O manipulare simplă și cu lipici la public ajută corupții. Simplă ca iliescianul ”Nu ne vindem țara!”

Toată mafia politicienilor corupți s-a încolonat în spatele lui Victor Ponta pentru bătălia împotriva instituțiilor care descoperă și trimit în judecată șpăgarii de pe funcții publice.

Este o bătălie pe viață și pe moarte dusă în multe planuri.

Primarul Andrei Chiliman, la ieșirea din sediul DNA

Unul dintre ele este planul politic.

Aici se urzesc strategii pentru promovarea legilor care ciuntesc Codul Penal, astfel încât anchetele să fie mai greu de făcut. Tot aici se țes ițețe pentru decapitări în sistemul judiciar. Corupții trăiesc cu convingerea că dacă reușesc să plaseze instituțiile judiciare sub controlul unor șefi docili și controlabili, pot să schimbe soarta doarelor în care sunt cercetați. Așa au crezut și în 2012 când USL început seria operațiunilor gândite de strategii mafiei din politică.

Surse importante care știu ce se petrece în Parlament îmi spun zilele acestea că majoritatea penală lucrează, pe acest plan, în două direcții: amnistia și schimbarea conducerii DNA.

Amnistia se poate consuma rapid în Legislativ. Pentru schimbarea conducerii DNA s-a studiat soluția tehnică a comasării DIICOT cu DNA care este executabilă prin Executiv. Asta a însemna o nouă instituție apărută printr-un HG, care are nevoie de un nou șef. Unul pregătit și plasat acolo de majoritatea penală care controlează acum România pe plan parlamentar și guvernamental.

Victor Ponta il egaleaza pe Ion Iliescu in capacitatea de manipulare

Un alt plan al bătăliei e cel de imagine

Mișcările gândite în culise se derulează în paralel cu strategii de comunicare publică desfășurate la vedere.

Marionete deghizate în jurnaliști, analiști, sociologi și consultanți, pe care le controlează Ponta și mafioții din spatele lui plasează zilnic mesaje concepute pentru a induce publicului ideea că săracii de urmăriți penal pentru șpăgi luate prin politică sunt niște victime nevinovate ale unor conspirații dirijate de cine știe de interese obscure.

Comunicatorii mafiei au nevoie să zăpăcească publicul pentru a produce o stare de spirit generală favorabilă mișcărilor pe care ei le pregătesc împotriva sistemului judiciar. Laboratoarele de comunicare ale PSD lucrează la capacitate maximă pentru a-l ajuta pe Victor Ponta și pe toți cei din piramida corupției în vârful căreia tronează prim-ministrul urmărit penal.

Concep și lansează petardă după petardă pentru a-și atinge scopurile.

O fac cu abilitatea cu care laboratoarele lui Iliescu lansau lozinci ca ”Nu ne vindem țara!” pentru a bloca transferul eficient al economiei socialiste către companii occidentale care erau interesate de privatizări. Nu trebuiau lăsate să intre în România pentru că piramida de sub Iliescu își pusese în cap să fure ea cât mai mult.

Un ”Nu ne vindem țara” care s-a dovedit foarte eficient în ultimele zile este mesajul lansat cu insistență de câte ori apare un nou caz de corupție cu politicieni acuzați că iau șpagă de ani de zile. Ultimul caz în care s-a plasat petarda asta este cazul Chiliman.

Cam așa sună manipularea simplă:

”Dacă Chiliman lua șpagă din 2004, de ce este urmărit penal abia acum? Ceva e dubios cu siguranță dacă pană acum, atâta amar de timp, a fost lăsat să ia mită și acum brusc are probleme”

Am văzut argumentul acesta, în diverse forme, plasat de ”jurnaliști”, analiști și lideri politici care îl servesc pe Ponta. Constat că e ușor preluat de oameni de bună-credință, pentru că mă întâlnesc cu el în comentariile unora dintre cei cu care interacționez zilnic pe rețele sociale.

Cu alte cuvinte, e o petarda cu lipici la public. Are aproape la fel de mult lipici ca iliescianul ”Nu ne vindem țara!”

Succesul acestei unelte de manipulare se bazează pe faptul că cei mai mulți dintre români nu cunosc procedura penală și modul de derulare a anchetelor. Din avion pare, e drept, de neînțeles cum a putut unul să ia șpagă nouă ani de zile și să fie luat pe sus abia în 2015.

Când de uiți mai atent la fiecare caz în parte constați că există logică clară în aceste dosare. Noua legislație penală permite pedepse reduse pentru cei care colaborează cu anchetatorii și dezvăluie procurorilor informații despre infracțiuni similare comise de alte persoane.

Aflăm astăzi că un politician a luat mită ani de zile pentru simplul motiv că unul dintre cei implicați în circuitul șpăgii a început să-l descrie acum, după ce și el a fost prins cu altceva. Dacă toți au păstrat secretul afacerilor lor murdare ani de zile, e evident că nu avea cum să se afle vreun procuror, că doar nu are SRI un microfon în fiecare telefon al fiecărui politician din țara asta. Cred că niciun om normal nu își imaginează că așa ceva e posibil.

Din momentul în care denunțătorul oferă informația, încep verificările care pot confirma sau infirma datele transmise de cel care a colaborat. Dacă se confirmă și încep să se materializeze probe, cazul capătă dimensiunile unui dosar penal. Verificări și investigații specifice derulate, de exemplu, în luna iunie a acestui an, pot identifica probe care să documenteze eficient fapte de corupție petrecute în trecut, chiar și acum mulți ani.

Asta nu poate însemna că în toți anii în care politicianul a luat mită cineva l-a urmărit și a tot adunat probe plasate abia acum în brațele procurorilor. Fizic e imposibil să se întâmple așa ceva cu toți funcționarii, politicienii, aleșii și alte categorii care ar putea să comită acte de corupție.

E o teorie prostească pentru oricine cunoaște cât de cât sistemul, dar are lipici la public.

Cât de prostește ne sună acum ”Nu ne vindem țara!” al anului 1990 și cum devenise prostia asta religie pentru fanii lui Ion Iliescu. Despre asta este vorba.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s