O problemă națională: țiganii

Peste 180 de comentarii au fost făcute pe adevarul.ro la editorialul de mai jos. Majoritatea au un conținut care indică foarte clar starea de spirit a publicului atunci când vine vorba de țigani. Un lucru este cert, marea schimbare din țigan în rrom nu a însemnat nimic în societatea românească. Singura realizare este confuzia în exterior între români și rromi. Dincolo de această schimbare de etichetă, prea puține lucruri s-au făcut pentru a schimba mentalitățile și obiceiurile care provoacă atitudine agresivă față de țigani. Problema a rămas și chiar s-a agravat.

Ce facem cu ţiganii?

Sub imperiul politicii anti-discriminare, mai mult impusă de lumea civilizată în care dorim să ne integrăm, politicienii români, societatea civilă şi jurnaliştii au dezvoltat o atitudine ipocrită în faţa unei probleme naţionale: ţiganii.

Zeci de ONG-uri trăiesc de pe urma promovării unui anumit tip de discurs care ar trebui să schimbe imaginea acestei etnii în percepţia publicului din România. Plătim şi o instituţie, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, cu scopul de a sancţiona pe cei care nu se conformează filosofiei anti-discriminare. CNA veghează activ la respectarea demnităţii acestei minorităţi în programele TV.

Privite de la distanţă
toate aceste măsuri, şi multe altele, produc impresia că România este o ţară care face tot ceea ce e posibil pentru a proteja demnitatea unei minorităţi vitregite de istorie. Adevărul este că statul nu face nimic în acest sens. Mai mult chiar, prin incompetenţa şi corupţia politicienilor care l-au guvernat şi a funcţionarilor care îl compun, statul a produs condiţii care au agravat situaţia.

Vârful de lance este impunerea schimbării cuvântului care numeşte o persoană din etnia aceasta în rrom, din ţigan. Cu foarte multă ipocrizie, de câţiva ani, politicienii, jurnaliştii, activiştii societăţii civile au trăit cu iluzia că schimbând eticheta rezolvă problema.

Dincolo de impunerea acestei schimbări nu s-a făcut nimic real pentru a rezolva sau măcar a înţelege, în proporţiile ei reale, o problemă naţională extrem de gravă. Singurul efect este că acum, în toată Europa, România este confundată cu patria rromilor. În România ţiganii nu sunt mai puţin discriminaţi pentru că la televizor li se spune altfel.

În zorii democraţiei româneşti,când Europa civilizată nu se confruntase cu stilul de viaţă al ţiganilor din România şi ne dădea lecţii de atitudine corectă, s-a pus foarte mult accent pe faptul că sărăcia extremă este vinovată pentru că foarte mulţi ţigani comiteau infracţiuni.

Anii au trecut,
s-au deschis graniţele şi Europa a început să simtă pe propria piele că realitatea este mult mai complexă.

Realitatea din Bărbuleşti, Timişoara, Strehaia şi de peste tot unde clanurile ţigăneşti şi-au constuit palate opulente şi averi fabuloase, este că au devenit şi mai agresivi şi mai stridenţi şi mai rupţi de valorile unei lumi civilizate. Realitatea este că, acum, ţiganii sunt percepuţi mult mai rău decât atunci când s-a decis că schimbarea unui cuvânt va rezolva peste noapte o problemă istorică.

Faptul că ţiganiicu bani provoacă şi mai mult disconfort social ridică o întrebare foarte importantă: care este, de fapt, adevărata problemă?

Adevărata problemă este că, mai mult decât oricare alt grup etnic, ţiganii au o cultură şi mentalităţi aflate departe de standardele în care majoritatea încadrează comportamentul social civilizat.

Peste acest decalaj s-au adăugat, în 20 de ani, guvernări incapabile să impună autoritatea legii şi o atmosferă îndreptată spre relaţii corecte în societate.

Guvernările incompetente şi corupte au permis celor cu mentalităţi din zona infracţională să se dezvolte şi să acapareze tot mai mult societatea. Aşa au ajuns şi ţiganii să etaleze un stil de viaţă care bruschează atât de mult opinia publică. Mentalităţiile specifice acestei etnii au fost un teren foarte fertil.

Ţiganii sunt acum mult mai vizibili şi deranjanţi pentru că există elemente comune de cultură, care îi delimitează clar. Clanurile interlope ţigăneşti nu sunt însă cu nimic mai periculoase sau mai puţin periculoase decât orice alt tip de grupare infracţională.

Adevărata problemă nu este cum trebuie să le spunem ţiganilor, ci faptul că există diferenţe majore de mentalitate şi stil de viaţă, care agravează percepţia negativă a acestei etnii.

Marea noastră problemă
nu este un cuvânt. Putem să le spunem oricum, cât timp găsim o cale să convieţuim împreună fără să ne deranjăm.

Întrebarea este cum putem să schimbăm acele obiceiuri care deranjează?

Un prim pas, vital, este dialogul deschis, fără ipocrizie, despre aceste diferenţe. Putem să o facem, fără a provoca un val de rasism şi mesaje agresive?

Citeşte alte comentarii:

De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Anunțuri

2 gânduri despre “O problemă națională: țiganii

  1. Domnule Malin Bot, este extrem de interesant si ceea ce se intampla la intersectia dintre cele doua lumi, cea „a anoastra” si cea „a lor”, a rromilor, tiganilor sau cum mai vreti sa ii numiti. Problema de baza nu sta in statutul acestei comunitati, ci in legile ei, care sunt in majoritatea cazurilor respectate mai mult decat cele ale statului in care traiesc. De aici si desele conflicte cu etnia respectiva. De asemenea, ong-urile de care ati amintit nu fac decat sa investigheze problema,cel mult, insa, neavand posibilitatea financiara, nu pot schimba realitatea din cadrul comunitatilor de rromi. Ca exemplu, degeaba incerc eu sa ii integrez in comunitatea locala daca ei nu stiu sau nu vor sa invete nimic. Sunt prea multe cazurile in care prefera sa mearga la cersit decat sa munceasca. Sunt prea multe cazurile in care prefera sa dea in cap sau sa comita cine stie ce ilegalitati pentru a nu munci. Aici intervine si impasibilitatea sau complicitatea statului roman, de la primul politist pana la procurori, judecatori si, mai nou, politicieni si chiar presedinte.Aici e problema de fapt.Legi sunt.Ca sunt bune sau proaste asta e altceva,o discutie diferita care trebuie si ea detaliata. Insa faptul ca se aplica dupa cat de gros e portofelul aici e problema tarii acesteia. Gruparile infractionale care ies acum la suprafata in cate un raid excesiv mediatizat sunt cunoscute de ani de zile insa nimeni nu a facut nimic sa le elimine. Si asa ne intrebam daca nu cumva sunt mana-n mana cu politistii si judecatorii de tot scapa. De asemenea, inmultindu-se infractiunile comise cu violenta ma intreb, ca orice cetatean, daca nu cumva legea e de vina si nu cumva ar trebui acordata si posibilitatea omului de rand de a detine arme letale in scopul autoapararii asa cum e in Occident sau, mai nou, la vecinii moldoveni. Interlopii deja au arme, nu se sfiesc sa le foloseasca, iar noi, cei care respectam legea, nu avem cum sa ne aparam in fata lor. Si atunci, pentru cine e legea? Cand un interlop se inrudeste cu un politician, fratele presedintelui sau altul, prefect, primar etc, credeti ca in familia aceea se va mai aplica legea? Permiteti-mi sa fiu cel putin suspicios. Iar rromii beneficiaza din plin de pe urma acestor legi si acestei situatii. Apar peste noapte castele cu turnulete si masini de mii de euro desi ei sunt asistati social. Oare nu exista fisc sau politie in aceste cazuri? Exista, dar ne intoarcem la ce am scris anterior. Iar salariile in MAI si in justitie sunt destul de mici, asa incat multi din cei foarte buni au plecat si au ramas numai coruptii si incompetentii. Iar acestia ar trebui sa faca treaba. Credeti ca se poate? Eu unul ma indoiesc..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s