Despre lichele

Acum două zile am făcut un apel către lichele. Profitând de un context pe care nu l-au înțeles, lichelele s-au apucat să arunce cu noroi pe paginademedia.ro. Constat cu satisfacție că nu am greșit când i-am catalogat atât de dur pe cei în cauză. Au reacționat exact în același ton, cu lașitate, confirmându-și și asumându-și astfel eticheta de lichele. 49 de comentarii. 48 neasumate. Asta spune tot!

Situația de care au profitat lichelele este limpede acum.

Eu încă aștept să văd măcar un dram de demnitate într-o singură lichea. Aștept să-mi spună ce gândește, în față, cu nume și prenume.

Apel către lichele

De dragul libertății de exprimare accept să fiu înjurat, dar vreau ca cei care o fac să stea în fața mea și să-și asume fiecare cuvânt. Din acest motiv fac un apel către lichele: uitați-vă în ochii mei când spuneți ceea ce aveți de spus.

Sunt înjurat pe Pagina de Media pentru o decizie cu care nu am nicio legătură, într-un război purtat de ani de zile de niște frustrați care nu au onoarea să-și rezolve problemele direct.

Denigrează sub protecția anonimatului, fără a-și asuma consecințele vorbelor lor. Paradoxal este că cei care transmit astăzi mesaje în acest mod laș și josnic vorbesc, culmea, despre onoare profesională.

Cele mai abjecte mizerii sunt făcute mereu în numele unor idealuri nobile, sub poleiala unor cuvinte mari. Cum poate să vorbească de onoare un individ care își ascunde identitatea?

Nimeni nu este perfect și toți comitem greșeli pentru care merităm să fim aprostrofați. În cazul unui jurnalist acest lucru are proporții publice pentru că întreaga noastră muncă este dedicată publicului și supusă atenției cititorilor noștri.

În cazul de față însă, din păcate pentru breasla noastră, nu e vorba de o critică a publicului. E vorba de jurnaliști care au această atitudine față de colegii lor, față de compania în care lucrează sau au lucrat.

Este grav pentru că, atunci când nu aruncă noroi în ventilator pe bloguri, semnând cu pseudonime, aceiași oameni pozează frumos în fața publicului. Țin lecții de morală în editoriale și decid pentru cititori ce este bine și ce este rău, ce este adevărat și ce e minciuna.

Unii ar fi tentați să spună că e un fenomen tipic românesc. Nu este așa, în toată lumea e plin de lichele care, în numele jurnalismului, comit cele mai abjecte lucruri, la cel mai înalt nivel.

Pentru orice jurnalist american care se documentează în mod onest, există un altul afectat de ipocrizia obiectivităţii. Pentru orice ziarist african care scuipă minciunile guvernului, există un altul care îşi riscă viaţa pentru a publica adevărul. Pentru orice reporter rus care demască corupţia există un altul care câştigă bani murdari scriind articole ce conţin publicitate mascată. Şi pentru orice gazetar englez care utilizează truisme brute în titluri umflate, există un altul care penetrează ceaţa secretomaniei guvernamentale. Nu există decât jurnalism de bună şi de proastă calitate!” spune  David Randall, în Jurnalistul Universal.

Există jurnaliști de bună calitate și de proastă calitate. În ultima categorie sunt lichelele care își înjură colegii pe bloguri, sub anonimat, fără să le spună ce au de spus prinvidu-i în față. Aceste lichele sunt cele care „scuipă minciunile guvernului”, aceste lichele câștigă bani murdari scriind articole la comandă, mint, manipulează și nu dau doi bani pe cititori.

Când le citiți comentariile, pe blogurile dedicate jurnaliștilor, țineți cont că vin de la oameni care nu au curajul să-și susțină punctul de vedere cu capul sus, cu un nume, așa cum o face un om onest.

PS: Vânătoarea de lichele

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s