Vama Moraviţa a produs milioane de euro din şpagă

Şpaga colectată din vama Moraviţa a produs venituri uriaşe pentru caracatiţa corupţiei care sugea bani de pe toată frontiera non-UE. Am participat la o emisiune la TVR 3, în studioul TVR Timişoara alături de colegul jurnalist Tiberiu Kiss. Jurnalistul de investigaţii, care acum scrie pentru Academia Caţavencu, a făcut un calcul interesant pornit de la volumul vânzărilor din magazinele la care a adăugat şpaga per cartuş.


VIDEO: TVR 3, 23 februarie 2011,  emisiunea „Motor în doi timpi”

Concluzia matematică este că s-au adunat milioane de euro din şpagă, bani care nu au rămas decât în mică măsură la spăgarii-soldaţi din punctul de trecere a frontierei. Gorsul banilor a urcaz către şefi, până la cei de la Bucureşti. Logic este ca, în perioada următoare, să vedem reţineri şi arestări preventive la vârful sistemului.

Omul de afaceri Ioan Răducanu a prezentat, în aceeaşi emisiune, o istorie extrem de interesantă a numirilor în vama Moraviţa. Este o cronologie interesantă pentru că expune prezenţa unui grup mic de persoane, în ultimii 15 ani, la şefia vămii şi a structurilor vamale regionale şi judeţene. Practic au existat două garnituri de grupuri de interese care s-au schimbat mereu între ele. Dacă ancheta DNA este una menită să ucidă caracatiţa şpăgii trebuie să vedem aceste nume pe lista cercetaţilor alături de zecile de vameşi şi poliţişti arestaţi deja.

Este o certitudine că mafia care a făcut profituri uriaşe din contrabanda cu ţigări are o putere foarte mare. Campania mizerabilă de denigrare a poliţiştilor care au lucrat sub acoperite în investigaţia de la Moraviţa este o dovadă a forţei mafiei. Lucrurile au mers chiar mai departe, unul dintre investigatorii acoperiţi s-au trezit cu maşinile sparte. Cei care atrag atenţia asupra reacţiei mafiei suferă şi ei tratamente similare. Desigur, publicul are inteligenţa necesară pentru a observa ceea ce este evident.

Dincolo de aceste aspecte mai rămâne un aspect foarte important. Lipsesc din boxa arestaţilor patronii afacerilor cu tutun de contrabandă. Cei arestaţi până acum sunt doar cei care au încasat comisionul de toleranţă, profitul l-a făcut altcineva şi acel cineva nu are încă brăţări la mâini. Liberi fiind îşi poate permite să plătească bani grei celor dispuşi să-şi vândă sufletul şi efectele se văd.

Aceştia sunt „regii” de pe tabla de şah şi dacă ei nu sunt scoşi din joc vor construi la loc, în scurt timp, reţelele mafiote. Miza este mare pentru că, dincolo de corupţie, contrabanda cu ţigări păgubeşte statul de sume improtante. Este vorba de banii din care trebuia să se repare şcolile noastre. Să se doteze spitalele. Să se astupe gropile din drumuri. Sunt bani care, în loc să ne folosească nouă, au umflat averile mafioţilor.

Siderant, degradant, penibil, abject

Citesc zilele acestea nişte texte produse de persoane care şi-au pus eticheta de jurnalişti. Sunt „articole” care atacă la modul cel mai abject poliţiştii sub acoperire care au lucrat în vama Moraviţa, la dosarul şpăgii de la graniţă.

Numele agenţilor sunt prezentate public, sunt expuse fotografii cu ei, mai mult chiar, o poliţistă care a lucrat la caz este acuzată că e protagonistă de filme porno şi se prezintă chiar şi o fotografie cu o femeie care face sex oral.

Ceva mai abject nu am văzut din anii de liceu, când citeam pentru amuzament România Mare. Este cea mai murdară campanie dusă pentru susţinerea mafiei, în Timişoara.
Citeşte în continuare!

Anunțuri

3 gânduri despre “Vama Moraviţa a produs milioane de euro din şpagă

  1. Pingback: Din nou despre lichele. De ce a fost atacat şeful ştirilor TVR Timişoara în Ziua de Vest « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s