Studenţi cu atitudine

Conducerea Universităţii de Vest a luat o decizie care îndepărtează din facultăţi tineri asistenţi sau preparatori de la care studenţii aveau multe de învăţat. Tam-nesam, rectorul şi alaiul lui universitar au decis că nu mai poate preda în universitate niciun cadru didactic care nu este înscris la doctorat.

Măsura aruncă în ridicol multe facultăţi, în special acolo unde talentul are un rol definitoriu. „Facultatea de Muzică clinică muzicală cu atâţia doctori”, a spus un profesor de aici. Aceeaşi poveste la Arte şi la Jurnalism. Desigur, se găsesc persoane cu doctorate care să predea la Jurnalism, dar sunt oameni care în viaţa lor nu au păşit într-o redacţie, habar nu au cum funcţionează o redacţie modernă şi ce presupune în anul 2011 munca unui jurnalist „universal”. Le spui web şi cred că i-ai jignit. Le spui new media şi cred că e cine ştie de joc pe computer.

Unele voci susţin că decizia e luată pentru a provoca un val de mânie împotriva modificărilor din lege promovate recent. Este foarte posibil pentru că ar sta în caracterul şi codul genetic al dinozaurilor universitari care conduc sistemul să manipuleze în scopuri politice. Cert e că studenţii au de suferit pentru că sunt astfel rupţi şi mai mult de lumea reală în care vor fi aruncaţi din ultima zi de facultate.

În acest context, câţiva studenţi din ultimul an, de la Jurnalism,  au avut o iniţiativă pe care eu o apreciez. Chiar dacă e doar o jumătate de iniţiativă pentru că tinerii viitori jurnalişti s-au temut să-şi asume cu nume şi prenume protestul pe care l-au trimis pe mail. Au semnat în nume colectiv.

Eu apreciez şi aşa iniţiativa studenţilor de la Jurnalism şi mi se pare de apreciat că s-au gândit să aibă o astfel de atitudine. Spun asta pentru că, din păcate, în România studenţii nu au forţa şi atitudinea din alte ţări. Ca principiu general.

În particular, strict legat de cazul pentru care protestează studenţii, mi se pare o mare măgărie ceea ce a făcut conducerea Universităţii de Vest, o măgărie pentru cei care predau şi s-au trezit „daţi afară” în mijlocul anului. Dar este o mare măgărie şi faţă de studenţi pentru că, în scopuri politice sau de altă natură, dinozaurii care controlează universitatea sacrifică viitorul studenţilor. Nu au niciun viitor dacă învaţă de la oameni rupţi de realitate.

Am primit pe mail protestul de mai jos. Este nesemnat pentru că se tem să semneze, fiind ultimul an. Eu cred că dacă îi susţinem, putem să-i ajutăm să spună ce au de spus, cu nume şi prenume, fără să le fie frică.

ÎNŞTIINŢARE

Studenţii specializării Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, anul al III-lea, sunt nemulţumiţi de deciziile luate în Universitate, privind aplicarea noii legi a educaţiei. Profesori calificaţi, cu mulţi ani de experienţă în domeniile în care predau, au fost daţi afară din Universitate, în mijlocul semestrului, pentru faptul că nu sunt înscrişi sau nu au terminat doctoratul în cadrul UVT.Legea nu obligă spre luarea unei asemenea decizii, lăsând la latitudinea conducerilor instituţiilor modalitatea în care o aplică. Dorim să precizăm că am pierdut seminarii şi cursuri deoarece nu au venit profesori înlocuitori, iar cel care a venit nu are nici un  fel de pregătire în domeniu. Legea prevede ca orice profesor exclus din învăţământ să fie IMEDIAT înlocuit de un alt cadru CALIFICAT.

Studenţii sunt hotărâţi să trimită un memoriu şi către Forurile Superioare, în vederea reglementării situaţiei. Ce putem noi învăţa de la asemenea cadre didactice şi unde va ajunge învăţământul românesc în acest ritm ?

2 gânduri despre “Studenţi cu atitudine

  1. Pingback: Redactorul-şef de la Radio Timişoara, anunţat în mijlocul cursului că nu mai predă la Jurnalism: „Îmi pare rău, nu mai sunt profesorul vostru!” « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă no

  2. Pingback: Delirum tremens « Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s