Cea mai misterioasă dispariţie a unui jurnalist român

Zilele acestea se împlinesc zece ani de la cea mai misterioasă dispariţie a unui jurnalist român.

Iosif Costinaş, jurnalist de investigaţii din Timişoara, a dispărut subit în iunie 2002. Timp de mai bine de un an nimeni nu a putut afla niciun indiciu despre Costinaş. Mama acestuia era internată la vremea aceea în spital şi Costinaş o vizita în fiecare zi, până în momentul dispariţiei.

In ciuda eforturilor disperate ale lui Oscar Berger, partonul ziarului Timişoara, unde lucra Costinaş, nu s-a aflat nimic despre acesta. Pur şi simplu jurnalistul părea că s-a evaporat de pe faţa pământului.

După un an, în iunie 2003, la 24 de kilometri de Timişoara, la marginea unei păduri, a fost găsit un schelet şi haine. Rudele lui Costinaş au identificat hainele. Pe cămasă s-a găsit o pată de sânge. Testele ADN au demonstrat ca este vorba de Iosif Costinaş.

Cazul a fost cercetat o vreme şi apoi închis cu consluzia că jurnalistul s-ar fi sinucis. Probele pe care se bazează aceasta concluzie sunt trei blistere de Diazepam gasite la fata locului. Specialiştii de la Facultatea de Farmacie din Timişoara au indicat însă că o persoană de vârsta şi greutatea lui Costinaş nu putea să se sinucidă cu pastilele din trei blistere.


Este inexplicabil cum putea să stea cadavrul neidentificat atât de aproape de calea ferată în condiţiile în care registrele CFR consemnează verificări săptămânale pe acea linie. Cum de nu au simţit controlorii de cale mirosul cadavrului în descompunere?

Prietenii şi rudele lui Costinaş au spus că nu pot accepta varianta sinuciderii, având în vedere profilul psihologic al acestuia. Un alt detaliu foarte important a fost scăpat de anchetatori: Costinaş era împotriva medicamentelor. Toţi apropiaţii lui ştiau că nu accepta să ia medicamente. Este inexpplicabil şi cum de cele trei blistere de Diazepam nu au fost luate de vânt sau acoperite de frunze şi pământ. Foarte multe semne de întrebare lăsate de anchetatori au dus la transformarea acestei dispariţii în cea mai ciudată moarte a unui jurnalist român.

Iosif Costinas s-a implicat foarte mult în descoperirea criminalilor Revolutiei din 1989, de la Timisoara. Mi-a fost profesor la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea Banatului şi coordonator didactic al revistei Tempo, unde am fost redactor-şef în studenţie.  A fost un om care mi-a impus un respect deosebit. Măcar o dată la zece ani merită să ne amintim de el şi să nu uităm că poate undeva este cineva care ştie ce s-a întâmplat.
RIP

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s