VOCEA BANATULUI Justiţia care îşi dă singură palme

Justiţia este o treabă extrem de complicată şi serioasă. Mai ales acea parte care se ocupă cu infractorii. Până să ajungă infractorul în faţa judecătorului multe braţe ale Justiţiei trebuie să acţioneze. Serviciile secrete dau informaţii, poliţiştii adună probe, procurorii dirijează anchetele şi trimit în instanţă infractorii.

Uneori se întâmplă situaţii ciudate în care câte unul dintre braţe trage palme Justiţiei. Asta s-a întâmplat în Timiş, unde Poliţia şi Parchetul au ajuns cu dosarele penale blocate.

Informaţia a fost făcută publică chiar de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, care a venit la şedinţa de bilanţ a procurorilor. Situaţia descrisă de procurorul general arată halul în care a ajuns sistemul judiciar şi colapsul în care se află Poliţia.

Anul trecut procurorii timişeni nu au mai putut să facă nimic în dosare  pentru că nu au mai avut poliţişti cu care să lucreze. Poliţia Timiş a comunicat că nu mai sunt poliţişti, pentru că tot „efectivul” participă zilnic la operaţiuni în vămi, împotriva contrabandei.

Ce făceau toţi poliţiştii de la cercetări penale în vămi nu e clar. Cert e că bişniţarii de ţigări din pieţele Timişoarei au fost la fel de bine aprovizionaţi şi nu s-a întâmplat ca vreun agent din stradă să nu poată cumpăra ţigări ieftine.

A fost pentru prima dată în istoria  cunoscută a sistemului judiciar actual românesc când Poliţia comunică în scris, oficial, Parchetului că nu mai există niciun poliţist disponibil pentru a  lucra în dosare penale. Situaţia a ajuns la procurorul general şi apoi la ministrul Administraţiei şi Internelor, care a dispus control. S-au dat sancţiuni la Poliţia Timiş şi cazul a fost dat exemplu în toată ţara, prin reţeaua Infopol.

Câteva săptămâni sistemul a fost blocat, fapt fără precedent, care spune totul despre situaţia în care a ajuns statul român şi instituţiile lui vitale.

Interesant este că în perioada în care Poliţia Timiş a blocat anchetele penale pentru că a plasat toţi poliţiştii în vămi, comerţul cu ţigări de contrabandă a mers strună în pieţe.

Procurorul general a vorbit despre discuţii regionale pentru combatarea evaziunii fiscale în acest domeniu şi a avut o explicaţie pentru prezenţa contrabandiştilor în pieţe: „Cred că şeful Poliţiei judeţene ar trebui să dea explicaţii pentru asta”.

Şi aceasta nu e singura problemă gravă a sistemului judiciar. La aceeaşi întâlnire a procurorului general cu ziariştii timişoreni a ieşit la lumină un alt aspect anormal. Prim-procurorul Ion Braşoveanu a spus că serviciile secrete nu funcţionează bine. „Fostul doi şi un sfert are interimar la comandă şi nu sunt interesaţi de treabă iar DGA are probleme cu calitatea informaţiilor”, a spus Braşoveanu.

Citeşte editorialul şi pe adevărul.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s