Jurnalişti târâţi degeaba în procese, şantajişti protejaţi

Scriitorul şi jurnalistul Marian Odangiu, cunoscut în Timişoara şi pentru emisiunile de la Radio Vest, a fost hărţuit degeaba într-un dosar penal. Alături de Odangiu au mai ajuns să fie nevoiţi să dea cu subsemnatul la Parchet şi restul partenerilor cu care acesta a deţinut postul de radio. Totul pentru că juriştii Administraţiei Financiare din Timişoara practică o politică cel puţin stupidă şi tipică aroganţei cu care funcţionarul român tratează contribuabilul.

Conţopiştii cu treburi juridice de la Finanţe şi-au făcut o dambla din a depune plângeri penale la normă împotriva administratorilor firmelor care au sume restante de plată din cele reţinute ca impozit pe salarii.  Marian Odangiu, Ilie Stepan, Adrian Burduşa, Gheorghe Schinteie şi Cristian Jurj au fost denunţaţi penal de juriştii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş pentru că societatea la care aceştia erau acţionari, SC Vest Conection System SRL, nu a plătit la stat sumele reţinute din impozitul pe salarii.

Privit tehnic demersul judiciar al conţopiştilor fiscali pare ok. Privit în contextul în care s-au petrecut lucrurile, acţiunea juriştilor de la Finanţe este de-a dreptul penală. Firma la care cei cinci erau acţionari şi administratori vânduse licenţa Radio Vest către o nouă societate.

A urmat o perioadă de transfer a tuturor contractelor şi bunurilor de la un proprietar la altul. Perioadă în care s-au rătăcit din contabilitate exact 317 lei. O sumă ridicol de mică pe care cei vizaţi au achitat-o ulterior, când inspectorii fiscali au descoperit „marea evaziune fiscală”. Cu toate acestea conţopiştii au făcut plângeri penale şi persoane onorabile ale Timişoarei au ajuns să facă drumuri la Parchet.

Problema este şi că juriştii de la Finanţe au insistat cu acţiunile lor chiar şi după ce procurorii au concluzionat că nu s-a comis nicio faptă penală şi că plângerile sunt neîntemeiate.

Încăpăţânarea şi obtuzitatea tipice funcţionarului român au însemnat pentru cei vizaţi încă un an de drumuri la Judecătorie şi Tribunalul Timiş, într-un dosar pornit degeaba în decembrie 2007. Procesele au luat sfârşit în noiembrie 2009, după patru ani de tracasări inutile.

Situaţia scriitorului Marian Odangiu, a compozitorulu Ilie Stepan şi a colegilor lor este cu atât mai revoltătoare cu cât aceiaşi funcţionari obtuzi şi fixişti de la Fisc sunt extrem de îngăduitori cu alt tip de „jurnalişti”. Nu vreau să stârnesc polemici şi motive de istericale şi de aceea nu pronunţ nume.

Vreau să tratez un fenomen nu un grup anume de indivizi şi de aceea rămân în limitele exemplificării generale.

Ei bine, în timp ce foştii proprietari de la Radio Vest erau hărţuiţi degeaba prin procuratură şi instanţe, o altă societate comercială din zona presei de şpagă acumula sute de milioane datorii la stat, fără ca cineva să deranjeze măcar cu un cactus pe marea amazoană a jurnalismului de şantaj şi PR intimidaţional bănăţean, care conduce firma în cauză.

Coana mare mai ghidonează şi o pleiadă de ONG-uri obscure prin care sunt sifonaţi bani europeni, fonduri de la regii ale primăriei şi din alte zone bugetare, prin metode care ar fi catalogate rapid ca infracţiuni într-un sistem judiciar normal, într-o ţară civilizată.

De ce nu dă Big Mama cu subsemnatul la Parchet pentru sute de milioane, în timp ce alţii sunt târâţi în dosare cu anii pentru 300 de lei ?

Simplu, pentru că Odangiu şi Stepan sunt oameni onorabili, care nu au ştiut să facă şmecherii, în timp ce alţii ştiu să tragă sfori şi să-şi aranjeze protecţia indiferent câte datorii ar avea la stat. Scriitorul Marian Odangiu şi compozitorul Ilie Stepan au simţit pe propria piele comportamentul ticălos al conţopiştilor statului, care sunt mumă pentru şmecheri şi ciumă pentru cetăţenii oneşti.

Este un scenariu tipic românesc în care oamenii cinstiţi nu dorm noaptea şi ticăloşii visează frumos, rânjind cu gura la urechi toată noaptea.

Citeşte aici detalii despre caz:

EXCLUSIV Statul nu dă cu parul, bate cu Fiscul. A executat silit statul român cu 30.000 de euro şi s-a trezit cu control pe cap

EXCLUSIV  Fiscul a hărţuit degeaba cu plângeri penale un scriitor, pe compozitorul imnului Revoluţiei şi pe colegii lor de la Radio Vest

EXCLUSIV Cum a ajuns o femeie curajoasă să pună la plată Fiscul, cu 8.000 de euro, pentru o plângere penală inutilă
EXCLUSIV Fiica unei actriţe a fost umilită pentru o carte de identitate. A dat statul în judecată şi a primit 3.600 de euro daune

Citeşte alte materiale ale jurnalistului Mălin Bot pe blogul acestuia!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s