele impecabile. Clădirile cochete, specifice zonei, cocoţate pe versanţii stâncoşi, cu străduţe-coridor între ele şi flori superbe la toate ferestrele creează un tablou perfect. În partea cea mai înaltă a oraşului este Biserica Sfântul Nicolae. Platoul din curtea bisericii este locul ideal pentru a savura peisajul.

În port, zeci de magazine şi restaurante, atrag turiştii cu oferte interesante. Un prânz saţios, pentru trei persoane, costă 25 de euro. Alte excursii care se pot face prin agenţii sunt cea de la Atena şi vizitarea mănăstirilor Meteore, cocoţate pe stânci abrupte.


VEZI GALERIE FOTO DE PE MUNTELE OLIMP

Munte şi mare într-o zi

Cei care au plecat cu maşina în Grecia pot face şi excursii pe cont propriu. Muntele Olimp şi oraşul Salonic sunt locuri pe care le puteţi vizita fără intermedierea unei agenţii de turism. Până în templul zeilor Greciei antice sunt aprovimativ 40 de kilometri. La poalele muntelui se poate vizita oraşul Litochoro şi ceva mai sus o mănăstire dedicată Sfântului Dionisos.

Cei care vor să ajungă pe platoul zeilor trebuie să meargă pe un drum neasflatat câţiva kilometri său să lase maşina în parcare şi să meargă pe jos şase ore. Chiar şi fără drumeţia ostenitoare până pe platou. O plimbarea prin pădure, pe traseul către peştera Sfântului Dionisos, aduce o zi de vacanţă excepţională la munte în mijlocul concediului la mare.Grecia la picioarele tale

În apropierea muntelui zeilor antici se află un sătuc care îţi pune Grecia la picioare. Noul Pantelimon este construit pe un versant. Casele pătrăţoase sunt înghesuite pe pantele abrupte ale muntelui. De aici poţi cuprinde cu privirea zeci de kilometri de ţărm, câmpia îngustă de lângă mare şi vîrful Muntelui Olimp. Casele sunt noi pentru că sătucul a fost reconstruit recent după un dezastru care l-a distrus în anii ’60.

Waterland: raiul celor mici

La aproximativ 70 de kilometri, aproape toţi parcurşi pe autostrada către Salonic, este un alt obiectiv interesant, mai ales pentru cei mici. Este vorba de Waterland, un ştrand cu bazine pentru micuţi, tobogane acvatice uriaşe şi piscine cu valuri. Intrarea costă 20 de euro de adult şi merită să pierzi ore bune în ştrand.

Excursia se poate face însă la pachet cu vizitarea oraşului Salonic şi mai ales a magazinelor de aici. Atenţie însă la trafic, grecii sunt chiar mai indisciplinaţi decât românii şi circulaţia în oraşul cu 800.000 de locuitori, al doilea ca mărime după Atena. Aici se face el mai util GPS-ul.


CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO DE LA WATERLAND SALONIC


Nota de plată: 800 de euro

După o săptămână în care ai alternat plaja cu excursiile şi cumpărăturile, singurul sentiment care te încearcă, la plecare, este că sejurul a fost prea scurt. La propriu. De aceea mulţi turişti români preferă să plătească pentru două săptămâni de cazare. Nota totală de plată a unei săptămâni, cu cazare, masă, excursii, drumuri şi multe suveniruri este de aproximativ 700 de euro pentru o familie medie, cu un copil.

Cât plăteşte pentru un concediu de opt zile în Grecia o familie de trei persoane

Cazare: 200 de euro

Benzina şi taxe de drum: 160 de euro

Excursii organizate: 160 euro

Mâncare: 175 de euro

Distracţie şi shopping: 100 euro

Total: 795 de euro / 300 de euro de adult

(cu cât numărul de persoane e mai mare, cu atât scad costurile de drum şi benzină pe persoană. Cei care merg cu autocarul pot să economisească până la 120 de euro)


CLICK PE POZA PENTRU GALERIE FOTO

Afla ce mai atrage bănăţenii peste granta Romaniei:

SHOPPING: Cum profită din plin ungurii şi sârbii de pe urma crizei şi creşterii TVA din România

TRATAMENT: Sănătatea maghiară plătită de români: „Dacă pun toate şpăgile pe care le dau la medici la noi, ies mai ieftin în Ungaria”

DISTRACŢIE: S-a deschis la Szeged cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est (galerie foto)

DRUMURI: Ungurii ne-au mai dat o lecţie: Autostrada M43 a fost construită în doi ani

LA MUNTE NE BAT LA SCOR DE ABANDON AUSTRIECII

Ţăranii din Austria au soluţia pentru salvarea turismului din Banat

Fermierii austrieci din Sudsteiermark imbină perfect viaţa normală într-o gospodărie de la ţară cu exploatarea podgoriilor şi găzduirea turiştilor.  Grajdul în care se adăpostesc noaptea vacile familiei Adam, din zona Groeklein-Leibnitz, nu se deosebeşte cu nimic de orice grajd din orice gospodărie bănăţeană, de pe Valea Almăjului, până în ţara făloşilor gugulani. Dacă te-ai putea teleporta în acest loc, în timp ce Hanness Adam mulge vacile cu mâna goală, într-o vadră de plastic, ai jura că ai în faţă un bănăţean din Moceriş, Teregova, sau Dognecea, unde se mai cresc animale ca acum 200 de ani.

Vârful dealului, la 20 de minute de autostradă

Familia Adam cazează turişti încă din anii `80. Gospodăria în care au amenajat pensiunea „BiohofAdam” se află aproape pe vârful unuia dintre sutele de dealuri din Sudsteiermark, o regiune viticolă aflată în sudul Austriei, la graniţa cu Slovenia. În termeni rutieri aproape 900 de kilometri despart dealurile cu podgoriile bănăţene de la Recaş de dealurile pe care îşi câştigă existenţa familia Adam.

Aproape toată distanţa se poate parcurge pe autostradă. Mai puţin cei 140 de kilometri de la Recaş până la autostrada maghiară şi cei 20 de kilometri de la autostrada austriacă A 9, până pe dealul pe care se află pensiunea familiei Adam. O reţea de drumuri de ţară, late cât să intre o maşină, împânzeşte dealurile împădurite, în stânga şi în dreapta autostrăzii austriece, astfel încât nu există petec de natură la care să nu poţi ajunge rapid şi în cele mai comode condiţii. Asta pentru că drumurile „de ţară” din Austria sunt toate asfaltate impecabil până în curtea miilor de gospodării-pensiuni din regiune.

CITEŞTE AICI DETALII DESPRE CUM MERG BĂNĂŢENII LA MUNTE ÎN AUSTRIA

IN TURISMUL DE WEEKEND UNGURII IAU SPUMA CU SPA-URI DE MILIOANE

S-a deschis la Szeged cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est

La trei ani de la demararea proiectului Aquapolis Szeged, ungurii au inaugurat cel mai mare aquaparc din Europa de Sud-Est. Aflat în centrul Szegedului, la doar câteva minute de zona istorică, centrul spa a costat peste 35 de milioane de euro. Cel mai modern centru spa şi de relaxare din Ungaria va putea fi luat cu asalt şi de locuitorii din vestul României, obişnuiţi cu băile de week-end în ţara vecină.

La inaugurarea orăşelului acvatic au fost prezenţi reprezentanţi ai muncipalităţii, ai guvernului de la Budapesta, ai proprietarilor, cât şi cei ai constructorului. „Noi cei din Szeged suntem mândri de această veritabilă atracţie turistică. Am aşteptat mult timp să avem un centru aqvatic de nivelul secolului XXI. Este cel mai mare din Sud-Estul Europei. Este o investiţie curajoasă într-un moment în care a peste tot se vorbeşte despre criza economică”, a declarat Botka Laszlo, primarul oraşului Szeged. Aquapolis Szeged aparţine în proporţie de 80 la sută municipalităţii, care a obţinut o finanţare de la Uniunea Europeană, iar 20 la sută societăţii Hunguest KFT, care deţine şi lanţul hotelier Foras.

GALERIE FOTO CU CEL MAI MODERN AQUAPARC DIN UNGARIA

Atrage peste jumătatre de milion de turişti

Aquapolisul va atrage numeroşi turişti în Szeged, atât din Ungaria, cât şi din afara ţării, în special din România sau Serbia. Oficialităţile se aşteaptă să vină cel puţin jumătate de milion de turişti pe an.


CLICK PE POZE CA SA VEZI CE AU CONSTRUIT UNGURII

VOCEA VESTULUI Uitaţi-vă la unguri şi vedeţi cât ne costă lenea, nesimţirea şi prostia!

CITESTE AICI DETALII DESPRE CUM NE IAU UNGURII BANII IN WEEKEND

aceeaşi temă pe adevarul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s