Mesajul lui Ponta pentru elevii corecți: ”Sunteți fraieri și proști!”

Șeful Guvernului României a luat sistematic partea celor implicați în frauda de la Liceul Dimitrie Bolintineanu. A stopat ancheta Parchetului într-un moment important al derulării ei și a inventat noi subordonări în procedurile judiciare, sub pretextul că vrea ”liniște” în țară.

Citiţi aici dezbaterea de pe forumul evz.ro:  Opinii EVZ

Parcă era Ion Iliescu în anii `90, când toate aberațiile comunistoide erau justificate prin nevoia de liniște și pace. Apoi a mințit cu un tupeu uluitor, pentru a-și justifica atitudinea. Parcă era Ion Iliescu atunci când ne spunea că minerii au plantat panseluțe în București.

Desigur, elevii care au dat examenul maturității anul acesta nu pot percepe paralela între Iliescu anilor `90 și Ponta de acum. Dar primesc un mesaj foarte periculos de la un lider politic care controlează Guvernul României și majoritatea sovietică din Parlament: ”Noi îi protejăm pe cei care sunt implicați în fraude, nu ne interesează efectul fraudelor asupra elevilor onești”.

Când șeful unui guvern intervine public împotriva celor care cercetează o infracțiune, se plasează automat de partea infractorilor și a celor implicați în încălcarea legii. Acest tip de atitudine nu este o noutate în comportamentul public al liderului PSD.

În campania pentru alegerile locale Victor Ponta lua apărarea baronilor locali pușcăriabili ai USL, chiar în mitingurile la care a participat. Unii dintre ei au fost condamnați definitiv, devenind infractori în executarea pedepsei, situație care nu i-a provocat vreun regret prim-ministrului sau vreo pagubă electorală.

Mentalitatea de amic al infractorilor nu mai trebuie argumentată în cazul lui Victor Ponta, a dovedit-o prin zeci de gesturi publice până acum.

Trebuie explicate însă câteva lucruri importante pentru cei care doresc să-și formeze o imagine cât mai corectă asupra momentului în care polițiștii au mers la liceul Dimitrie Bolintineanu, pentru a pune în practică dispozițiile procurorului de caz.

Nu știu câți dintre cei care au privit știrile de la acest scandal au remarcat declarația unuia dintre părinții nervoși. Un individ cu chelie și un tatuaj pe braț, care răcnea la în fața polițiștilor: ”Băi să fim uniți, ei sunt 20, noi suntem o sută, să ne punem pe ei. N-au ce să ne facă!

După trei zile prim-ministrul arunca, într-o conferință de presă, minciuna cu ”sute de polițiști care au dat năvală în școli”, deși știa bine că au fost mai puțini și că a avut loc un singur incident, la un singur centru de examinare din cele 583 existente în acest an.

Mai interesantă este declarația unei mame care spunea că se va adresa Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a cerceta ceea ce femeia percepea ca fiind un abuz împotriva copilului ei. După numai câteva minute prim-ministrul vorbea cu certitudine despre un abuz și determina procurorul de caz să renunțe la continuarea acțiunii, deși știa bine că în acel moment numai Inspecția Judiciară poate să stabilească dacă a fost sau nu un abuz.

Lucrurile sunt foarte simple și aparent mama unuia dintre elevii audiați a demonstrat că știe mai bine legea decât doctorul în Drept Victor Ponta. Poliția nu mișcă un deget, dacă nu primește dispozițiile conform procedurii legale.  Dispozițiile vin, în orice dosar, de la procurorul de caz care decide cu privire la metodele adoptate în anchetă. Decizia e determinată de probele, indiciile și informațiile din dosaul penal pe care îl instrumentează procurorul.

Nimeni nu poate să spună că s-a comis un abuz, până când nu vede și știe tot ceea ce este în dosar. Ponta nu avea de unde să știe ce argumente au stat la baza deciziei procurorului de a acționa în această manieră, pentru că legal nu avea cum să cunoască ceea ce este în acel dosar.

Inspecția Judiciară a CSM poate să facă verificări aici și de aceea numai pe această cale trebuie acționat în fața suspiciunii că s-a comis un abuz.

Fără să aibă habar ce este în dosar, Ponta a reacționat mai deplasat decât mama unuia dintre elevii audiați. Nu are scuza neștiinței, pentru că știe bine procedura ca fost procuror. Nu poate fi bănuit nici de prostie.

Singura explicație logică ține de modul în care prim-ministrul percepe România. Numai un politician convins că suntem o țară de hoți se plasa atât de rapid de partea celor implicați în comiterea unei infracțiuni, chiar dacă știa că prin asta calcă legea în picioare.

Prin atitudinea în fața scandalului de la Liceul Dimitrie Bolintineanu și prin toate antecedentele din ultimii ani, Victor Ponta a demonstrat clar convingerea fermă că majoritatea românilor fură, oferă șpagă sau ar lua șpagă pentru a-și atinge scopurile. Ponta e ferm convins că noi, românii, în proporții covârșitoare, suntem un popor de hoți. În consecință, Ponta e ferm convins că are numai de câștigat dacă se plasează public de partea hoților, corupților, infractorilor, împotriva celor care cercetează astfel de fapte. Este banal de simplu.

La fel de simplu este și mesajul pe care îl transmite tuturor elevilor corecți din generațiile care au urmărit acest scandal la TV: ”Sunteți proști și fraieri că v-ați chinuit să învățați. Nouă nu ne pasă de voi. Nu ne pasă dacă unul care a dat mită vă ia locul de la facultate. Nouă ne pasă doar de șmecherii care fură, pentru că ei sunt mai mulți. Noi credem că ei definesc România. Ei merg la vot! Pentru ei guvernăm. Pe ei îi protejăm, pe ei îi apărăm. Pentru că și noi suntem dintre ei: mincinoși, hoți, corupți, corupători”.

Dacă era un caracter în primul rând onest, Victor Ponta își punea cu totul alte probleme în fața anchetei de la Dimitrie Bolintineanu.

Cea mai importantă problemă provocată din actele de corupție de aici ține de admiterea la facultate.

În condițiile în care șpaga aduce o notă mai mare și aceste note fac diferența la admitere, este clar că elevii onești, care au muncit greu pentru nota lor, sunt dezavantajați. Pentru fiecare notă mai mare dată pe bani, există un elev onest care pierde un loc la facultate. O secundă nu i-a trecut prin cap prim-ministrului Victor Ponta acest lucru. Dacă îi trecea prin cap așa ceva, nu era interesat să sară imediat în apărarea celor implicați în fraudă.

Citește și alte editoriale de același autor, pe evz.ro:

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Bot și urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!

REZULTATE BAC ro-edu :

CEL MAI CITIT PORTAL DIN ROMANIA, evz.ro, ÎȚI PREZINTĂ: Probe bacalaureat 2013, cele mai interesante știri despre BACALAUREAT 2013, SUBIECTE BACALAUREAT 2013 și REZULTATE BACALAUREAT 2013

ÎN PERIOADA 1 – 12 IULIE POȚI AFLA SUBIECTE BACALAUREAT 2013 și REZULTATE BAC 2013

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s