Fetişul statului şi reţeta electronică

Statul a anunţat cu surle şi trâmbiţe folosirea reţetei electronice. Sistemul are toate şansele să fie inutil, din cauza unei pasiuni oarbe a statului care provoacă perversiuni birocratice bolnave.

Citiţi și comentariile cititorilor evz.ro: Opinii EVZ.

În România, orice iniţiativă de simplificare a contactului cetăţeanului cu statul sfârşeşte lamentabil într-o orgie birocraică.  Se întâmplă cu aproape toate zonele în care statul a investit miliarde în informatizare, cu scopul declarat de a uşura viaţa cetăţenilor.

Dincolo de intenţii şi declaraţii, rezultatul este doar o dublare a birocraţiei provenită din hârţogărie cu o alta „informatizată”. Asta pentru că statul roman pare a avea un fetiş pentru hârtii, catastife, ghişee şi cozi obscene. Un fetiş cu accente de sadism, pentru că obsesia asta face  mult rău cetăţenilor.

Povestea cu „reţeta informatizată” ar trebui să fie simplă. Varianta scurtă, pe înţelesul tuturor: medicul de familie bagă în sistem datele pacientului, tratamentul prescris şi comanda către farmacie. La capătul opus, farmacistul extrage datele şi oferă pacientului medicamentele. Pentru orice elev de liceu care foloseşte Facebook pe telefonul mobil, în fiecare zi, pare o treabă banală povestea asta scurtă cu „reţeta electronică”.

Statul nu gândeşte la fel, dovadă stând cel puţin două exemple flagrante în care operaţiuni de acest tip sunt total pervertite.

Aceia dintre dumneavoastră care nu au primit amenzi de circulaţie, de exemplu, vor afla cu surprindere cum procedează statul într-o operaţiune aparent la fel de simplă ca cea cu reţeta electronică.

Cei care plătesc amenzile sunt înregistraţi într-un calculator, la Finanţe, Poştă sau CEC. În mod normal, informaţia plăţii ar trebui să „călătorească” electornic până în calculatorul „organului” care a aplicat amenda. La fel cum circulă, teoretic, reţeta electronică de la medic la farmacist. În realitate, informaţia nu circulă şi statul obligă plătitorul să pună într-un plic chitanţa din hârtie, apoi să o trimită „recamandată” la „organ”.

La destinaţie aşteaptă un cetăţean plătit din bani publici ca să deschidă scrisori şi să umple registre cu datele din chitanţe. Dacă pierde Poşta plicul sau uiţi să trimiţi chitanţa, te ia mama lui proces-verbal: eşti înregistrat cu restanţă şi apoi executat silit. Pervers, nu?

Mergem mai departe, în sinergia economiei capitaliste, către un exemplu doar aparent mai complicat. Multe firme plătesc diverşi colaboratori prin diverse contracte, diferite de cele „individuale de muncă”. Contabilitatea firmei virează taxele către stat şi depune într-un calculator al statului numele celor cu care are contracte şi sumele plătite, pe lângă alte informaţii. Dintr-un motiv imposibil de priceput, aceste date nu pot circula singure până la administraţia financiară unde domiciliază fiecare dintre cetăţenii la care se referă.

Ei trebuie să depună suplimentar exact aceleaşi informaţii, pe hârtie, la administraţiile financiare. Alte perversiuni: timp pierdut degeaba la cozi şi nervi consumaţi inutil.

Prea multe dintre contactele „informatizate” cu statul eşuează în perversiuni birocratice. De ce ar sta altfel lucrurile în cazul reţetei electronice?

Editorial publicat în ”Evenimentul Zilei” și pe evz.ro.

Citiţi mai mult:

Pe aceeaşi temă:

DEZBATEREA ZILEI: O coadă cât toată România. Ce trebuie făcut în fața incompetenței angajaților statului?

Citește și alte editoriale de același autor:

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s