FOTOREPORTAJ Cele mai spectaculoase jocuri de lumini

După lăsarea nopţii zeci de clădiri din Timişoara se transformă în scene ale unor spectacole în care lumina joacă rolul principal. Zidurile prind viaţă sub puzderia de beculeţe cu care au fost decorate.

Iluminatul gândit de arhitecţi sau decoraţiunile montate de Crăciun nasc pe pereţii celor mai frumoase clădiri jocuri de lumini şi umbre care încălzesc zidurile reci şi oferă imagini pline de viaţă.


click pe poza pentru GALERIA FOTO

O clădire rece de birouri, din oţel şi sticlă, dă clasă Pieţei 700, loc în care până nu demult, chioşcurile comercianţilor şi tarabele dominau peisajul. Cândva un hău întunecat noaptea, Piaţa 700 este înecată acum în lumină. Noaptea „cuburile” Bussines Center se animă radiind peste piaţă infinite tonuri de albastru, dintr-o lumină parcă venită din altă lume.

Alte birouri, alt loc din Timişoara. Palatul Administrativ, în care se află Prefectura şi Consiliul Judeţean, domină unul dintre cele mai importante bulevarde ale Capitalei Banatului. Culoarea gri a clădirii dispare când se instalează noaptea în oraş. Palatul îmbracă haine de lumină elegante. Prinde căldură înconjurat într-un galben care îl face să semene, de la distanţă, cu un uriaş şemineu. „Flăcările” iluminatului artistic se scurg pe coloane, către cer, acoperite de lumina violetă pe care o împrăştie cascada de beculeţe decorative de Crăciun.

Chiar şi o banală intersecţie devine tărâm de poveste noaptea, când lumina îşi produce magia. Intersecţia de la „Punctele Cardinale”,  prin care trecem în viteză în timpul zilei, izgoniţi de vacarmul şi înghesuiala de maşini grăbite, este noaptea o oglindă a cerului plin de stele. Lumina vine nefiresc, din caldarâm şi se caţără pe ramurile copacilor din jur, pe blocurile turn sau pe pereţii Bastionului proaspăt revnovat.

Fără îndoială că Piaţa Unirii este vedeta spectacolului nocturn din Timişoara. Zăpada aşternută noaptea trecută în piaţă străluceşte în tonuri aurii, fiind vioara principală în simfonia de lumină pe care o produce iluminatul artistic al palatelor din jur.


click pe poze pentru GALERIE FOTO

Altă piaţă a oraşului, alt spectacol sublim de culori şi lumină. Biserica din Piaţa Bălcescu oferă trecătorilor o imagine superbă. Arhitectul care a gândit imaginea de noapte a bisericii a reuşit să pună în peisajul urban un tablou desprins dintr-o lume ireal de frumoasă.

(Fotoreportaj publicat în Adevărul de Seară Timişoara din 25 decembrie 2010)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s