Scandalul Capatos: Maimuţoi şi piţipoance

Postul TV Antena 1 şi-a asumat sancţiunea CNA pentru scandalul provocat de filmul cu Emil Boc în pielea goală, difuzat în emisiunea lui Dan Capatos. Scandalul a stârnit numeroase reacţii, unele exagerate, altele imbecile, câteva extrem de ipocrite.

Maimuţăreală la TV

Dan Capatos a insistat să susţină că este un jurnalist care a exercitat un act de interes public. Grav este că a difuzat imagini care nu trebuiau prezentate public, dar la fel de grav este că, prin explicaţiile şi scuzele invocate, afectează întreaga breaslă a jurnaliştilor. Decizia lui Capatos şi  a producătorilor lui a provocat un val de reacţii negative la adresa  jurnaliştilor, în general. Mulţi au greşit flagrant generalizând, grav este că au făcut asta jurnalişti foarte cunoscuţi.

Cazul Capatos trebuia luat punctual şi explicat calm publicului. Ziarişti cu notorietate, cum este Cristian Tudor Popescu, s-au grăbit să-l condamne aproape isteric pe Capatos şi jurnalismul românesc actual, în general, fără a explica publicului că realizatorul emisiunii tabloide nu este jurnalist.

Înainte de orice, oamenilor trebuie să li se spună că nu este corect să se supere cineva pe reporterii de ştiri pentru o emisiune de divertisment. Produsul pe care Capatos îl oferă publicului este mai degrabă o telenovelă deocheată. Păcatul lui Capatos este că refuză să-şi asume ceea ce reprezintă în realitate Un Show Păcătos: o maimuţăreală care are ca unic scop divertismentul. Atât şi nimic mai mult.

Piţipoanca din spatele ştirilor

Zona de ştiri TV are şi ea păcatele ei, pe care trebuie să le discutăm deschis. Cele vizibile  sunt în faţa telespectatorilor. Sunt însă şi anomalii de culise, care uneori rămân ascunse. Datoria noastră este să le expunem . Publicul acuză, pentru multe astfel de excese sau derapaje, figurile de pe sticlă: reporterii din teren, prezentatorii buletinelor de ştiri, moderatorii.
Aproape niciodată nu se lovesc de reacţia publicului persoanele care gestionează din spatele camerelor întregul spectacol al ştirilor: producătorii emisiunilor.

Calitatea producătorului
se reflectă în ceea ce vede telespectatorul. Un alt jurnalist de calibrul lui CTP, Ion Cristoiu, a inventat termenul „fătuci”, pentru a descrie un anumit tip de personaj TV, din categoria celor vizibile. Eu vă vorbesc despre o ată specie: piţipoanca din producţie. Un fel de fătuci care „gândesc” emisiunile şi le dirijează din culise.

Pentru a nu pica în păcatul de a generaliza, jignind producătoarele care îşi fac onest meseria, vă descriu un exemplu concret: Bianca Oanea, producător TV la Realitatea, apoi la România TV şi acum din nou la Realitatea. De două ori am fost invitat în emisiuni „gândite” de Oanea şi în ambele cazuri am avut surpriza să constat că am fost pur şi simplu minţit cu privire la tema discuţiei. Vineri, în toiul scandalului Capatos,am fost chemat la RTV pentru a discuta despre postul de mai jos, de pe ideilibere. Sau cel puţin aşa am fost minţit, pentru că în direct m-am trezit luat la întrebări în legătură cu alte subiecte, întrebări menite să provoace un scandal şi mai mare, inutil, nu să lămurească publicul.

În urmă cu mai multe luni, aceeaşi producătoare m-a invitat în studio la Realitatea TV, pentru a discuta chipurile despre prestaţia publică a Elenei Udrea, în calitate de ministru. La faţa locului m-am trezit într-o emisiune intitulată: Presa în chiloţi. Pur şi simplu fusesem minţit în legătură cu conţinutul emisiunii, cu formatul, cu scopul urmărit, Bianca Oanea profitând de faptul că am colaborat în trecut la Cotidianul, am fost colegi şi consideram că este o persoană onestă.

Dincolo de orice aspecte fine sau subtile ale meseriei, acest tip de comportament este la fel de grav ca ceea ce a făcut Capatos. Dacă minţi invitaţii, profitând de faptul că ţi-au fost colegi, încă din momentul în care pregăteşti o emisiune, pentru că tot ceea ce urmăreşti este circul şi te temi de un refuz,  este lesne de înţeles cum arată produsul final. Prezenţa unei astfel de persoane în mecanismele care produc programele unei televiziuni de ştiri este la fel de nocivă ca insistenţa cu care Capatos pozează în jurnalist.

Este însă şi un alt aspect. Capatos şi-a adunat în propria imagine valul de reacţii negative ale publicului. O parte din reacţia opiniei publice s-a îndreptat către jurnalişti, în general, pentru că Dan Capatos pozează în jurnalist. Aproape nimeni nu i-a apostrofat pe producătorii emisiunii lui. Uneori aceste personaje joacă un rol mult mai important decât cele care apar pe sticlă.

PS: DEX defineşte astfel piţipoanca: tânără ușuratică, lipsită de moralitate.

ideilibere.ro – Opriţi-l pe Capatos!

Joi seară, Dan Capatos a comentat în emisiunea lui decizia prin care CNA a suspendat timp de zece minute emisia postului Antena 1, pentru difuzarea filmului cu Emil Boc în pielea goală. Explicaţiile oferite sunt pur şi simplu stupide.

Capatos şi-a asumat vina doar parţial şi a continuat să justifice decizia difuzării cu arumente care arată că nu e conştient de rolul lui pe scena publică.

Realizatorul emisiunii de divertisment şi-a susţinut punctul de vedere invocând interesul public. Mai mult chiar, s-a răţoit la jurnaliştii care i-au taxat decizia.

Cineva trebui să-l tragă de mânecă pe Dan Capatos şi să-l aducă cu picioarele pe pământ.

Trebuie să-i explice că nu are niciun drept să pozeze în jurnalist şi că este un impostor cât timp nu-şi asumă ceea ce reprezintă, în realitate: un măscărici care întreţine atmosfera într-o emisiune de scandal.

Valoarea lui publică este aceea a două precupeţe care îşi pun poalele în cap şi se înjură la piaţă spre deliciul trecătorilor. E adevărat că multă lume cască gura la aşa ceva, dar puţini s-ar comporta astfel în public. Justificările lui Capatos sunt la fel de stupide ca situaţia ipotetică în care, după bătaie, precupeţele certăreţe ar începe să pretindă că sunt actori şi că repetau o scenă dintr-o piesă.

Cineva trebuie să-i spună lui Capatos că valoarea lui publică este aceea a piţipoancelor pe care le aduce în studio şi a poveştilor deocheate ale ziarelor tabloide din care îşi alege subiectele.

Cineva trebuie să-l oprească din impostura în care se află acum şi să-i ceară să fie corect cu publicul lui. Postul TV la care lucrează, care împarte credibilitatea cu Capatos, ar trebui să facă această delimitare.

Decizia lui Capatos de a accepta difuzarea filmului în emisiunea pe care o realizează nu are nicio legătură cu interesul public. A făcut-o numai pentru rating, dovadă că ieri seară a invocat ratingul pentru a susţine că publicul a aprobat gestul lui. A ştiut că face un gest ilegal şi imoral şi a mers mai departe într-un scandal despre care ştia că-i va aduce şi mai multă notorietate.

Este clar, după declaraţiile de ieri seară, că Dan Capatos nu-şi va asuma niciodată rolul real de măscărici. Postul Antena 1 nu s-a demilitat de această exagerare, ceea ce înseamnă că nimeni din apropierea măscăriciului Capatos nu-l va aduce cu picioarele pe pământ.

Rămâne să-l oprească publicul.

Pur şi simplu schimbând canalul atunci când acest personaj apare pe sticlă. Nu este nevoie să îl criticaţi în comentariile articolelor despre el, nu e nevoie să vă exprimaţi revolta pe facebook şi nici să semnaţi vreo petiţie. Pur şi simplu schimbaţi canalul şi rugaţi toţi prietenii să facă la fel.

Nu vă imaginaţi ce putere are publicul, dacă este cu adevărat deranjat de astfel de aberaţii. Dacă, însă, avem un public care adoră să vadă celebrităţi în fundul gol, la vestiar, personaje ca Dan Capatos devin modele de succes în societate.

Aşadar, ce decideţi: model sau măscărici?

Citeşte şi comentariul de pe adevarul.ro

Capatos, Crin şi Vadim în fundul gol. CTP derapat

Difuzarea imaginilor cu Emil Boc gol în vestiar şi modul în care au fost ambalate aceste imagini reprezintă una dintre cele mai mari mizerii făcute în România, în numele jurnalismului.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacţionat dur în faţa acestui episod. A declarat că refuză să-i mai fie asociat numele cu eticheta de jurnalist. În aceeaşi notă, un post de televiziune a realizat marţi o emisiune cu titlul: „Presa în fundul gol”. Ambele reacţii sunt greşite pentru că generalizează într-un mod care nu foloseşte publicului şi nici jurnalismului.

Pentru un ziarist de calibrul domnului Cristian Tudor Popescu este aproape de neînţeles confundarea unui realizator de emisiune TV tabloidă cu un jurnalist. Titlul corect al emisiunii de la postul TV era: „Capatos în fundul gol!“. Mai departe, comentariul jurnalisului Cristian Tudor Popescu este foarte pertinent. Prezenţa unor lideri politici care să se asocieze cu astfel de imagini este grotescă.

În astfel de momente penibile, în care este folosit statutul de jurnalist pentru comiterea unor derapaje hidoase, ziariştii cu notorietate şi credibilitate, cum este domnul Popescu, au datoria să lămurească publicul, să-i explice cum e posibil să apară astfel de greşeli şi să puncteze cât mai exact cauzele, nu să generalizeze pe un ton aproape isteric.

Întreaga discuţie
porneşte de la decizia difuzării filmului cu Emil Boc, pe un post TV generalist, într-o emisiune de divertisment. Indiferent de argumentele cu care o ambalează realizatorii emisiunii, decizia difuzării este o eroare gravă.  TOT COMENTARIUL AICI!

Citeşte şi alte comentarii:

Punem şi noi mâna pe lopată?

Ilie Năstase, campionul bădăran

Preşedintele şi marea manipulare

Tupeul lui Lucescu

De ce nu ne pasă de România?

Vrăjitoare infractoare

Săracii țigani bogați

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Citeşte alte opinii de blog:

Ipocriții

Ungurii ne servesc o lecţie

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii pe platformaideilibere.ro“:

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s