Cinci ani de hărţuire inutilă

Pe rolul instantelor din Timisoara s-a aflat, din 2005, un dosar în care s-a judecat comiterea infracţiunilor de insultă, calomnie şi ameninţare pentru opinii exprimate pe forumul freeex destinat promovării şi protejării libertăţii de exprimare, gestionat de Agenţia de Monitorizare a Presei.

Sursa procesului

În ianuarie – mai 2005 am exprimat pe freeex opinii despre corupţia în presa.  Mesajele spuneau că există directori de ziare care folosesc libertatea de exprimare ca instument de şantaj sau trafic de influenţă pentru obţinerea unor beneficii financiare (contracte de publicitate – prin şantaj) sau alte tipuri de avantaje, cum ar fi decizii ale autoritătilor locale care să avantajeze proprietarii ziarelor (trafic de influenţă pentru decizii ale autorităţilor locale).

Initial s-a incercat blocarea accesului la freeex

După câteva mesaje postate pe freeex pe această temă, au fost sparte parolele a patru casute de e-mail cu care eram abonat la freeex (pe rând, pe măsură ce mă abonam cu o nouă căsuţă), pentru blocarea accesului la forum. Din ultimele două casuţe de mail violate au fost postate pe freeex, în numele meu, mesaje care nu îmi aparţin. Mesajele au fost transmise dintr-un computer identificat apoi de DIICOT ca având IP 82.77.152.146

Politia gaseste rapid autorii

M-am adresat Poliţiei (Centrul Zonal de Combatere a Crimei Oranizate – care are atribuţii pe infracţiuni IT), care a identificat computerele din care s-au trimis mesajele ca fiind ale SC Pleiada SA – editorul publicaţiilor Ziua de Vest & Focus Vest. La vremea respectivă proprietari fraţii Emil şi Marius Cristescu, director general Lia Lucia Epure.

Societatea este cea la care am fost angajat pana în noiembrie 2004. Am solicitat încheierea contractului după numeroase incidente cu conducerea ziarului provocate de faptul ca mi se cerea să scriu articole neconforme cu deontologia profesională şi propria conştiinţă. Refuzul de a ataca reprezentanţi ai autorităţilor sau de a-i lăuda, la cererea directorului ziarului sau a patronilor, precum şi cenzura sistematică impusă pentru protejarea anumitor persoane îin special până în 2004 lideri PSD) m-au determinat să cer rezilierea contractului de muncă .

În 15 noiembrie 2004 am lansat la Timişoara cartea “Ziarişti bătuti, ziarişti ameninţaţi”, aparută la editura Humanitas, în care am descris, printre alte cazuri, şi presiunile făcute de Emil Cristescu pentru protejarea unor lideri PSD cu care spunea că are afaceri.

Am continuat pe freeex să discut fenomenul corupţiei în presă în ciuda ameninţărilor primite. Sistematic mi se transmitea că voi fi mutat din Timişoara.

În septembrie 2005 Politia constată comiterea mai multor infracţiuni IT şi propune începerea urmăririi penale.

În noiembrie 2005, directorul Pleiada SA, Epure, emite pe freeex un comunicat de presă în care neagă orice implicare în violarea căsuţelor de mail. IP-ul computerului din care a fost postat comunicatul de presă (IP 82.77.152.146) este acelaşi ca IP-ul din care s-au trimis pe freeex cele două mesaje în numele meu.

Comunicatul de presă a fost transmis imediat după ce am anunţat pe freeex ca Poliţia a identificat computerele de unde s-au accesat ilegal casuţele mele de mail. Tot atunci am anunţat că voi organiza împreună cu atelierul civic Ariergarda o dezbatere despre corupţia din presă.

Procurorul musamalizeaza dosarul

În martie 2006 procurorul Carmen Martinov, de la Biroul Timiş al Direcţiei de Investigare a Crimei Organizate încearcă închiderea cazului cu NUP în ciuda probelor puse la dispoziţie de Poliţie.

Soluţia procurorului era plină de inexactităţi

1. Face referire la probe care nu există în dosar.

2. Ignora probele care demonstrau că s-au produs infracţiunile şi din ce computer s-au produs.

3. Interpretează declaraţiile martorilor, spunând  că au declarat lucruri inexistente în aceste declaraţii.

4. Schimbă ora trimiterii unui mesaj, pentru a susţine că mesajul s-a trimis din computerul meu de acasă, deşi probele de la dosar indicau alte ore ale trimiterii.

5. În timp ce probele tehnice sunt ignorate cu desăvarşire, sunt considerate informaţii „certe” cele declarate de cei vizati de anchetă.

Seful DIICOT de la Curtea de Apel Timisoara redeschide cazul

* 13 martie 2006 – am contestat NUP-ul procurorului Martinov la seful DIICOT pe Banat, Mircea Anreş.

* 11 aprlie 2006 – Seful DIICOT a dispus redeschiderea anchetei penale şi a infirmat soluţia de NUP precizând că este „ilegală, netemeinică şi în contrast cu probele din dosar”.

Procurorul-sef Mircea Andres a constatat ca nu s-a tinut cont de probele din dosar care indicau clar ca e-mailurile au fost violate din reteaua SC Pleiada SA.

Seful DIICOT a dispus reinceperea urmaririi penale pentru patru infractiuni IT si violarea secretului corespondentei.

01.10.2008 Procurorul DIICOT Sandu Antonio a constatat că Lucian Paulescu, angajat al SC Pleiada SA, se face vinovat de spargerea conturilor de e-mail şi freeex şi l-a amendat pe acesta.

16.02.2009 Tribunalul Timiş a respins plângerea formulată de Lucian Paulescu împotriva deciziei procurorului DIICOT care l-a găsit vinovat de comiterea infracţiunilor

02.04.2009 Curtea de Apel Timişoara respinge ultima cale de atac a lui Paulescu împotriva sentinţei Judecătoriei Timişoara, din 16 februarie 2009, care a confirmat că acesta se face vinovat de comiterea infracţiunilor IT.

Incercare de intimidare folosind Justitia

Pentru ca am comunicat pe freeex la ce concluzii a ajuns Politia, Lia Lucia Epure mi-a facut o plangere penala pentru santaj, calomnie si insulta.

Santajul ar fi constat in faptul ca am anuntat ca organizez cu Ariergarda o dezbatere publica despre coruptia in presa. Calomnia si insulta pentru opiniile exprimate de subsemnatul, tot pe freeex, cu privire la coruptia din presa.

Procurorii care au anchetat plangerea lui Epure au concluzionat ca aceasta a reclamat o fapta fictiva (santaj) si au indrumat-o cu dosarul la instanta daca se simte vizata de opiniile exprimate de mine pe freeex. Acest lucru s-a intamplat, motiv pentru care am fost în postura neplacută de a fi primul jurnalist judecat pentru ceea ce am scris pe freeex.

Judecătoria Timişoara, Tribunalul Timiş şi Curtea de Apel Timişoara au respins ulterior toate pretenţiile lui Epure şi au constatat că aceasta a reclamat infracţiuni care nu s-au comis.

În niciun proces nu am cerut daune morale, materiale sau plata unor cheltuieli de judecată.

În noiembrie 2010 pe rolul Judecătoriei Timişoara se află un alt dosar în care Lia Lucia Epure mă acuză că am comis infracţiunile de violare a secretului corespondenţei şi interceptare ilegală a unei convorbiri telefonice. Epure a depus prima plângere pe tema aceasta în anul 2008.

Parchetul de le lângă Judeecătoria Timişoara a constatat că a reclamat fapte fictive şi a dispus Neînceperea Urmăririi Penale. În vara acestui an Epure a atacat soluţia Parchetului la Judecătoria Timişoara şi litigiul continuă.

Cred că în toţi aceşti ani Lia Lucia Epure nu a citit cartea care i-a declanşat şi alimentat pofta de a-şi irosi vremea prin tribunale inventând infracţiuni inexistente şi deschizând procese inutile. A declanşat un război inutil pornit pe ceea ce credea ea că se află în paginile cărţii mele, fără să aiba curiozitatea să vadă ce am scris.

Anunțuri

3 gânduri despre “Cinci ani de hărţuire inutilă

  1. Pingback: Siderant, degradant, penibil, abject « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

  2. Pingback: O sentinţă şocantă pentru jurnaliştii de investigaţie « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

  3. Pingback: UPDATE O sentinţă şocantă pentru jurnaliştii de investigaţie « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s