Anonymous îşi bate joc de DIICOT?

Radio România Actualităţi a difuzat luni ştirea că site-ul DIICOT a fost „spart” în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acţiunea, pusă în seama grupării Anonymous, este o glumă foarte bună.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) se ocupă, printre altele, chiar cu investigarea infracţiunilor informatice. Cu alte cuvinte, „haiducii IT” au pătruns în bârlogul „arnăuţilor” plătiţi să-i prindă şi i-au făcut puţin de râs. Le-au furat nădragii şi i-au lăsat dimineaţa doar în izmene.

Am râs copios când am auzit ştirea la radio.

Ştiu că se vor găsi imediat comentatori care să spună că nu e de glumit cu încălcarea legi, că sunt nitşe infractori periculoşi cei de la Anonymous şi că este iresponsabil să le dai apă la moară. Evenimentul are însă alte conotaţii, mult mai interesante decât o astfel de abordare simplistă. Când hoţii pătrund în sediul Poliţiei şi fură portofelul comandantului avem o problemă foarte serioasă.

Incidentul, dacă este real, pune într-o lumină proastă specialiştii IT din această instituţie extrem de mascată şi mereu cu muşchii încordaţi în ştirile TV. Un motiv suficient de puternic pentru ca DIICOT să nege oficial că s-ar fi întâmplat aşa ceva.

Purtătorul de cuvânt al DIICOT a negat vehement incidentul. Atacul a fost relatat şi de ziare.com, un site la fel de onorabil ca postul public de radio.

Dacă informaţia prezentată de două redacţii serioase este reală, avem două mari probleme. Prima constă în faptul că statul a investit sume importante pentru diverse sisteme informatice, site-uri şi soluţii de securitate. Multe firme din domeniul IT au câştigat sume babane oferind statului programe mai mult sau mai puţin performante. Este o zonă din care se pot face bani frumoşi, pentru că nimeni nu poate cuantifica exact investiţia companiei care a prestat serviciul. Inteligenţa şi creativitatea programatorilor nu au preţ exact.

Judecând după cum arată, dacă este să fim superficiali, am putea spune că multe site-uri ale instituţiilor publice nu-şi merită banii. Acesta nu e însă un criteriu după care să poată să decidă cineva dacă preţul a fost corect sau nu. Dacă s-au furat sau nu bani publici. Vulnerabilitatea unui sistem plătit cu bani grei de stat este însă un indicator preţios.

Dincolo de corectitudinea unor achiziţii publice, mai este un alt aspect. Atacul asupra site-ului instituţiei care se ocupă cu prinderea infractorilor informatici este pur şi simplu o sfidare. Dacă incidentul relatat de ziare.com şi Radio România a avut loc, înseană că autorii faptei au convingerea că DIICOT nu poate, sau nu ştie să-i prindă. O astfel de atitudine, în faţa unei instituţii care îşi constuieşte cu abilitate o imagine de forţă, poate trăda faptul că cei care se pricep cunosc adevărata valoare a „specialiştilor” plătiţi de stat.

Mai dovedeşte că cei care au pus la cale atacul au un simţ al umorului foarte dezvoltat. Mai rămâne să vedem că şi SRI pică pradă „haiducilor IT”. Ar surprinde pe cineva o astfel de ştire?

Cu sau fără palma de pe obrazul DIICOT, haiducii din Anonymous au atacat deja alte site-uri oficiale româneşti, fapte pentru care, teoretic, trebuie identificaţi şi traşi la răspundere. Rămâne să vedem cum stau cu practica specialiştii care se ocupă cu investigarea criminalităţii informatice, în România.

vezi aici reacţiile cititorilor!


Citeşte alte opinii ale jurnalistului Mălin Bot

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s