Poveste cu organe (3): Procurori fraieri puşi să prindă miliţieni şmecheri

Am fost în audienţă la prim-procurorul Ion Braşoveanu, şeful procuroarei Găluşcă Elena Bădică, cea care a emis rapid un NUP unui agent de poliţie acuzat de purtare abuzivă.

O Găluşcă

Modul în care madam Bădică a înţeles să instrumenteze dosarul e siderant. S-au audiat numai martorii serviţi de organul care răspunde la numele complet Constantin  Pamfiloiu. Ciudăţeniile din declaraţiile martorilor produşi de organul de Miliţie nu au atras atenţia procuroarei Bădică. Aceasta a înghiţit găluşcă după găluşcă şi a concluzionat la final că „fapta nu există”.

Procurorarea este atât de incompetentă încât în aceeaşi rezoluţie spune ba că „şoferul nu a avut actele la el”, ba că „a refuzat să prezinte actele”, fiind vorba de două situaţii clar diferite. Povestea cu „a spus că nu avea actele la el” e consemnată scris în procesul-verbal de amendă, iar cea cu „a fost recalcitrant şi a refuzat să prezinte actele” e din declaraţaiile martorilor livraţi chiar de organul cercetat. Nicio clipă procuroarea Găluşcă nu s-a întrebat de ce există o astfel de diferenţă şi cum se explică ea ?

Ca să înţelegeţi nivelul de incompetenţă al unor procurori puşi să ancheteze cei mai şmecheri poliţişti vă mai spun că doamnei Găluşcă Bădică nu i s-a părut ciudat nici faptul că poliţiştii şi martorii produşi susţin că organul Pamfiloiu a fost extrem de calm, iar „şoferul i s-a adresat  cu expresia agitatule”. Oare de ce ar spune cineva despre altcineva că e agitat, dacă el nu e ?

În fine, nu merită să pierdem mult vremea cu o „anchetatoare” care habar nu are pe ce lume trăieşte.

Un procuror adevărat

Merită să pierdem vremea însă cu nişte informaţii foarte interesante oferite de un procuror mult mai deştept decât doamna de mai sus. Desigur îi protejez identitatea. Omul mi-a explicat de ce greşesc când sunt siderat că un agent de poliţie poate să fie capabil să producă martori mincinoşi.

E simplu. În primul rând colegul de patrulă al unui agent nu va spune altceva decât cel acuzat. Dacă spune, se inculpă singur pentru că avea datoria să nu permită comiterea unei infracţiuni. Dincolo de asta e normal ca un poliţist să fie persoana care găseşte cel mai uşor martori mincinoşi. Tot timpul se găsesc persoane cu probleme care să vrea ca un poliţist să aibă o obligaţie la ei. Poliţistul rămâne dator. Cazurile de abuz sunt greu de dovedit, aduce reclamantul trei matori, poliţistul scoate patru şi aşa mai departe. Un poliţist şmecher aduce şi 10 martori mincinoşi dacă este cazul. Însă atunci când au încheiat acte în care s-au încurcat e o altă poveste”, explică procurorul nostru.

Omul are şi o perspectivă extrem de interesantă: „Opinia mea e că, dacă martorii poliţistului susţin sus şi tare că şoferul a făcut scandal, trebuie sancţionat poliţistul pentru neglijenţă în serviciu, întrucât avea datoria să aplice şi o amendă pe Legea 61 privind ordinea publică. A fost neglijent şi martorii lui indică asta!

Poliţiştii merg la braţ cu contrabandiştii

Povestea cu organul Pamfiloiu a început să provoace reacţii interesante. Un cititor al blogului a povestit cum merg la braţ miliţienii cu bişniţarii în Piaţa 700.

Sâmbătă dimineaţa. Devreme, frig rău, atât de pustiu încât a îngheţat vigilenţa unui agent care îşi face veacul în ghereta din 700. Cand spun vigilenţa mă refer la faptul că nu se afişeaza cu băieţii de la ţigarete, comunică “cu tira”…discret. Âsta uitase şi discuta de mama focului cu şfeul baietilor cu ţigarete, ala care are un Mert bej, parcat, “cu rezervare”, dupa lanţuri şi îşi tine “marfa” in WC public. Subiectul discuţiei: ce greu, că el, contrabandistul, nu e învăţat cu astfel de “găuri” şi nu mai merge. Brusc îl direcţionează pe agentu’ printre randurile de zarzavat, şi-au dat seama că sunt prea aproape…oricum idilic să-i vezi cum mergeau la braţ organul legii şi evazionistul printre zarzavaturi. Varză suntem!

Intrebare: crezi că dicutau cum să combată evaziunea fiscală sau roscovanul cu Mert dorea o reducere a procentului “decartat” ?  Poate doar socializau! Data viitoare fac si poze”.

Aştept cu nerăbdare!  Va urma, vă asigur!

Acesta este un pamflet, trebuie tratat ca atare!

Poveste cu organe (2): „Pamfi” şi „fraierul de la casete

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s