VOCEA BANATULUI: Prizonierul Lászlo Tőkés şi autonomia ungurilor

editorial publicat în Adevărul de Seară

Lászlo Tőkés a anunţat, la Oradea, că vrea să facă un nou partid. Pastorul care a declanşat Revoluţia de la Timişoara spune că vrea şi mai multă autonomie pentru cetăţenii români de etnie maghiară. Nu e satisfăcut de UDMR şi nici radicalii din Partidul Civic Maghiar nu îl mulţumesc.

Nimic nou, de 20 de ani, în discursul politicianului Lászlo Tőkés. S-au schimbat însă multe în România. Mai ales unde trăiesc maghiari.

Educaţia se face în limba maternă. Administraţia este controlată, prin consiliile locale, de aleşii comunităţilor. Aleşii sunt maghiari şi ei decid totul.

Chiar dacă nu „de iure”, „de facto” administraţia în aceste zone se face în limba maghiară. Reprezentanţii UDMR au fost mereu la putere şi au influenţat deciziile aproape în toate guvernele.

Adevărul este că maghiarii sunt atât de autonomi cât doresc ei să fie. Singurul lucru pe care nu pot să îl facă este să instaleze puncte vamale şi să ceară viză de acces. Sunt convins că niciun maghiar întreg la minte nu îşi doreşte o astfel de nebunie.

În ciuda progreselor făcute în 20 de ani, pentru a permite celei mai importante minorităţi etnice să-şi decidă singură soarta, Tőkés o ţine langa cu acelaşi discurs. Culmea este că acum face asta şi din poziţia de vicepreşedinte al Parlamentului European, ignorând complet situaţia Ungariei şi a României în Europa modernă.

Privind atitudinea domnului Lászlo Tőkés prin lumina celor de mai sus, pare ciudat să îl vedem, în anul 2010, luptând la fel de aprig pentru autonomie.

Chiar nu şi-a făcut, în 20 de ani, niciun un update ? Poate că domnul Tőkés face parte din categoria celor care pur şi simplu nu pot să se schimbe şi trăiesc în închisoarea mentalităţilor blocate, prizonieri ai propriei incapacităţi de adaptare. Şi asta nu are nicio legătură cu politica, autonomia, ungurii sau românii.

Unii pur şi simplu nu pot să se schimbe, chiar dacă toată lumea este altfel în jurul lor.

Citeşte aici alte opinii!

Pe aceeaşi temă. pe adevarul.ro

Anunțuri

Un gând despre “VOCEA BANATULUI: Prizonierul Lászlo Tőkés şi autonomia ungurilor

  1. Pingback: Amintirile din copilărie ale lui Radu Banciu îi folosesc de minune lui Vadim Tudor | Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s