Când banii vorbesc prea mult şi prea gălăgios

Dispreţuiesc mai mult decât orice oamenii care îşi rezumă întreaga existenţă la burdihan, buzunar şi aparenţe. Admir oamenii care, pentru o idee, sunt capabili să meargă până în pânzele albe şi să sacrifice orice, chiar viaţa lor, pentru un pricipiu.


Diferenţa majoră între cele două categorii este că primii schimbă în bine viaţa lor şi atât. Celor din a doua categorie le datorăm tot ceea ce are mai bun umanitatea până acum. Mulţumită lor nu mai trăim în peşteri, preocupaţi doar să fim sătui.

Am scris despre multe rele în 15 ani de jurnalism şi am trecut prin multe. Aproape toate relele au pornit de la foamea de bani cu orice preţ. Banul în sine nu poate să fie considerat ceva rău. Devine rău atunci când cineva sacrifică orice fărâmă de umanitate şi îngroapă binele pentru unicul şi singurul scop de a avea mai mult.

Cred că lăcomia este răul care a devorat România în ultimii 20 de ani. Lăcomia şi alienarea, în toate domeniile. Alienarea de la scopul pentru care facem orice în viaţă. Alienarea aceasta se vede cel mai bine în discuţiile între părinţi care vorbesc despre viitorul urmaşilor lor, dorindu-l numai din prisma banului.

Vreau să îl fac  avocat pentru că ăştia câştigă bine”. Schimbaţi meseria cu o sută de alte variante şi recunoaşteţi o frază banala astăzi.

Mai este una care sintetizează în ea răul care ne înconjoară: „Să se facă profesor, salariul nu e mare dar e un post sigur, fără bătaie de cap”.

Cineva ar trebui să vrea să ajungă avocat, judecător, procuror, pentru că iubeşte dreptatea şi crede că poate juca un rol în înfăptuirea ei. Ar trebui să vrea să devină profesor pentru că îi face plăcere să creeze caractere, oameni frumoşi nu prin aspectul lor, ci prin tot ceea  ce îi defineşte ca fiind oameni. Cineva ar trebui să facă politică pentru că vrea să schimbe în bine societatea, nu pentru a folosi puterea în interesul lui.

Nu sunt vorbe mari, sunt idei simple care fac diferenţa între o lume urâtă, strâmbă, schimonosită de needreptăţi şi josnicii şi o lume mai bună în care valoarea unei persoane e  dată de cu totul altceva decât grosimea contului din bancă sau capacitatea cilindrică a maşinii pe care o conduce.

Patria noastră a ajuns în halul în care o vedem acum pentru că lacomii şi hapsânii au fost lăsaţi să controleze totul. Ei formează clasa politică, ei ocupă aproape toate posturile de conducere în instituţii publice, ei au făcut marile averi, ei controlează societatea.

Greu mai găseşti sisteme sau instituţii în care să se simtă bine un om cu principii. În care să nu fie marginalizaţi şi expulzaţi cei care gândesc dincolo de burdihan şi portofel.

Greu mai găseşti oameni care să spună: „Asta nu e corect şi mor cu voi de gât dacă nu se schimbă!”. Aproape peste tot, toată lumea spune: „De ce eşti fraier ? Te complici degeaba. Nu vei schimba nimic!”. Şi cu cât va creşte numărul celor din ultima categorie, cu atât mai schimonosit va arăta viitorul nostru.

Eu cred că un om poate schimba o lume. Cred că merită să mergi până în pânzele albe pentru o simplă idee. Cred că dacă fiecare dintre noi schimbă puţin, cu toţii putem schimba foarte mult.

Pentru a avea însă un viitor mai bun, ca naţiune, ca popor (cuvinte de care nu trebuie să ne fie ruşine), cred că trebuie să clădim cu cei care se nasc acum. Puţini se nasc cu accele defecte sau calităţi instinctuale care îi fac să fie caractere tari. Cei care nu vin pe lume aşa pot fi învăţaţi să gândească astfel. Pot învăţa de acasă şi apoi din şcoală că viaţa înseamnă mai mult decât contul în bancă şi burta plină.

Avem nevoie de o schimbare radicală în toate domeniile, dar mai mult decât oriunde avem nevoie de o schimbare în şcoală. Cea mai mare crimă împotriva viitorului nostru se comite cu copiii noştri.

Profesorii au fost trimişi la periferia societăţii, şcolile sunt parte din trocul politic criminal, universităţile au fost transformate în fabrici de profit de nehaliţii care s-au înscăunat rectori şi decani. Întregul sistem este alienat de la scopul pentru care ar trebui să funcţioneze: plămădirea  caracterelor.

Nu e nevoie să plătim miliarde seriviciilor secrete, poliţiştilor şi procurorilor anticorupţie pentru a avea o societate în care să existe un dram de dreptate. E suficient să facem în aşa fel încât, după 12 ani de şcoală, orice tânăr să creadă în nişte principii şi să fie format să lupte pentru ele până în pânzele albe.

Nu e nevoie să sperăm la minuni şi lideri providenţiali, dacă punem pe picioare o şcoală care să clădească OAMENI. Orice caracter format de ea va face politică în aşa fel încât să servească BINELUI, nu interesului personal sau de gaşcă. Va avea convingerea că profitul în voturi sau bani este rău, dacă devine unic scop al acţiunilor lui.

Reclame

14 gânduri despre “Când banii vorbesc prea mult şi prea gălăgios

  • Totul trebuie regândit. Nu mai are niciun sens ca şcoala să fie furnizor de informaţii, avem google pentru asta. Şcoala trebuie să fie constructor de caractere. Profesorii trebuie să simtă din plin că sunt elita societăţii că ei construiesc viitorul. Asta înseamnă că şcoala trebuie să atragă elite, prin condiţii, salarizare, sistem care să promoveze performanţa şi să răsplătească munca. În mediul universitar de stat trebuie interzise locurile cu plată, acesta este un cancer, pentru că transformă universităţile în fabrici de profit. Există învăţământ privat şi el trebuie controlat mult mai strict. Scopul universităţilor este să modeleze vârfurile societăţii nu să fie SRL-uri în care se vând diplome. Asta pe scurt. În timp am să mai explic cum văd eu aceste schimbări.

   • Nea Măline ,
    Ai dreptate in ce spui. numai ca schimbarile pe care matale vrei sa se petreaca in viaţa rominilor sint atit de ordin material cit si de ordin social, schimbari ale constiintei individului, a valorilor morale, schimbări pe plan economic. Asta inseamnă o nouă viziune a rominilor vis-a-vis de viitorul lor, de viitorul Romaniei.
    Romania si rominii trebuie sa inceapa o re-industrializare modernă a tării. Trebuie sa creăm industrii care sa atragă noii ingineri si constructori, trebuie sa construim o infrastructură modernă a ţării .
    Noi trebuie sa avem „elite” in invatamint si sa atragem „elite”. Aceste elite trebuie sa inteleaga ca rolul lor nu este acela de „elitism in sine ” ci de a aduce o contributie la economia tarii, de a fii noii conducatori( daca merita) ai structurilor sociale si industriale ale Romaniei. Ei vor trebui sa vada Romania in contextul ei mondial nu neaparat European si sa o cirmuiasca spre acele idealuri/teluri care vor aduce bunastarea si progresul tuturor rominilor.

 1. Daca scoala trebuie sa fie constructor de caractere, cine decide ce este acela un caracter? Care standard va fi aplicat? Ce se intimpla daca un parinte nu este de acord cu definitia finala?

  Bazat pe universitatile de top, care sint private, mai mult control nu le face mai bune. Libertatea aduce educatie, nu constringerea.

  • Definiţia caracterului e în DEX. Definiţia moralităţii e tot acolo. Nu fac teorie pe tema asta.

   Evident că nimeni nu poate propune o formulă care să mulţumească pe toată lumea, dar până acum nici măcar nu s-a discutat despre ce trebuie să producă şcoala. Despre cum trebuie fie modelat un copil în 12 ani de şcoală. Pe nimeni nu interesează că nu avem un scop clar şi bine definit. Scopul trebuie conturat după cum vrem să fie viitorul nostru. Vrem o societate fără corupţie, în care inteligenţa, creativitatea şi efortul să fie apreciate ?

   Dacă un părinte nu e de acord se va supune majorităţii, dar într-un sistem care să permită şcolilor mai multă libertate în a alege strategii locale, în funcţie de fiecare comunitate, împreună cu părinţii. Pe de altă parte să nu facem un fetish din ideea de a satisface toţi părinţii, aşa ceva nu se poate.

   Universităţile de top din RO nu sunt cele private. Cele private trebuie atent controlate pentru a nu ajunge fabrici de diplome. Nu e vorba de constrângere, e vorba de a nu permite devieri grave. Şi exemple sunt cu carul în România.

 2. Definitia DEX-ului este vaga. Conform definitiei, si Hitler poate sa afirme ca a fost un om de caracter si moral. Si a crezut ca ceea ce face este moral, din punctul lui de vedere.

  Dar daca luam adevarata definitie, care nu exista in DEX, si spunem ca moralitatea vine de la Dumnezeu, ca ceea ce spune Dumnezeu ca este caracter si moralitate, aceea trebuie aplicat in scolile noastre, atunci afirmatiile tale se contrazic.

  Dumnezeu a facut mintea libera. Statul nu are nici o autoritate asupra mintii oamenilor. Libertatea intelectuala si de gindire asigurata de Constitutie si de legea morala a lui Dumnezeu este incalcata prin obligativitatea de a merge la scoala si prin propunerea de a fi controlate scolile.

  Atunci cind statul penalizeaza persoana care refuza sa se supuna la gindirea pe care vrea statul s-o promoveze incalca legea morala, drepturile unui om. O astfel de expunere fortata este contrara dreptului inalienabil al libertatii intelectuale pentru ca ia dreptul meu si al tau de a alege daca sa fim indoctrinati sau nu.

  Atunci cum ramine? Vrem oameni de caracter? Atunci sa desfintam scolile de stat. Vrem oameni morali? Sa scoatem statul din invatamint, statul care promoveaza imoralitatea. Abia atunci vom avea oameni de caracter si cu o moralitate sanatoasa.

 3. Definiţiile sunt clare şi cuprinzătoare, însă nu am să continui această dezbatere pentru că nu îmi place propaganda religioasă, indiferent de Dumnezeul în numele căruia este ea făcută. Cred că discuţiile despre credinţă trebuie purtate în biserici şi în conştiinţa fiecăruia. Am citit punctele de vedere de mai sus, am citit mai mult pe blogul tău şi nu cred că e oportun să avansez în dezbatere cu cineva care este aşezat pe o poziţie care amestecă prea mult în ea religia. Desigur orice punct de vedere e bun, doar că nu vreau să dezbat în acest registru.

 4. Desigur, numai ca uitati ca nu exista pozitie neutra. Fiecare dintre noi are o pozitie religioasa, fie ea crestinism sau ateism sau umanism. Din nou nu sinteti corect: vreti crestinismul sa stea in biserica, dar e ok ca ateismul si umanismul sa impinzeasca fiecare aspect al vietii noaste, asa-i?

  Ateismul si umanismul spun ca sintem animale provenite din maimuta. Astfel nu vom putea niciodata sa avem oameni morali si de caracter oricit am incerca. Este o lupta inutila. Acuzati pe altii ca nu vor sa se uite la sistemul scolar actual, dar nici dvs nu sinteti dispus sa va uitati la adevarata problema. Asta e. Standard dublu.

 5. Moralitatea ,a fost in mod fals atasata valorilor religioase.Poti sa fi o persoana responsabila,morala care isi respecta semenii ,fara sa crezi intr-o religie.Sunt sigur ca Hitler credea in ceea ce spune si nu numai el.Doar ca esti liber sa ai orice fel de viziuni si opinii,atata timp cat nu ingradesti si atentezi la libertatea celuilalt.Caracterul omului sta in bun simt sta in respectul fata de semeni.Tocmai asta ar trebui sa ii invete pe copii si tineri la scoala,nu cred ca un parinte nu poate fi de acord cu bunul simt si cu respectul fata de semeni.Sa nu ucizi ,sa nu furi ,sa nu minti,sa fi bun ,sa ii respecti pe cei din jur sunt lucruri elementare,nu cred ca este nevoie sa cauti in dictionar pentru a afla ce inseamna si nu au nicio legatura cu religia.Faptul ca religia s-a folosit de ele si le-a acaparat ca fiind valori religioase este cu totul alta problema.Fiecare este liber sa aiba o opinie si este foarte bine ca este asa.Faptul ca unii cred ca detin adevarul absolut ,iar toti ceilalti sunt pacatosi ,tine de bun simt si de educatie.Doar oameni ca Hitler cred ca ei detin adevarul absolut iar cei cu opinii diferite trebuie sa fie ”vindecati” pentru a o lua pe calea cea dreapta adica a lui.Religia face acelasi lucru,prin minciuni prin amenintari si manipulari isi promoveaza opiniile ca adevaruri absolute,cei care nu cred sunt pacatosi si vor arde in iad.Faptul ca ne tragem din primate este un lucru demonstrat stiintific si nu ne face imorali sau mai putin civilizati.Faptul ca religia a pus omul in centrul universului este doar o dovada de aroganta de primitivism si de lipsa de respect fata de toate celelalte vietuitoare.

  • Moralitatea nu exista decat ca moralitate religioasa. Moralitatea de care vorbesti dumneata este comparabila cu mersul trenurilor. Cobori in care statie vrei dumneata. Si asta nu e de la mine, e de la marele Petre Tutea-Romanul

 6. Nimic din ceea ce spui mai sus n-am invatat, din pacate, la scoala si am terminat scoala inainte de Revolutie. Tot ceea ce sint, am devenit datorita familiei si cartilor(muuuulte) citite. Poate chiar mai mult datorita cartilor. Mi se pare o pierdere imensa faptul ca tinerii nu mai citesc.

 7. Domnule drag, santeti o voce puternica in societatea româneascã, va citesc cu mare admiratie de mai multi ani, timp in care nu m-ati dezamagit precum alti jurnalisti. Vã admir curajul si perseverenta, santeti o oaza de dreptate si adevar in care ma regasesc de fiecare data…intr-un ocean de minciunã si mizerie umana. Sant atât de multe de spus….dar rezum la dorinta de a va sustine si incuraja in tot ceea ce faceti. De cetateni ca dv. au nevoie cei ce cauta in bezna un gram de lumina. Va doresc din tot sufletul multa putere in efortul dv. si fiti convins ca multe inimi va sant alaturate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s