Anchetarea sau judecarea jurnaliştilor români pentru calomnie şi insultă poate fi blocată

Tribunalul Timiş are pe rol o cauză în care Casa de avocatură Kovacs & Covaci cere instanţei să constate că există o situaţie confuză şi neclară în privinţa incriminării infracţiunilor de insultă şi calomnie, motiv pentru care nimeni nu poate fi anchetat sau judecat pentru aceste infracţiuni.

CEDO condamnă situaţia

Avocatul Florin Kovacs a explicat că CEDO stabileşte clar principiul conform căruia statele UE trebuie să relgemenzeze clar şi previzibil faptele penale, iar în România există acum o situaţie neclară. „Parlamentul a dezincriminat calomnia şi insulta, însă Curtea Constituţională a decis să legea prin care s-au abrogat aceste infracţiuni este neconstituţională. După acest moment Parlamentul nu a emis o nouă lege prin care să reincrimineze cele două fapte. Constituţia spune că numai Parlamentul poate legifera aici şi de aceea, până când nu se emite o lege care să reincrimineze faptele, ele nu sunt clar incriminate. Nimeni nu poate spune cu certitudine, din acest motiv, în România, dacă aceste fapte sunt legal incriminate sau nu. Este o situaţie de confuzie pe care CEDO o condamnă şi în care nimeni nu poate fi anchetat sau judecat”, explică avocatul Florin Kovacs.

VIDEO: Emisiune Realitatea TV despre mafia imobiliară

Miercuri, 22 decembrie 2010, în faţa unui complet al Secţiei Penale a Tribunalului Timiş, procurorul de şedinţă a invocat argumentele avocatului Kovacs şi a cerut casarea unei sentinţe penale a Judecătoriei Timişoara care cerea anchetarea penală pe calomnie şi insultă pentru un articol de presă. Parchetul Timişoara a mai emis până acum două soluţii de Neîncepere a Urmăririi Penale în acest dosar, una dintre ele fiind bazată tocmai pe principiile stipulate în deciziile anterioare ale CEDO pe această temă.

Proces pornit de la soţia unui fost procuror general al României

Articolul viza legăturile notarului Safta Criste (foto jos) cu mafia imobiliară al cărei cap este liderul clanului ţigănesc Cârpaci. Safta Criste este soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. Aceasta a fost anchetată, alături de alte 11 persoane. Safta Criste şi o altă persoană au primit amendă administrativă, alte 10 persoane au fost trimise în judecată, dintre care 3 în stare de arest preventiv. Ancheta judiciară s-a derulat după apariţia articolului de presă.

Citeşte AICI detalii despre mafia imobiliară!

Decizia Tribunalului Timiş ar putea produce un precedent pentru toţi jurnaliştii care sunt hărţuiţi prin proceduri judiciare bazate pe articolele 205 şi 206 din Codul Penal. Admiterea acţiunii care spune că nimeni nu poate fi cercetat sau judecat în baza unei situaţii juridice confuze ar putea pune capăt tuturor litigiilor de aceste fel. Instanţa urmează să se pronunţe mâine cu privire la aceste aspecte, existând şi posibilitatea amânării deciziei cu cel puţin şase luni pentru că Safta Criste a depus un document prin care cere ca dosarul să treacă şi pe la Curtea Constituţională.

Un gând despre “Anchetarea sau judecarea jurnaliştilor români pentru calomnie şi insultă poate fi blocată

  1. Pingback: Uite cine hăhăie…. * Piratul *! « Sfinxul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s