Cum ne isterizăm inutil şi penibil în momente importante

Citesc pe facebook mai multe comentarii din care aflu că „presa din România” e de kko din pricina relatărilor de la incinerarea lui Sergiu Nicolaescu. Nu e în regulă această abordare. Ceea ce este de criticat, trebuie criticat punctual, cu nume şi prenume.

Din „presa” fac parte foarte multi jurnalişti şi probabil că 99 la sută dintre ei nu au nicio legătură cu ceea ce îi supară pe unii, nu e corect sa fie etichetaţi la grămadă.

Reuşim aproape cu prilejul oricărui eveniment important să declanşăm isterii naţionale inutile şi penibile. Apoi, preocupaţi cu circul, uităm din vedere esenţialul.

Editorial publicat pe evz.ro, citiţi dezbaterea de pe forum AICI!

Moartea lui Sergiu Nicolaescu a stârnit istericale care demonstrează că suntem un popor aflat încă în drum spre civilizaţie. Exacerbarea şi încăierarea sunt apoteotice în momentele cele mai nepotrivite, expunând atitudini din cele mai înapoiate.

Prinşi în ceaţa unui moment emoţionant, prea mulţi dintre cei care s-au grăbit să se isterizeze după moartea lui Sergiu Nicolaescu au amestecat lucruri care nu trebuie amestecate, tocmai pentru a păstra o atmosferă cât de cât civilizată. Alţii s-au grăbit să exagereze la fel de nociv.

Activitatea profesională a unei persoane publice este normal să fie discutată. Moartea unei personalităţi este un moment în care întreaga viaţă publică ajunge în discuţie. La noi discuţia s-a purtat însă de pe poziţii prea agresive. Multora le plac filmele lui Sergiu Nicolaescu. Sunt însă şi voci care au multe să-i reproşeze şi asta e normal. Anormal este să se ajungă la încăierare.

Cei pentru care Sergiu Nicolaescu e un idol trebuie să înţeleagă că e normal să existe voci care să-l critice. Sergiu Nicolaescu a ajuns mare într-un regim care nu te lăsa să ajungi mare, dacă nu-i serveai total interesele. Este normal ca acum să existe discuţii pe această temă. Nu trebuie să facă nimeni crize de nervi, dacă aude pe altcineva ridicând în dezbatere astfel de lucruri.

De partea cealaltă, mulţi dintre cei care s-au grăbit să arunce cu cele mai dure cuvinte ar fi trebuit să înţeleagă că toate se fac la timpul lor şi că imediat după moartea cuiva nu e potrivit să-l ataci foarte agresiv. Stârneşti un  val inutil de furie din partea unor oameni care nu pot înţelege că toate statuile zeilor sunt umplute cu paie şi că în spatele fiecărei figuri publice impresionante se află un om simplu cu foarte multe păcate.

Un lucru este cert însă. Activitatea profesională a unei persoane publice e firesc să fie analizată, criticată, discutată în timpul vieţii, în momentul morţii şi după înmormântare sau incinerare. Anormal şi necivilizat este să existe exagerări în orice direcţii într-un moment în care emoţia trebuie stăpânită şi nu transformată în combustibil pentru istericale inutile.

Tot de civilizaţie ţine înţelegerea diferenţei între viaţa publică a cuiva şi viaţa lui privată. Acesta e capitolul la care stăm cel mai prost. Sergiu Nicolaescu, la fel ca orice om de pe planeta asta, avea dreptul să creadă în ce voia el sau să nu creadă în nimic. Nimeni nu poate avea dreptul să huiduiască exercitarea acestui drept sau să transforme asta într-un motiv de isterie.

Sergiu Nicolaescu a decis să fie incinerat, familia i-a respectat dorinţa. Nimeni nu are de ce să-şi rupă hainele de pe el pentru aşa ceva. Dacă regizorul nu decidea nimic, era dreptul familiei să o decizie. Nimeni de pe lumea asta nu are dreptul să conteste decizia familiei. Scenele în care tot felul de indivizi, în frunte cu cel mai oier dintre parlamentari, s-au isterizat inutil pe tema asta au fost pur şi simplu groteşti şi expun înapoiere.

În acest timp am pierdut din vedere cel mai important aspect al morţii lui Sergiu Nicolaescu. Omul fusese diagnosticat greşit la internare. Când medicii au constatat ce are, a fost prea târziu. Dacă a păţit-o el, ce şanse are un om simplu să supravieţuiască sistemului sanitar românesc? Ei bine, acesta este un motiv bun de panică naţională!

Citiţi mai multe comentarii de Mălin Bot, pe evz.ro:

Citește și alte editoriale de același autor:

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s