Mafia camatarilor mana-n mana cu oamenii justitiei

Articolul publicat în anul 2003 în Ziua, care a reprezantat startul unei campanii de presă despre cămătarii din Timişoara şi apoi a stat la baza cărţii „Mafia cămătarilor”, apărută în 2004 la editura Humanitas.

Citeşte şi

Procese penale de 4 miliarde de lei câştigate cu un cămătar şi avocatul lui clandestin

Oricine ajunge, macar o data în viata, la ananghie. Un eveniment nefericit în familie sau o restanta mare la întretinere sunt numai câteva dintre circumstantele în care cineva poate ajunge sa apeleze la camatari. Problema este ca, adevaratul scop al camatarilor nu este realizarea unui profit din dobânda. Pretul platit este întotdeauna scoaterea „creditorului” din propria casa.

Zeci de familii timisorene au fost aruncate în strada în urma unor astfel de scheme care nu pot fi puse în practica decât cu sprijinul unor notari, executori judecatoresti si judecatori.

Fenomenul este cunoscut si condamnat de autoritati. Acordarea împrumuturilor se dovedeste o afacere foarte profitabila O afacere care poate transforma 2.000 de dolari în 20.000 în numai câteva luni.

Procedura

Procedura folosita de catre camatari este relativ simpla. „Dau anunturi la ziare în care trec numerele de telefon ale unor asociati. Cine are nevoie de bani ajunge, prin intermediul acestor colaboratori, la camatar. Întotdeauna se solicita garantarea împrumutului cu o locuinta. Camatarul vine sa vada apartamentul sau casa, sa vada unde este plasata si cum arata, pentru ca aceste elemente îi sunt necesare în afacerea pe care vrea sa o faca. Îl intereseaza doar casa sau apartamentul, pe care le va vinde apoi”, ne declara surse oficiale care doresc sa-si pastreze anonimatul. Informatia a fost confirmata si de comandantul Politiei Municipiului Timisoara, lt. col. Gheorghe Moldovan, care ne-a declarat ca acesti camatari sunt interesati de locuinta si nu în mod special de încasarea unor dobânzi. Fenomenul a fost confirmat si de presedintele Judecatoriei Timisoara si de catre prim-procurorul Parchetului de pe lânga judecatorie.

Contractele

Seful Politiei Municipale spune ca, de obicei, se fac contracte de vânzare-cumparare sau de împrumut. „Aceasta dobânda este mascata, de obicei, în contracte. Dobânda se include în pretul împrumutului. Este legal sa se faca împrumuturi fara dobânda„, a declarat colonelul Moldovan.

Alte surse sustin ca fiecare camatar are notarul cu care lucreaza. În fata acestui notar se aduce „creditorul”. „Exista doua forme de contracte care se pot fi încheiate. Un tip este contractul de vânzare-cumparare, prin care împrumutul este mascat într-o tranzactie imobiliara. Pot face si un contract în care pun o clauza conform careia, daca creditorul nu poate achita suma la termenul prevazut, se obliga sa vânda debitorului. Cele mai întâlnite sunt însa contractele de împrumut„, declara sursa noastra.

Presedintele Judecatoriei Timisoara, Lucian Iusanu, ne spune ca acest tip de contracte de împrumut sunt legale si se reglementeaza în Codul Civil. „Legea permite încheierea unor contracte de împrumut chiar si cu o dobânda, daca aceasta este cea legala. Exista însa anumite contracte de împrumut mascate de contracte de vânzare-cumparare„, declara presedintele Iusanu.

Tamas Schiffbeck, prim-procuror al Parchetului de pe Lânga Judecatoria Timisoara, recunoaste si el existenta fenomenului, dar spune ca aceste contracte se fac în fata notarului si au putere legala. „Noi nu putem interveni decât în masura în care dovedim ca încheierea contractului s-a produs în conditii care tin de comiterea unor infractiuni. Pentru noi aceste contracte sunt legale„.

Inginerii juridice

Contractele cu camatarii sunt niste inginerii financiare prin care cei din urma obtin locuinta creditorului. Împreuna cu cel care încaseaza împrumutul, se stabilesc termene de plata, dobânzi si valoarea penalizarilor în caz de neplata. În fata notarului se semneaza un contract de împrumut care contine o alta suma decât cea împrumutata.

La un „credit” de 2000 de euro, o dobânda de 0,5 la suta înseamna 100 de euro lunar. Daca termenul de rambursare este în sase luni, dobânda totala va fi de 600 de euro. În contractul semnat în fata notarului se trece suma totala de 2600 de euro. Foarte des, în acest tip de contracte, se poate observa o clauza care spune ca se achita lunar câte o rata. În cazul exemplului concret de mai sus, ar fi vorba de 100 de euro pe luna, iar la finalul termenului se achita restul de suma, adica suma acordata de fapt.

Motivul acestei „inginerii” juridice l-a explicat chiar seful politiei timisorene care spune ca Legea Bancara interzice acordarea de împrumuturi cu dobânda de catre persoane fizice.

Cum ramâi fara casa

Folosindu-se de sprijinul unor angajati de la Cartea Funciara, camatarul trece în CF „interdictie de înstrainare si drept de ipoteca” în favoarea lui, pentru suma totala. Timpul trece si se apropie termenul scadentei. În momentul respectiv, camatarul amâna cât mai mult plata. Motivul îl constituie interesul de a aplica dobânda penalizatoare. Dupa doua-trei luni, introduce o actiune pentru „investire cu formula executorie”.

De aici urmeaza o serie de procese, prin care camatarul ajunge în posesia apartamentului. „Daca instantelor le scapa din vedere clauza privind dobânzile penalizatoare, si de obicei le scapa, în mod interesant, se ajunge la o sentinta irevocabila prin care camatarul primeste dreptul de a-si recupera banii. Nu este vorba de suma initiala, ci de suma finala calculata cu dobânzi si penalizari.

În câteva luni, suma de 2000 de euro poate creste si de zece ori. Se ajunge la sume astronomice”, ne spune sursa noastra. Dupa obtinerea sentintei, se apeleaza la executorul judecatoresc cu care lucreaza de regula camatarul. Cu sprijinul acestuia, se obtine dreptul de scoatere a apartamentului la licitatie pentru recuperarea „creditului”. Bineînteles ca licitatia se desfasoara asa cum este stabilit dinainte.

Apartamentul se vinde, de obicei unei alte persoane în spatele careia se afla camatarul. Chiar în ziua în care s-a vândut apartamentul, cu ajutorul „pilelor” de la Cartea Funciara, camatarul obtine un extras de CF în care este mentionat noul proprietar. Imediat, apartamentul este revândut, iar banii sunt încasati de camatar. Fiecare „ajutor” al acestuia este „uns” cu câte un comision rezonabil.

Cazul Macoviciuc

Apartamentul în care locuieste Maria Mihaila a fost evaluat la suma de 1.028.974.000 lei peste un miliard, echivalentul a peste 31 de mii de euro. Constantin Macoviciuc vrea ca aceasta locuinta sa fie vânduta pentru a-si recupera o „creanta” de 826 de euro.

În anul 1999 M.M. avut o problema personala. Avea mare nevoie de bani. La banci nu putea merge pentru ca dura prea mult pâna primea creditul. A încercat si cu anunturile din presa. Prin intermediul unei femei a ajuns la Constantin Macoviciuc. „Parea un om de treaba asa ca am acceptat sa ma împrumut de la el. Cu 3000 de marci la care plateam dobânda de 1260 de marci, 7 la suta pe zi. În contract s-a trecut suma finala„, spune M.M.

La notariat s-a semnat un contract în care era trecuta toata suma, cu dobânda cu tot. Este vorba de 4260 de marci germane. Contractul prevede ca „se împrumuta suma de 4.260 de marci, echivalentul a 36 de milioane cu obligatia ca aceasta suma sa fie sa fie restituita în rate de câte 210 marci la data de 21 a fiecarei luni iar ultima rata în suma de 3210 marci, la data de 21 ianuarie 2000”.

Practic este formula clasica prin care se eludeaza legislatia privitoare la dobânzi si împrumuturi. Asa-zisa rata de 210 marci reprezinta, în realitate, dobânda la suma încasata de om. În acest caz stim ca s-a încasat 3000 de marci„, ne declara sursa „speciala”.

Pentru garantarea restituirii împrumutului, se constituie drept de ipoteca cu interdictie de înstrainare si grevare asupra apartamentului familiei Mihaila. Interesanta este însa alta clauza, care reprezinta de fapt portita juridica prin care camatarul îsi realizeaza scopul. „În caz de nerambursare a sumei împrumutate la termenele stabilite, împrumutatii vor datora penalitati de întârziere de 0,5 la suta pe zi, platibile în valuta, la suma împrumutata, pâna la achitarea totala a împrumutului”, se precizeaza în contractul de împrumut. Acesta este „cuiul lui Pepelea„. Practic, acest exemplu este tras la indigo în toate cazurile studiate de noi.

Citeşte alte detalii pe forumul „Cafeneaua politică”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s