Definiţia unui HIPSTERIC

HIPSTERIC: Eco-hipster care se manifestă isteric, cu un talibanism demn de o cauza mai buna si care trăieste cu obsesia că oricine nu îi împărtăşeşte isteriile eco este plătit de vreo companie. HIPSTERIE: Isteria unui hipsteric.

Am făcut un experiment interesant pe evz.ro, zilele acestea.   După un editorial în care m-am pronunţat ferm împotriva distrugerii gardului Chevron şi blocării drumurilor în Vaslui, au tăbărât pe mine cu tastaturile câţiva eco-talibani online care, sub zeci de pseudonime, au lăsat sute de comentarii insultătoare. Oamenii pur şi simplu îşi pierd orice uz al raţiunii dacă îndrăzneşti să nu le faci propaganda. Deşi nu am spus niciunde în editorial că susţin exploatarea gazelor de şist sau că Chevron aduce numai lapte şi miere, eco-talibanii au aruncat imediat eticheta: Esti plătit de Chevron!

Recunosc! Sunt plătit de toate companiile care au contacte de publicitate cu redactia la care lucrez. In aceeaşi măsură sunt plătit şi de cititorii care cumpără ziarul la care lucrez. Nu văd nicio temă de discuţie aici, o redacţie privată din asta trăieşte. Să condamni asta înseamnă să ai o mentalitate comunistoidă, demnă de ”nobilele idealuri” ale comunismului tovarăşului Iliescu.

Dintre toate aberaţiile pe care le rostogolesc eco-anarhiştii şi prozeliţii lor, cea cu ”ziaristule, eşti plătit de Chevron”, este cea mai stupidă. Am discutat prostia asta, dar şi alte argumente ceva mai decente, pe evz.ro, în zona de comentarii a editorialului de mai jos, după ce am cerut colegelor din echipa de moderare evz.ro să lase liber orice comentariu. Le-am moderat eu, doar pe cele cu foarte multe expresii vulgare.

EVZ.RO: Rânjetul lui Ion Iliescu şi argumentele toante ale autorilor hipsteriei de la Pungeşti
Un editorial cu peste 340 de comentarii

Ciomăgeala, isteria şi ”hipsteria” de sâmbătă, de la Pungeşti, s-au mutat duminică şi luni pe forumurile site-urilor de ştiri, unde eco-talibanii au detonat tot felul de comentarii contondente, băgaţi în vrie de ziariştii care au îndrăznit să observe că nu e normal să-şi facă nimeni dreptate cu parul.

Evident, formul evz.ro nu putea să scape nepoluat.

După modelul de la Pungeşti, unde răcneau la jandarmi ”jegoşilor”, ”nenorociţilor”, ”animalelor” şi apoi pozau în victime când erau legitimaţi legal, fundamentaliştii verzi au tăbărât pe forum cu insulte pentru ca apoi să strige ”cenzură”, când echipa de moderare le-a curăţat bălăriile.

Prin toată hipsteria am găsit şi câteva argumente ce denotă foarte multe lucruri despre haosul din capul eco-istericilor puşi pe fugărit autori cu tastatura.

Cel mai des a fost invocat faptul că România este furată, spoliată, devastată de nenorociţii de americani care plătesc doar o minusculă redevenţă.

”Gazele de şist sunt bogăţia tuturor românilor. România trebuie să exploateze aceste resurse”, argumenta un eco-zăpăcit care ne-a şi acuzat imediat de trădare naţională.

Să nu ştie cetăţeanul supărat că Chevron are personalitate juridică în România? Că plăteşte aici impozit pe orice profit actual şi viitor? Că asigură salarii actuale şi viitoare pentru cetăţeni români şi achită tone de taxe pentru aceste cărţi de muncă?

Cineva care invocă un astfel de argument e fie complet analfabet economic, fie de rea-credinţă.

Interesant este că mulţi au folosit acest argument şi după ce au descris efectele îngrozitoare ale  exploatării gazelor de şist. ”Se pârjolesc câmpurile, se otrăvesc fântânile şi ne vor zdruncina mii de cutremure!” Dar, dacă tot acest Armagedon e făcut de o firmă românească, suntem ok cu asta.

Dacă trăieşti cu convingerea fermă că exploatarea prin fracturare aduce sfârşitul lumii, nu mai discuţi despre cine face asta, nu-ţi mai pasă cine o face şi nu ai ce căuta în zona argumentelor economice. Pur şi simplu un argument este incompatibil cu altul pentru cineva care are ordine în cap şi acţionează în baza unor convingeri oneste şi ferme.

O altă lozincă, aproape la fel de perversă ca cele cu care Ion Iliescu a îmbrobodit minerii să planteze panseluţe sub căciulile tinerilor din Piaţa Universităţii: ”Nenorociţii de jandarmi apără o firmă privată împotriva amărâţilor de pungeşteni care le plătesc salariile?”. Cât de needucat juridic trebuie să fie cineva incapabil să înţeleagă că Jandarmeria acţiona acolo pentru că s-a încălcat legea.

În cele mai consolidate democraţii din lumea asta, dacă blochezi un drum sau distrugi bunurile altuia în grup dai piept cu forţele de ordine, nu pentru că ele au vreun interes ilicit cu proprietarul bunului ci pentru că acţiunea ta încalcă legea şi ordinea publică, iar ei sunt plătiţi de întreaga societate pentru a menţine ordinea.

”Nu poate cineva să facă orice vrea el pe o proprietate privată. Nu poate vecinul să ardă cauciucuri în curtea lui şi să mă afume. Dacă face asta, e normal să îi fac şi eu ceva”, a comentat un alt vizitator supărat al forumului nostru.

I-am răspuns că trebuie să chemi pompierii, dacă vecinul face aşa ceva. Dacă sari gardul la el cu toporul să îl agresezi, comiţi o faptă gravă şi vei avea de suferit. Dacă vecinul de la patru ascultă tare manele, nu te duci să-I rupi uşa cu toporul, te adresezi secţiei de Poliţie. În primul rând pentru că nu vrei ca şi el, la rândul lui, să considere că are dreptul să-ţi incendieze casa. Dacă i-ai spart uşa, are şi el dreptul să te rupă cu bătaia. Când ieşi din spital, ai şi tu dreptul să-l calci cu maşina? Unde am ajunge, dacă am face toţi aşa?

Gestul de acţiona în limitele pe care ţi le oferă legea, face diferenţa între un om educat şi o maimuţă care aruncă după tine cu nuci de cocos, dacă îi deranjezi habitatul.

Toate talibanismele de mai sus şi alte susţineri toante cu care eco-fundamentaliştii şi-au justificat acţiunile de la Pungeşti, de sâmbătă, sunt ca declaraţiile lui Ion Iliescu după mineriadă, când ne-a spus că ortacii au plantat floricele în Piaţa Universităţii.

Cum ”poza” atunci Miron Cozma lângă Ion Iliescu şi cum îl acuză acum că l-a manipulat. La fel ca minerii lui Cozma, care erau convinşi în 1990 că acţionează pentru o cauză justă şi salvează ţara, stenii din Pungeşti s-au lăsat manipulaţi fără niciun folos în hipsteria de sâmbăta trecută.

Distrugerea gardului Chevron nu va stopa operaţiunile companiei şi nu are de ce să le stopeze, cât timp respectă legea. Dacă nu o respectă, există instituţii abilitate să le stopeze operaţiunile şi condiţii legale în care li se pot demola gardurile. În nicun caz nu au dreptul nişte personane fizice să-şi facă dreptate după cum le taie capul.

Cei care împing oameni supăraţi să comită fapte grave le fac celor în cauză un mare rău, în primul rând. Toţi ecologiştii care îşi fac propagandă şi filmuleţe cool pe la Pungeşti, provocând sătenii să încalce legea, sunt la fel de cinici şi imorali ca Ion Iliescu în momentul în care mulţumea rânjind minerilor pentru că au apărat România.

Situaţia de la Pungeşti mai are un responsabil care tace iresponsabil: prim-ministrul Victor Ponta. Şeful Guvernului trebuie să spună public dacă e capabil sau nu să asigure respectarea statului de drept în România.

Dacă e incapabil, trebuie să demisioneze înainte ca România să fie adusă în Evul Mediu de tot felul de eco-isterici şi analfabeţi-democratic care ne zugrăvesc în faţa întregii lumi ca pe o ţară babanieră unde funcţionează legea parului. Şi mai e ceva. Ponta şi gaşca lui sunt cei care au jucat un rol important în isterizarea unei părţi a publicului pe tema gazelor de şist. Prim-ministrul ar trebui să meargă acum la ei şi să le spună: Oameni buni, potoliţi-vă. V-am minţit înainte de alegeri pentru a vă stoarce voturile!”

Citiţi mai mult:

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!

Citește alte editoriale ale jurnalistului Mălin Botși urmărește dezbaterile cu cititorii din secțiunea de comentarii a articolelor:

Comentează acest editorial mai jos, în dezbaterea purtată chiar cu autorul!

6 gânduri despre “Definiţia unui HIPSTERIC

 1. Pingback: Se legalizează distrugerea pădurilor. Unde sunt eco-protestatarii? | Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta. Mălin Bot. Jurnalist

 2. părerea mea e că acest fenomen, până la urmă, este analizat prea superficial. adică, mai întâi trebuie să vezi cine comentează, în general, după care trebuie să observi unde anume se comentează mai des. adică se confruntă două profiluri generale: anumite teme de articole si, evident, anumiți frustrați care au acces la tehnologie și poate la nimic altceva, că nu le permite bugetul prea mult să fie băgați în seamă… adică, cineva care vrea să fie băgat mai mult in seamă, dar e cam sărac, apus și frustrat, în consecință.

 3. am fost zapacit de acest articol despre activistii „hipsterici” si cei care lucreaza pentru interesele corporatiilor exploatatoare de resurse .
  Gazele de sist au fost o scuza pentru distrugerea agrigulturii in favoarea intereselor industriei alimentare Codex Alimentarius .
  Probabil nu vom gasi dovezi fezabile in ochii celor care trebuie sa judece drept si cinstit aceste fapte dovedite degeaba !
  In absența interesului majoritar prefer sa renunt la lupta pentru o societate care denigreaza sacrificiile celor care lupta pentru siguranta prostimii majoritare !
  Jocurile Foamei pot continua si fiecare sa supravietuiasca asa cum stie mai bine fata patriotisme stupide pentru o majoritate inculta si iresponsabila fata de obligatiile constitutionale folosite de liderii statului in caz de acelasi razboi facut pe interese politice !

 4. am fost „ridicat” de jandarni exact din locul prezentat in acest clip facut pe terenul unui propietar amenintat sa nu ofere nici un act de inchiriere a acestui spatiu pe care a fost facuta tabara .
  Activistii au fost dusi la IPJ vaslui pentru a face declaratii despre intentia lor si actiunile lor facute in Tabara Pungesti-Silistea unde eu am declarat in scris ca nu am vazut violente fizice si nici nu am savarsit aceste fapte desi dupa ce am ajuns acasa in Galati am vazut pe facebook poze cu satenti in carucioare .

 5. inca nu am inteles de ce satenii care sustineau tabara erau penalizati ramanand fara ajutoarele primite de la primarie , amenzi foarte mari pentru circularea rutiera „neregulamentar” ori ce înseamnă ,,Zona de siguranta nationala” ?
  Nu am inteles de ce am fost amendati pentru blocarea circulatiei rutiere desi circulatia fusese oprita deja si singurele autovehicule erau acele utilaje de pregatire a terenului pentru operatiunea de explorare a terenului oferit de catre primarul comunei Pungesti care a fost anchetat de DNA pentru insusirea acelui teren aflat in ancheta dar si explorat in acelasi timp .
  Nu am stiut ca autoritatile de ordine pot facilita accesul unor utilaje de cianurare a solului prin acceptul primit de la ministerul mediului si a premierului care a fost impotriva acestor „explorari hidraulice” de mare tonaj provocatoate a cel putin 300 de cutremure in Judetul Galati , comuna Izvoarele unde a fost interzisa consumarea apei din fantani si scoaterea animalelor la pascut .
  Avand in vedere aceste întâmplări si multe altele foarte grave , prefer sa renunt sa mai lupt pentru un popor in majoritate iresponsabil !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s