VOCEA BANATULUI Teroriştii de la volan şi statul inconştient

Claudiu Hauptmann este un teribilist care, la 19 ani, a ucis şase oameni într-un accident rutier. Cel mai grav din Banat. Justiţia nu se osteneşte să-i aplice pedeapsa. Morţii lui Hauptmann sunt doar cifre într-o statistică pe care o ignorăm.

Hauptmann circula cu viteză excesivă pe ploaie torenţială şi a intrat în plin într-o altă maşină. România e plină de astfel de teribilişti, care ucid zilnic. O statistică oferită de Poliţia Rutieră arată că, anul trecut, au murit în medie şapte oameni în fiecare zi în accidente rutiere, în România.

Cifra pe ultimii zece ani este uriaşă: 25.758 de morţi.

Viteza excesivă, inconştienţa, consumul de alcool la volan şi infrastructura jalnică au făcut să dispară, în fiecare an, peste 2.500 de oameni. Probabil că nimic nu ucide mai mult şi mai eficient în România.

Vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Să ne imaginăm că, zilnic, ar avea loc în România un atentat terorist care să ucidă, în medie, şapte oameni.

Cum ar arăta viaţa noastră ? Cu cât ar creşte bugetele serviciilor secrete ? Câtă frică am acumula în noi ? Ce legi speciale s-ar emite ? Ce pedepse ar primi teroriştii ? Cât de repede s-ar mişca Justiţia ? Este evident că situaţia ar deveni obsesie naţională şi prioritate absolută pentru stat. Ce ar face sistemul judiciar cu un Hauptmann „terorist” ?

Morţii din accidente rutiere sunt încă ignoraţi. Justiţia e miloasă şi leneşă cu vinovaţii. Niciun politician nu a propus nimic. Legea nu este dură. Bugetele Poliţiei Rutiere nu se compară cu cele ale serviciilor secrete. Strategii clare nu sunt. Banii pentru drumuri se evaporă şi infrastructura rămâne jalnică.

Singurii cărora le pasă de cei şapte morţi pe zi sunt cei care plâng la morgă, atunci când îşi văd rudele în sicrie. Trecem prea uşor cu vederea carnagiul zilnic de pe şosele.

editorial publicat în „Adevărul de Seara”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s