Jaf la drumul mare

Timişorenii care au maşini au aflat că administraţia locală are o surpriză pentru ei. Taxele de parcare, percepute prin stistemul Telpark, se dublează. În schimb primesc ce au primit de aproape 15 ani, de când funcţionează acest sistem: nimic. Cel care cumpără un tiket Telpark sau plăteşte abonamentul nu primeşte nicio garanţie că poate beneficia de loc de parcare. Plăteşti şi te descurci. Dacă nu sunt locuri, e ghinionul tău.

Administraţia adună de la Timişoreni, cu agresivitate, de aproape 15 ani, taxe prin sistemul Telpark. Cine nu plăteşte e amendat rapid şi se trezeşte cu roţile blocate. Nimeni nu scapă. În toţi aceşti ani banii storşi de la şoferi nu au produs niciun loc nou de parcare în zonele centrale, acolo unde sunt probleme.

S-au vehiculat idei, s-au anunţat proiecte dar concret nu s-a făcut nimic. Nici măcar dungi pe asfalt nu s-au tras. Banii au fost consumaţi, într-o proporţie covârşitoare cu salariile angajaţilor SC Administraţia Domeniului Public (ADP), firmă care gestionează Telpark şi este proprietate a Consiliului Local Timişoara.

O investiţie vizibilă au făcut cei de la ADP: au pus bariere şi au perceput o suprataxă pentru accesul în trei parcări. Au făcut-o sfidând Consiliul Local, care a votat împotriva iniţiativei.

Telpark este doar un exemplu de jaf la drumul mare, comis chiar de către o instituiţie a statului, în cazul de faţă o administraţie locală. S-au instituit taxe anunţate ca fiind necesare pentru amenajarea unor noi parcări, dar banii adunaţi s-au dus pe salariile angajaţilor şi în alte direcţii necunoscute.

Timişorenii plătesc practic, sub eticheta taxei de parcare, o taxă de protecţie socială pentru angajaţii ADP care, fără Telpark, ar ajunge şomeri sau, mai grav, ar fi nevoiţi să se angajeze la firme private. „La patron” ar avea de făcut activităţi grele şi umilitoare cum este munca. Mai bun e jaful la drumul mare.

Dincolo de scopul real pentru care timişorenii achită birul Telpark mai este şi ironia situaţiei în care sunt puşi plătitorii de abonamente. Administraţia Ciuhandu nu a făcut nimic cu banii lor. Oamenii sunt nevoiţi să-şi lase maşinile tot „la bordură”, ca acum 20 de ani, pe străzile din zona centrală, unde riscă să aibă de suferit de pe urma altei mostre de incompetenţă a celor care conduc oraşul.

Această administraţie nu a făcut nimic pentru a proteja şi prezerva zona istorică a Timişoarei. Nu există nicio strategie, nu există sancţiuni dure aplicate proprietarilor care neglijează clădirile vechi, nu există niciun program prin care să se impună sau susţină renovările.

Există doar proiecte anunţate cu mare pompă, dar nefinalizare. Numai gargară electorală s-a făcut pe tema aceasta. Şi obişnuitele văicăreli prin care această administraţie împrăştie mereu vina, pentru toate relele din oraş, în toate părţile, mai puţin în propria ogradă. În rest, timpul trece şi Mica Vienă ne cade în cap.

Vicierea proceselor de retrocedare, unde tot şmecherii din primărie au jucat un rol important, a agravat situaţia palatelor care nu au proprietari cerţi. Toate acestea se sparg acum la propriu în capul şoferilor. Palatele se dezintegrează şi bucăţile care cad din ele distrug maşinile parcate. Numai norocul a făcut să nu fie încă cineva ucis de cărămizile şi tencuiala care se desprind de pe clădiri.

Nu întâmplător am făcut legătura dintre clădirile vechi şi Telpark. Anul trecut administraţia Ciuhandu a încercat să forţeze impunerea altui bir, la fel cum a impus acum 15 ani taxa Telpark. Timişorenilor li s-a vândut pompos faptul că trebuie să plătească o taxă care să fie folosită la renovarea clădirilor vechi. Propunerea nu era însoţită de criterii de acordare a finanţărilor sau de orice alte menţiuni care să facă transparent modul de alocare a banilor, mirosind mult a jaf la drumul mare, ca în cazul Telpark.

text publicat în variantă parţială Adevărul de Seară din 19 ianuarie 2011

PS. Colega mea Nicoleta Tudor, a observat un detaliu foarte important. Clădirea de pe care au picat cărămizi ieri şi în faţa căreia a fost avariată o maşină de lux, este chiar cea în care are sediul de partid primarul Gheorghe Ciuhandu. Poate dacă îi pică şi domnului primar în cap tencuială se apucă atunci să gândească ceva pentru zona istorică, altceva decât gargara electorală şi văicăreala cu care ne-a obişnuit de 15 ani.

Citeşte alte articole pe tema aceasta, pe timisoara.adevarul.ro:


TelPark a dublat preţul pentru parcare: Vezi aici cât costă tichetele şi abonamentele în 2011

VIDEO Tencuiala căzută de pe sediul PNŢCD din Piaţa Libertăţii a avariat un Mercedes de lux UPDATE

Anunțuri

3 gânduri despre “Jaf la drumul mare

  1. Pingback: Ne cade Timişoara în cap, bucată cu bucată « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s