Un tărâm boreal uitat de lume

Duminica aceasta Timişoara a fost parcă uitată de lume. Un oraş îngheţat bocnă, pierdut sub zăpada care s-a aşernut în trei zile de ninsoare ca-n basme. Nimic nu a deranjat liniştea timişorenilor. Învelit în zăpadă, oraşul a dormit cuminte toată ziua, ca un copil mic acoperit cu o plapumă pufoasă.

Puţini s-au încumetat să îşi încerce norocul pe străzile transformate în derdeluşuri pustii. Numai entuziasmul nebun al prichindeilor, zăpăciţi de plăcerea săniuşului, a mai urnit din casă câte un bunic.


Foto: Sebastian Tataru click pe poza pentru galerie foto pe adevarul.ro!

Trăgând după el săniuţa cu preţiosul şi fericitul pasager, bătrânelul şi-a riscat oasele pline de reumatism. Sub covorul de nea, gerul năpraznic de noaptea trecută a pavat cu gheaţă străzile şi trotuarele.


Foto: Sebastian Tataru click pe poza pentru galerie foto pe adevarul.ro!

Bunicul ştie bine asta, nu e prima iarnă când umblă prin zăpadă. Dar parcă anul acesta e mai linişte. Numai piciul de pe săniuţă sparge gheaţa tăcerii în care e captiv oraşul. „Mai repede bunicule! Mai repede. Să nu ne oprim!”. Bătrânul se opreşte şi se întoarce la nepoţelul lui, numai pentru a-i aranja hinuţele. Nu vrea ca frigul tăios să-i atingă odorul.


Foto: Sebastian Tataru click pe poza pentru galerie foto pe adevarul.ro!

Soarele se joacă printre palatele vechi din centrul oraşului. Razele lui împrăştie o lumină de vară care se renaşte din caldarâmul imaculat, aşezat de norii plini cu zăpadă care au cernut mii de fulgi peste Timişoara. E o lume ciudată în care lumina se prelinge pe clădiri împotriva firii, de jos în sus, împinsă înapoi către cer.


Foto: Sebastian Tataru click pe poza pentru galerie foto pe adevarul.ro!

Polul Nord pare mutat în Piaţa Unirii. Pare un loc stingher, un deşert boreal ciudat. Cerul albastru, de august, se întâlneşte printre acoperişurile şi zidurile clădirilor cu albul imaculat al zăpezii de decembrie.


Foto: Sebastian Tataru click pe poza pentru galerie foto pe adevarul.ro!

Nartura a încremenit. Ramurile copacilor zac nemişcate peste bulevarde, împodobite cu beteala albă pe care iarna a adus-o cu ea. Vărfurile lor se împreunează ca două mâini de îndrăgostiţi, încercând să ascundă cerul. Construiesc un tunel congelat prin care rar mai trece cineva. Timişoara a moţăit astăzi sub zăpadă ca un loc îndepărtat cu urşi albi şi aurore boreale. Pentru o duminică oraşul a fost tărâm al liniştii hibernale.

Citeste si:
FOTOREPORTAJ Poveste de iarnă din Timişoara, oraşul încremenit sub zăpadă

Alte reportaje de Malin Bot pe blogul jurnalistului

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s