Manual de manipulare pe web împotriva jurnaliştilor incomozi

Acum 15 ani erau anonimele scrise la maşina şi semnate „un grup de cetăţeni” sau scrisorile cu majuscule înşirate de foi „dictando”, cu creion chimic. Acum există internetul cu „anonimele” trimise pe mail sau comentariile înşirate sub nume fictive după articole.

Şi atunci, la fel ca şi acum, mesajul anonim era însoţit de intervenţii abile pe lângă patronatul redacţiei sau pe lângă acei directori care nu ştiu codul genetic al jurnalismului sau, vorba unui mare clasic al presei româneşti: „nu au ziaristica în sânge”.

Unii plâng, alţii râd

Când dai ceva tare în ziar se întâmplă două lucruri. Cei despre care ai scris plâng şi apoi fac scandal. Cei care îi cunosc râd şi apoi îi sună pe primii să le spună cât de ticălos e ziaristul”, îmi spunea un coleg şi amic din presa timişoreană acum câţiva ani.

Am  experimentat la zeci de articole justeţea acestei afirmaţii. În cele mai multe dintre cazuri „scandalul” a cunoscut forme similare, hărţuirea prin procese fiind numitor comun. Un alt element comun sunt încercările de intimidare prin intervenţii la patronat sau managementul firmei, care pot provoca probleme foarte mari. Şi mai este ceva, de multe ori astfel de manevre sunt puse în scenă cu actori care provin chiar din lumea presei. Este vorba de personaje care au renunţat la jurnalism pentru bani sau putere, dar mai pot poza în jurnalişti.

A abdicat de la principii

Vă voi da un exemplu de manevră tipică. Din păcate pentru breasla noastră în spatele manevrei se află un „regizor” care a renunţat să mai creadă în principiile pentru care noi, jurnaliştii, ne trezim în fiecare dimineaţă şi mergem la redacţie. Numele persoanei nu e important, importante sunt faptele, ca mod de operare.

Secvenţa pe care o descriu acum s-a consumat pe web după ce am publicat un editorial despre Mircea Criste, fostul procuror general al României. Arătam cum s-a prezentat la Parchet fostul şef suprem al procurorilor în momentul în care soţia lui, notăriţa Safta Criste, a fost cercetată pentru acte întocmite în cabinetul ei notarial pentru mafia imobiliară.

Când un editorial deranjează …

Editorialul mai explica de ce scrie Adevărul de Seară despre mafie şi spunea că anchetele vor continua, chiar dacă în acele zile un judecător produsese o sentinţă aiuritoare în care cerea anchetarea subsemnatului pentru dezvăluirile despre Safta Criste. Sentinţă anulată după jumătate de an de o instanţă superioară şi declarată ilegală.

Manipularea de la miezul nopţii

În 48 de ore de la apariţia editorialului, în creierii nopţii, au fost postate 10 comentarii din acelaşi IP: 95.77.23.18, ştim proprietarul dar nu asta e important. Important este că toate comentariile sugerau că în spatele articolelor se află alt interes decât cel public.

Şapte dintre ele sunt grăitoare. Ele au fost postate în numele unor persoane onorabile şi importante din oraş, care habar nu aveau că numele lor sunt folosite pentru o astfel de manevră.

Manevra începe în ton politicos


Sunt câteva elemente interesante, de remarcat în logica autorului manevrei. Primul mesaj, postat în numele unui avocat timişorean, care evident habar nu avea despre asta, spune că Safta Criste e vinovată. Asta pentru a sugera obiectivitate. Mesajele nu sunt chiar în forma originală, le-am corectat greşelile gramaticale şi caracterele româneşti, pentru o lectură mai uşoară.

29-07-2010, ora 00:38:50 / Vali Valentin / e-mail: constantin@valentin-asociatii.com / IP: 95.77.23.18

Eu cred doamna Criste este extrem de vinovată ca şi domnul Criste dar şi dumneavaostră domnule Bot aţi încercat sa îl santajati pe judecătorul care ar fi avut un fiu pentru care ar fi dat bani să devină executor judecătoresc…. am avut o părere bună despre dumneavasotră … despre anchetele conduse de către dumneavoastră…. ce se întâmplă… toate au fost de acest gen….

Mesajul mai are şi un ton politicos, tot pentru a da credibilitate informaţiilor false pe care le transmite autorul.

Tonul devine agresiv

După trei minute, din acelaşi computer s-a plasat alt mesaj. De data aceasta în numele unui om de afaceri timişorean. Este vorba de un comentariu în ton agresiv, care sugerează că e vorba de cu totul alt cititor.

29-07-2010, ora 00:41:40 / Sorin Meici / e-mail:  sorinmeici@made2008.it / IP:  95.77.23.18

Acest Mălin Bot este un gunoi patentat…. un şantajist notoriu…. ştiu sigur că ceea ce a scris despre Gazetovici a scris ca urmare a telefoanelor primite de la comisarul Renu… însă la dosarul de condamnare al lui Renu se găseşte o înregistrare telefonică în care Renu îi spune să o distrugă pe Gazetovici.

Cazul Renu, despre care am scris, este o referire abilă. Am fost citat în acel dosar ca martor al DNA, dar am refuzat să colaborez cu procurorii anticorupţie pentru că asta însemna să-mi încalc principiul confidenţialităţii sursei. Este adevărat că DNA mi-a ascultat telefoanele însă, la capătul unei supravegheri de luni de zile nu au găsit nimic, lucru care arată tocmai că lucrurile nu stau aşa cum se sugera în mesajul anterior.

Dialogul mimat

După numai trei minute este postat al treilea mesaj, cu primul nume folosit, pentru a produce senzaţia unui dialog între cititorii „onorabili” ai adevarul.ro.

29-07-2010, ora 00:44:35 / Vali Valentin / e-mail:  constantin@valentin-asociatii.com / IP: 95.77.23.18

@sorin… Aşa este şi eu ştiam chestia asta… dar dl. Bot mi-a şters comentariul…..

După care urmează un răspuns:

29-07-2010, ora 00:54:48 / Sorin Meici / e-mail:  sorinmeici@gmail.com / IP: 95.77.23.18

ACESTA ESTE DOSARUL DESPRE CARE VORBESC Număr unic dosar: 150/59/2009 Înregistrat în data de: 03.02.2009 Obiect dosar: infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) Materia juridică: Penal Stadiu procesual: Fond Părţi: TIBA TIBERIU MIRCEA 22.07.1974 : Inculpat ####RENU VIOREL 10.09.1959 : Inculpat##### STAN OVIDIU ADRIAN : Inculpat SCHEIN IACOB 14.07.1973 : Inculpat MICU PTERE : Inculpat TIBA TIBERIU MIRCEA : Inculpat Schein Ileana : Martor Neaga Simona Ioana : Martor #### Bot Augustin Mălin : Martor######”

Să intre doamna Criste!

În seria comentariilor este introdusă şi Safta Criste care face referire tocmai la sentinţa Judecătoriei Timişoara despre care scrisesem în editorial. La vremea aceea Tribunalul nu se pronunţase însă. În prima săptămână din ianuarie 2011 instanţa de control a decis că sentinţa la care se face referire în comentariu este complet ilegală şi a anulat-o. Mai mult, a pus-o pe Safta Criste să-mi achite 5.000 de lei pentru acest proces deschis degeaba.

29-07-2010, ora 00:58:24 / Safta Criste / e-mail: saftacriste@gmail.com / IP:95.77.23.18

Nu ştiu dacă îţi pasă să ştii, dar un judecător tocmai a dispus începerea urmăririi penale faţă de tine… pentru ceea ce mi-ai făcut… eşti un infractor…. mai puţin o să fi un infractor cu cazier….. astfel că mai poţi scrie doar editoriale…

Apare decanul de la Drept

Autorul manevrei trece apoi la folosirea unor nume şi mai cunoscute din oraş. Primul nume folosit este cel al decanului Facultăţii de Drept din Timişoara, Radu Motica.

29-07-2010 / ora 01:14:03 / Radu Motica / e-mail: radu_motica@drept.uvt.ro / IP:95.77.23.18

Certific că acest domn este un impertinent, care nu are ce căuta la un ziar….

Cireaşa de pe tort: profesorul de la Facultatea de Jurnalistică

Ultimul element important în manevra pusă la cale este presupusul comentariu al directorului Muzeului de Artă din Timişoara, profesorul Marcel Tolcea. Evident că nici profesorul Tolcea nu are legătură cu acest mesaj, dar este un fost profesor al meu de la Facultatea de Jurnalistică, element important în aria calomniei.

29-07-2010 ora 01:17:16 / Marcel Tolcea / e-mail:  marcel_tolcea@drept.uvt.ro / IP: 95.77.23.18

Nu ştiu dacă este un impertinent… Îl cunosc extrem de bine datorită faptului că mi-a fost student la jurnalistică…. important este că a intrat la universitatea particulară Banatul…. nu a mai prins locuri la stat… dar era într-o perioadă în care concurenţa era extrem de mare şi locuri foarte puţine…. dar domnul Malin Bot era un student slab… extrem de slab…. compensa cu ambiţia nemărginită

Prea multe puncte …

Iniţial nu am verificat IP-urile lor şi nu le-am moderat. După ce a trebuit să dau explicaţii la Bucureşti, le-am acordat atenţie. Am remarcat că au în comun punctele de suspensie şi asta m-a determinat să mă uit la IP-uri. Am constatat că toate au fost postate din acelaşi computer. Am discutat personal cu cei ale căror nume au fost folosite şi apoi cu avocatul meu.

Oamenii s-au declarat revoltaţi că s-au folosit numele lor. Avocatul meu a propus o reacţie judiciară, însă despre asta la momentul oportun.

Nu intru în detalii legate de efectele acestor mesaje. Important este că anchetele au continuat şi mai ales că am constatat că am un şef care este jurnalist înainte de orice, cu majuscule.

Acesta este un exemplu de manipulare care poate să fie încercată împotriva unui jurnalist în războiul ascuns dus în culise atunci când articolele lui deranjează oameni suficient de importanţi şi de parşivi.

Este un manual după care se pot detecta pe site-urile ziarelor zeci de alte manevre similare care au toate în comun un singur lucru: jurnalistul împotriva căruia sunt îndreptate a deranjat oameni suficient de abili sau parşivi.

Citeşte şi:

Intimidările “naşului” Ionelaş Cârpaci şi ale lui Mircea Criste, fost procuror general al României

Reclame

3 gânduri despre “Manual de manipulare pe web împotriva jurnaliştilor incomozi

  1. E interesant ca a trebuit sa dai explicatii la Bucuresti pentru niste timpenii anonime. Oricum, este evident ca e acelasi personaj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s