Biserica ipocrită, preoții perverși și comentatorii talibani

Extremismul și fanatismul, în orice formă se manifestă sunt ”stări de spirit” pe care îmi este foarte greu să le înțeleg. Am scris săptămâna aceasta un editorial pe adevarul.ro despre ipocrizia Bisericii Ortodoxe Române în privința homosexualilor. Biserica, prin reprezentanții ei lumești, afurisește homosexualii de câte ori poate și cu toată fermitatea. În același timp, mahării în sutane care conduc biserica se spală pe mâini când e acuzat de activități sexuale ”diavolești” vreun popă.

Un val de comentarii, care mai de care mai stupide, s-a abătut asupra opiniei mele. Unii au mers până la a mă acuza că am comis o blasfemie. Alți comentatori au sărit ca arși spunând că este un atac necurat la adresa bisericii, ființa neamului.

Chiar și colegi de breaslă au simțit nevoia să îmbrace roba avocatului bisericii și să-mi țină lecții inutile de morală creștin-ortodoxă.

Am citit, m-am crucit și amuzat în același timp. M-am crucit de talibanismul cu care tratează unii o simplă opinie. M-a amuzat modul în care au răstălmăcit la extrem alții ceea ce am spus. Cea mai interesantă este însă confuzia din capul unor talibani între Dumnezeu și cetățenii în a căror carte de muncă e trecut BOR la angajator.

Există preoți care  își îndeplinesc bine fișa postului, însă prea mulți fac lucruri incompatibile cu sutana. Dacă sunt doi, sunt prea mulți. Sunt de acord că cei răi nu sunt reprezentativi pentru biserică, dar faptul că șefii ”organizației” nu se leapădă ferm de uscături este un element definitoriu al ipocriziei celor care reprezintă instituția.

Și cum Ei sunt Biserica, atitudinea Lor este atitudinea Bisericii.

Dincolo de habotnicia celor care au făcut infarct în fața opiniei mele și de gargara inutilă a colegilor care cred că ajung în Rai dacă plâng pe umărul Patriarhiei eu văd lucrurile mult mai simplu. Cât timp șefii BOR nu-și curăță ograda de păcătoși sunt  toți niște farisei.

”Românii un popor religios”, și-a început pompos editorialul un comentator. Tot românii spun: ”Să faci ce spune popa, nu ce face popa!”, răspund eu rugându-l să nu mă mai ia cu ”Trăiască partidul!”. Faptul că sforăi lozinci pentru ”conducătorii iubiți” ai bisericii nu te face un bun creștin. Nici măcar mersul la biserică, la fiecare slujbă, nu transformă pe nimeni într-un creștin.

E plină lumea de derbedei care-și fac cruci în fața altarului. O sutană și o biblie în mână nu fac dintr-un om preot și faptul că el face ticăloșii purtându-le este de o gravitate extremă  care trebuie expusă, criticată, condamnată.  Mai ales  de cine se pretinde jurnalist.

Biserica exercită o formă de putere foarte bine definită și peste tot unde se exercită putere trebuie să existe control critic jurnalistic. Este un principiu simplu, pe care unii îl uită.  Critica adusă unei anomalii dintr-o instituție care exercită putere e in fișa postului. Ea se poate face chiar și folosind instrumentul exagerării, pentru a atrage atenția publicului asupra unei situații grave.

Să acuzi un jurnalist care critică biserica, virgulă, CA INSTITUȚIE, că atacă ființa neamului, că nu e bun creștin sau mai știu eu ce alte bazaconii, e un gest … nepotrivit, ca să mă exprim elegant.
Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Reclame

3 gânduri despre “Biserica ipocrită, preoții perverși și comentatorii talibani

  1. O alta atitudine:Sa ne imaginam in felul urmator: Biserica Crestina Ortodoxa nu este o institutie (si cand spun Institutie ma refer la sensul comun al acestui cuvant, care desemeneaza un „organ” cu caracter juridic ce reglementeaza (asista) un anumit aspect al vietii sociale–nu sunt in domeniu asa ca sper ca m-am facut bine inteleasa), si cu atat mai putin nu este alcatuita exclusiv din „elementul” uman, ci este un asezamant (oglinda unui legamant dintre Dumnezeu si om) in cadrul caruia creatia intreaga in frunte cu omul este chemata si ajutata sa participe la o Viata adevarata,vesnica, ce poate fi simtita si traita de aici.Si sa ne mai imaginam ca aceasta Biserica nu este alcatuita numai din preoti ci cuprinde si pe toti cei ce s-au botezat in religia Crestina Ortodoxa si are ca si „Cap” pe Mantuitorul Iisus Hristos.Sa mai presupunem ca daca insistam asa de mult pe contiinta umana atunci cand vine vorba de batjocorirea simtului patriotic si a propriei tari , sporturi nationale in prezent , ce putem spune despre contiinta oricarui „crestin” care se dezice de propria credinta datorita unor persoane iresponsabile care au ales aceasta misiune fara sa CUNOASCA ce presupune ? (sa nu uitam ca actul de a crede este inscris in natura umana si orice om crede in ceva sau in cineva,insa nu doar credinta ca exista dumnezeu te face crestin).Asa ca daca acel „crestin” isi apara pozitia spunand ca nu se dezice de credinta crestina ci doar de Institutia numita BOR (am vorbit despre acst aspect la inceputul mesajului) sa se gandeasca la urmatorul aspect: Cand un crestin este Crestin cu adevarat inseamna ca nu vede in Biserica institutie , si cu atat mai putin institutie umana, si nici in preoti si episcopi niste”mahari in sutane”.Cei ce au avut aceasta impresie fac acum ceea ce denigram noi ceilalti asa -zisi „crestini „care nu ne deosebim cu nimic de ceilalati , decat prin diferenta de statut social (instutitional):ei stapanii, noi supusii razvratiti.
    Sa mai dam un exemplu:Imaginam Biserica Ortodoxa ca o familie si acum ia sa vedem :intr-o familie cu 7 membri (tata, mama si 5 copii), doi membri mama si un copil, sau amandoi parintii sau doi copii sau tata si un copil, fac familia de ras:cum ar trebui sa reactioneze ceilalati la acuzele celor din jur aduse celor doi membri: nu doar sa le aprobe ci sa le inmulteasca ei insisi, adica chiar ei sa se dezica de familia lor in fata acuzatorilor, sau , sa le accepte (caci sunt intemeiate), si sa si le asume ca fiind greselile facute de membrii familiei din care si ei fac parte, incercand daca e posibil sa arate acuzatorilor ca cei invinuiti au si calitati nu numai defecte pentru a reusi sa le potoleasca furia si sa evite dispretul acestora fata de familia lor)…aceasta este parerea mea….
    Seara placuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s