Nesimţiţii şi gorilele

Cel puţin două fenomene vizibile în toată România ar putea să fie limitate cu soluţii simple, dar foarte ferme. Nesimţirea se poate transforma într-o mină de aur, cu mici modificări prin legi. Mult mai periculoasă, violenţa în spaţiul public ar trebui să primească un răspuns mai agresiv din partea autorităţilor.

Nesimţirea este o mina de aur pentru primari

Primarii din toată România consumă sume uriașe din bugetele locale pentru lucrări care se pot face și altfel, dacă binevoiește vreun parlamentar să propună ajustarea legii.

Aproape toate primăriile alocă sume mai mult sau mai puțin umflate pentru plata unor firme care fac lucrări simple cum sunt cele de întreținere a spațiilor verzi.

Aflăm din când în când, cu stupoare, că se plătesc zeci de milioane de euro din bani publici pentru banale tăieri de crengi sau pentru ridicarea mizeriei din parcuri.  În același timp, aceleași administrații locale, au de încasat zeci de milioane de lei de la persoane care au fost amendate pentru diverse fapte și consumă resurse importante cu birocrația dezvoltată pentru a gestiona executarea silită a celor care nu plătesc la timp.

Sunt situații extreme, relatate de presă în ultimii ani, în care persoane cu zeci de amenzi nu pot fi puse la plată pentru că nu au nimic de executat. Prostituatele sunt campioane la acest capitol. Toți cei care au tratat cu lipsă de respect spațiul public și au încasat amenzi  ar putea să fie o resursă importantă pentru administrațiile locale, dacă s-ar decide cei care fac legi să producă un sistem pentru a pune la muncă toți contravenienții.

Nesimțirea ar putea să fie o mină de aur cu un astfel de sistem. Arunci un gunoi în parc? Nicio problemă, nu te amendăm, dar două zile trebuie să cureți parcul respectiv. Tulburi ordinea publică?  Trei zile mergi la spații verzi și tunzi copacii din oraș! Uiți să-ți ridici de pe trotuar resturile lăsate de câine, vine polițistul local și te invită o zi să mături trotuarul respectiv. Cu banii pe care îi plătesc acum primarii pentru aceste activități, unor firme abonate la bani publici, se pot face, cu siguranță, lucruri mult mai bune.

Se pot astupa mai multe gropi, repara mai multe școli și spitale.

În plus, scapă și funcționarii de toată hârțogăria provocată de acțiunile prin care se încearcă executarea silită a celor care nu plătesc.

De ce nu ţinem la zoo gorilele?

Pe măsură ce trece timpul şi sistemul judiciar e tot mai concentrat pe marea corupţie, terorism, trafic internaţional de droguri, fapte aparent mărunte devin fenomene naţionale grave.

Violenţa în stradă este un astfel de fenomen. A crescut la cer în special din cauza legilor prost făcute, dar şi din pricina procurorilor şi judecătorilor care lasă în libertate tot felul de maimuţe. Pe străzile din Reşiţa s-au bătut cu bâte şi cuţite două găşti de rromi. În Bucureşti a fost băgat în spital un poliţist după ce a încercat să potolească nişte şmecheri din Sectorul 2. La Piteşti, nişte gorile burtoase au agresat echipele de jurnalişti care filmau un control al Poliţiei Economice în fieful mafiei pieţelor. Toate cele de mai sus în numai două zile.

Autorii faptelor nu riscă mare lucru pentru că legea este foarte permisivă, dar şi pentru că cei puşi să o aplice tratează prea lejer atitudinea agresivă. În cazul poliţistului bătut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a considerat că agresorii nu trebuie duşi în faţa unui judecător. Rămâi mască şi te întrebi cum ajung unii procurori.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Reşiţa declara cu nonşalanţă revoltătoare la RTV că bătaia între clanuri nu a fost cine ştie ce.

Poliţiştii din Piteşti nu prea s-au înghesuit să-i potolească pe maimuţoii chelioşi supăraţi că sunt întrebaţi de chitanţe şi bonuri fiscale. Şi toleranţa autorităţilor se vede peste tot în România. Nu există cartier care să nu fie luat în stăpânire de tot felul de lighioane violente. Domină străzile pentru că ştiu că nu păţesc nimic şi, din cauza lor, violenţa a devenit ceva aproape banal în România.

Statul ar trebui să reacţioneze mai agresiv împotriva maimuţelor incapabile să-şi rezolve civilizat frustrările şi conflictele. Prin legi cu pedepse serioase şi acţiuni ferme ale forţelor de ordine. Este inadmisibil ca pentru infracţiuni comise cu violenţă să existe alte pedepse decât cele cu închisoarea. Gorilele trebuie ţinute numai la zoo! Este revoltător faptul că plătim procurori şi poliţişti care ridică din umeri în faţa faptelor comise cu violenţă. Nu au ce căuta în astfel de instituţii dacă gândesc aşa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s