Omul care a lansat expresia „a explodat mămăliga”

Ioan Chiş, luptător în Revoluţie, care a intrat în balconul Operei în 20 decembrie, este cel care a strigat celebra expresie în faţa a zeci de mii de oameni, făcând mulţimea să explodeze în aplauze.

Chiş este acum un simplu grădinar. Trăieşte din propria activitate şi spune că este mândru de independenţa lui. Cu aspectul unui erou din romanele de Jules Verne, revoluţionarul timişorean povesteşte cum a intrat în locul simbol al Revoluţiei, într-un moment cheie al evenimentelor.

Am venit mii de oameni şi nu am mişcat un fir de iarbă

Ioan Chiş povesteşte că în 20 decembrie, cu puţin timp înainte ca oraşul să fie declarat liber de comunism, a ajuns în Piaţa Operei alături de alţi zeci de mii de timişoreni. „Am venit de pe Calea Buziaşului, unde erau cele mai multe fabrici. Am adunat muncitorii din alte fabrici şi pe drum am trecut pe la consulatul sârbesc, pentru ca să ştie şi ei ce se întâmplă la noi, chiar dacă mai târziu”, povesteşte Chiş după 21 de ani. Acesta a spus că revoluţionarii care mărşăluiau paşnic au dat ochii cu soldaţii când au dorit să intre în Piaţa Operei. „Îmi era frică, dar ne-au lăsat să trecem„, a spus Chiş.

De acolo trebuie să ţin un discurs, ca Ceauşescu

Luptătorul spune că atunci când a ajuns în fruntea coloanei de zeci de mii de oameni în faţa Operei Române şi-a dorit, din prima clipă, să fie „în locul lui Ceauşescu„. „M-am uitat la balcon şi am ştiut că trebuie să ţin un discurs de acolo, să fiu în locul lui Ceauşescu. Nu puteam intra pe uşa principală. Erau soldaţi acolo, aşa că am mers la o uşă laterală. Oamenii s-au dat la o parte şi mi-au făcut loc„, îşi aminteşte Chiş.

„A explodat mămăliga!”

Ajuns în faţa uşii laterale a Operei, revoluţionarul a avut surpriza să constate că cineva îi deschide. „Cred că aşteptau pe cineva important. Am intrat şi le-am spus că vreau în balcon. Portarului i s-a ridicat părul când m-a văzut aşa, cu barbă şi plete. Mi-a spus că sunt lucruri de valoare acolo. Eu i-am răspuns să stea liniştit, am venit cu mii de oameni din Calea Buziaşului şi nu am clintit un fir de iarbă„, a mai povestit timişoreanul.


CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
(adevarul.ro)

Acesta a fost dus pe un traseu cu scări şi coridoare întortocheate până la balcon. Cel care îl conducea a ieşit primul şi a fost huiduit, pentru că avea o căciulă de blană rusească şi o haină lungă din piele. Mulţimea care umpluse la refuz Piaţa Operei a strigat „Huo! Securistul!”. „Atunci am păşit eu în faţa lor, cu mâinile ridicate sus şi am strigat: Fraţilor, în sfârşit a explodat mămăliga!„, a mai spus Kiss.

În 20 decembrie 2090 Timişoara a fost declarat primul oraş liber de comunism, după patru zile în care timişorenii au cerut în stradă înlăturarea dictatorului şi eliminarea regimului comunist. Mulţi au plătit cu viaţa pentru aceste cereri. „Cel mai important ideal a fost libertatea cuvântului, să pot să spun ce vreau eu„, a spus Kiss despre idealurile în care a crezut când a urcat în balcon şi a strigat celebra expresie.


Citeşte alte poveşti din timpul Revoluţiei pe timisoara.adevarul.ro

Reclame

Un gând despre “Omul care a lansat expresia „a explodat mămăliga”

  1. Pingback: Omul care a lansat expresia „a explodat mămăliga (via Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist) « Moldovean uitat in tranziţie……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s