Legi bune de aruncat la gunoi

Guvernul pregăteşte o variantă nouă a Codului Muncii. O strecoară pe uşa din dos a democraţiei, asumându-şi răspunderea pe această lege importantă. Varianta finală a fost supusă dezbaterii publice dar nu s-a ţinut cont de propunerile venite dinspre sindicate şi patronate.

Cei care conduc acum Guvernul României au convingerea că sunt perfecţi şi nu trebuie să ţină cont de nicio propunere pe această lege. Nu o supun dezbaterii parlamentare. Este clar că o lege atât de importantă, votată în astfel de condiţii, va fi iar schimbată după ce se schimbă actuala putere politică cu o alta.

Schimbările mici şi dese în legi mari şi importante sunt cheia marilor dezastre. Toate planurile de afaceri pe bugetele companiilor se fac cu legislaţia muncii sub nas. Schimbi ceva aici şi poţi da peste cap planurile unei companii, poţi produce pierderi care au efecte nebănuite. În cel mai fericit caz dai peste cap departamentele de resurse umane, unde ajung oamenii să facă o nouă birocraţie inutilă. Compania plăteşte resurse care sunt de fapt pierderi.

Dincolo de aceste aspecte, până la urmă, dacă nu schimbăm ceva în mentalităţile noastre putem să facem o mie de legi geniale. Ele nu se vor aplica în viaţa reală ci doar în birocraţiile companiilor, făcute numai pentru ochii inspectorilor ITM care vin în control.

Trebuie să înţelegem şi să acceptăm două lucruri. Primul se întâmplă deja, cu tot cu legea veche care e obscen de socialistă. Patronul te dă afară dacă are chef şi nicio lege nu te protejează de asta. Schimbarea pe care trebuie să o facem în mentalul colectiv este că e normal să fie aşa.

Fiecare face ce vrea pe banii lui. Dacă un patron alege să trimită la plimbare un om competent, zece, o sută şi dă faliment cu afacerea e fix treaba lui.

În România reală, cu codul socialist vechi dar şi cu cel nou, acest lucru se întâmpă. Este adevărat să se fac apoi toate hârţogăielile aferente, dar ele se fac numai pentru a respecta  o listă de făcut impusă de lege, fără nicio treabă cu ceea ce e în realitate. E mai bine să renunţăm să ne mai comportăm schizoid şi să acceptăm că un patron poate da pe cine vrea el afară în secunda în care a decis asta şi să nu mai pierdem vremea cu birocraţii inutile.

Partea a doua a discuţiei e legată de slujbele la stat. Acolo e altă lume. Acolo nimeni nu e dat afară pentru incompetenţă. Acolo se aplică toate legile posibile şi imposibile şi de acordă cele mai penibile sporuri.  Se dau cu generozitate pentru că e din bani publici, nu dă şeful instituţiei din averea personală.

Aici avem nevoie de nişte legi care să permită să fie daţi afară mai uşor incompetenţii, şpăgarii, nesimţiţii. Pentru asta însă politicienii trebuie să acceppte să renunţe la cancerul care a adus România în comă: schimbările politice. Este inadmisibil ca un director de şcoală, un funcţionar, un şef de Inspecţie a Muncii să fie schimbat sau dat afară pentru că nu are apartenenţa politică potrivită.

Degeaba facem un milion de legi bune dacă nu renunţă politicienii la obiceiul moştenit din comunism când partidul era în tot şi în toate. Facem doar legi bune de aruncat la gunoi.

Reclame

Un gând despre “Legi bune de aruncat la gunoi

  1. Vreau sa stii draga Malin ca am apreciat atitudinea ta in timpul emisiunii. S-a vazut un jurnalist impartial, care a analizat punctele bune si rele ale legii si care, spre deosebire de ehegardner, a citit propunerea de lege.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s