De ce nu ne pasă de România?

Patriotism, patrie, popor. Trei cuvinte care nu au acum nicio valoare. Riști chiar să te trezești luat în bășcălie dacă le rostești cu voce tare. De ce?

Reporterii „Adevărul” au descoperit că șefii din Ministerul Apărării Naționale  au transformat militarii și familiile lor în figuranți care să joace rolul publicului cuminte pentru defilările din București. Generalii responsabili cu organizarea și-au dorit spectatori ordonați și disciplinați. Exact ca în perioada comunistă s-au întocmit liste cu militari plasați strategic, în civil, împreună cu rudele lor, pe tot traseul manifestărilor.

Un „civil” aflat în misiune de Ziua Națională povestește cum s-au temut generalii că nu vine suficientă lume la paradă și de aceea au recurs la această metodă. O practică specifică mai degrabă unei dictaturi decât unei democrații. Poate s-au gândit că prezența unui public cu disciplină militară va estompa eventualele proteste.

Cu tot cu organizarea cazonă, Ziua Națională nu a fost lipsită de incidente. Mediafax și RTV informează că președintele Traian Băsescu a fost huiduit în Capitală. Reporterii „Adevărul” din Alba Iulia au transmis că prim-ministrul Emil Boc a avut parte și el de huiduieli.
În toată țara primăriile au atras public cu cârnați, friptură, vin fiert, circ și alte pomeni sociale numai bune pentru a umple urnele cu voturi. La Alba Iulia s-au pregătit 1,2 tone de cârnați și 600 de litri de vin.

Dincolo de faptul că ostașii și bucătarii
au eșuat în tentativa de a-i păzi pe politicieni de huiduieli, rămâne și după acest 1 Decembrie gustul amar al indiferenței față de propria noastră istorie și al lipsei de respect pentru ceea ce au construit alții cu prețul vieții.

Un grup de „cetățeni” care se adună, de Ziua Națională, pentru cârnați și pentru a scuipa niște politiceni, mai formează o națiune? Un stat în care Armata se teme că defilează fără spectatori, în cea mai importantă zi a istoriei acestei națiuni, mai este patria cuiva?

Comuniștii au folosit patriotismul ca pe o prostituată bună pentru orice perversiune din propaganda de partid. Și-au făcut damblaua cu ea și au distrus astfel, pentru generații întregi, aproape tot ceea ce ne-a unit ca popor. Cuvântul însuși a devenit odios. Democrația ne-a adus un rău și mai mare. Rămășițele de patriotism rămase în sufletele românilor au fost folosite obscen de partide care, în numele naționalismului, au distrus orice respect pentru sentimentul național. Și era dreptul lor democratic inalienabil să facă asta. Bomboana a fost pusă pe colivă de hoardele care au prădat Europa și ne-au făcut să ne fie rușine să spunem că suntem români, când ne aflăm printre străini.

Mulți au ajuns să-și urască țara natală și o spun în gura mare, sau o tratează ca atare până în gesturile cele mai mărunte, din fiecare zi. Gestul celui care aruncă gunoi pe jos, în stradă, este o marcă a lipsei de respect pentru orașul în care trăiește și prin extensie pentru țara căreia îi aparține. În fenomene naționale, ne-am bătut joc de orașele noastre, construind fără niciun respect pentru istorie.

Cultură, tradiții, valori, educație, instituții, toate par distruse și golite de rostul pentru care s-au născut. Mai este undeva un dram din sentimentele celor care ne-au unit, în 1918, în România Mare? Mai avem vreo șansă să trăim din nou vremea în care să rostim cu voce tare, fără rușine, cuvintele „patrie” sau „popor”? Vom mai ajunge vreodată să mergem la defilare pentru mândria de a aparține unei națiuni și nu pentru un blid cu fasole?

editorialul a fost publicat pe adevarul.ro

Citește și alte opinii:

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

Revoluţia care nu a mai avut loc

România mea şi România lor

Ipocriții

Nevoia de modele şi morală

Câți bani merită băieții deștepți din serviciile secrete?

Escroci deghizați în cămătari

Cum a ajuns legea o barieră doar pentru boi

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

4 gânduri despre “De ce nu ne pasă de România?

  1. Domnule Bot,
    excelenta tema. Desigur ca este gresit sa generalizez asa ca o sa ma limitez doar la parerile mele: Iubesc Romania, nu iubesc romanii. Am lociut in cateva tari din Europa si in continuare locuiesc in afara tarii. O idee simpla: prea putini romani (procentual) sunt morali raportat la 100 de locuitori in comparatie cu alte tari. Olanda, Germania, Nordici. Si asta tine de familie si educatie. Punct.

    Iubesc Romania pentru ca este tara mea. Cand o sa ma mut in Romania o sa incerca sa schimb ceva.

    Multa putere de munca.

  2. Pingback: Amintirile din copilărie ale lui Radu Banciu îi folosesc de minune lui Vadim Tudor | Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s