Alt plagiat al lui Victor Ponta

Dincolo de tot ceea ce am văzut în această campanie, mult prea gălăgioasă, se află o realitate simplă, în două dimensiuni.

Deranjul politic provocat de USL a generat inutil în societate un val de ură aproape fără precedent. Puţini mai pot discuta subiectul fără o atitudine radicală. Nimic bun nu poate produce o astfel de polarizare. Este aproape la fel ca în 1990, când aceeaşi strategie a adus minerii în Bucureşti.

Jurnaliştii care susţin principii identificabile în poziţiile celor două tabere sunt imediat etichetaţi ca fiind „băsişti” sau „antenişti”. Redacţiile au ajuns şi ele să fie catalogate excesiv, cu totul. Dezbaterea publică pe tema suspendării, referendumului şi demiterii a devenit mult prea agresivă.

Politicienii au dus ura şi în piaţa publică, prin mitinguri şi contramanifestaţii. Oameni care nu au nimic personal de împărţit au ajuns să fie dispuşi să-şi dea în cap, numai pentru că nişte „strategi” de imagine au decis că le foloseşte să provoace „emoţie”.

Cireaşa de pe tort a fost pusă, când liderii PDL au anunţat că vor boicota referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Cifrele din sondajele de opinie au indicat faptul că, fără simpatizanţii lui Traian Băsescu, nu se putea aduna uşor majoritatea necesară validării acestui referendum, situaţie care a enervat la culme reprezentanţii USL. După două zile cu declaraţii răstite şi ridicole despre apocalipsa democraţiei, a urmat mutarea lui Victor Ponta.

Un déjà vu din 1989, când manipularea lui Ion Iliescu a adus în faţa românilor vila de lux în care „se lăfăia Ceauşescu”. Au lipsit, ce-i drept, blănurile doamnei Maria şi baia cu ornamente din aur.

După ora 16.00, când şi-a încheiat programul zilnic de lucru la Guvern, prim-ministrul a luat televiziunile cu el pentru o vizită într-o vilă de protocol a statului. De acolo a transmis în direct mesajul „plagiat” din teza de doctorat „Manipularea maselor”, autor Ion Iliescu, ediţia 1989, capitolul „Vila  de lux a dictatorului”.

Prim-ministrul nu a prezentat vreun document care să demonstreze că această vilă de protocol este destinată lui Traian Băsescu. Nu ştim dacă o va face, nici nu mai contează după referendum. Scopul este evident: mişcarea publicului nehotărât, care se poate enerva văzând luxul „lui Băsescu”. Efectul colateral: trădează disperare.

Dincolo de tot ceea ce am văzut în această campanie, mult prea gălăgioasă, se află o realitate simplă, în două dimensiuni.

Prima este matematică: USL trebuia să convingă duminică 9.1 milioane de români să vină la urne. A doua este psihologică: nişte politicieni au avut de demonstrat în faţa publicului că ei sunt suficient de serioşi şi cinstiţi pentru ca oamenii să decidă să participe cu încredere la planul lor. Au demonstrat asta?

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc


Nevoia de modele şi morală

De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s