Anatomia unei minciuni: sirenele lui Petrisor Obae. Momentul bizar in care nu mai este nicio diferenta intre Mircea Badea si Radu Banciu

Ce am scris eu: Acest editorial este despre cititorii EVZ şi produsul nostru Premium, dar şi despre contextul în care suntem nevoiţi să funcţionăm.

Editorialul meu din EVZ: Cea mai sănătoasă formulă este cea în care cititorul plăteşte şi numai interesul lui face politica editorială

Ce a interpretat Petrisor Obae: Cum justifica Malin Bot sirena din evz: asa platim salariile.

Ce a scris Pagina de Media, cu tot cu poza cu o sirena: EVZ explică articolele gen „sirena”: „Un rău necesar, de care nu putem scăpa. Ne ajută să plătim salariile”

Nu avea nicio treaba acest editorial, pe care il pregatisem din timp pentru lansarea editiei Premium, cu povestea invocata de Obae.  Dovada cea mai buna e textul in sine.

Din pacate foarte multi colegi din media, inclusiv comici vestiti ai micului ecran, au citit articolul din Pagina de Media “ca fetele” la mall. Au vazut titlul , poza, nu s-au sinchisit sa vada ce am scris eu, de fapt, si s-au isterizat. Unii au ramas asa si acum. Au transmis publicului lor o minciuna, facand in mod paradoxal exact lucrul pentru care eu am fost ponegrit in ultima saptamana.

Am constatat, cu ocazia asta, ca nu e aproape nicio diferenta intre Mircea Badea si Radu Banciu. Aceleasi metode rudimentare folosite in goana dupa audienta: atac la persoana, generalizare, rastalmacire.

Am mai constatat ca autori pe care ii stiam seriosi, din blogosfera, au inghitit si ei pe nemestecat galusca lui Obae si s-au grabit sa ma ponegreasca aproape la fel ca cei doi mascarici de televiziune citati mai sus. Cristian China-Birta, pe care il apreciez si urmaresc cu mare placere in retele sociale a picat si el in capcana sirenelor lui Obae.

Superficialitatea si reactia agresiva, pana la isterie, pe baza unor aparente care nu reflecta realitatea reprezinta un fenomen care se petrece des in Romania.

Si-au dat arama pe fata, din nou, si discipolii lui Mircea Toma din organizatia ActiveWatch care teoretic monitorizeaza si acuza derapajele din media. Tocmai ei au rostogolit minciuna construita de Petrisor Obae pe Pagina de media. Si-au incalcat principiile pentru care sustin ca militeaza din simplul motiv ca Mircea Toma, gurul ONG-ului, avea de reglat conturi personale.

Asta este Romania. Taiesc aici si inteleg bine cum merge treaba, ca atare nu o iau personal.

Eu asta am scris, cu asta defilez.

Niciunde in textul meu nu am spus ca poate exista vreo justificare pentru titluri mincinoase, niciun om normal la cap nu poate sustine asa ceva, era vorba de continutul de divertisment si de cum functioneaza piata.

Desigur, orice e interpretabil si Petrisor Obae poate sa-si gaseasca scuze, daca ceea ce a facut a fost doar provocat de faptul ca trebuia si el sa gaseasca un ambalaj scandalos in care sa isi atraga audienta.

A reusit pentru ca sirenele lui Obae au fost cele mai citite articole din Pagina de Media.

Insa, in mod ironic, a facut exact ceea ce mi s-a reprosat mie in mesajele primite de la cei care au citit DOAR textele din Pagina de Media. Pretul pentru traficul pe care l-a facut Obae este imaginea mea terfelita. Riscurile meseriei. Fac parte din aceasta piata, nu ma pot plange.

Totusi, pentru posteritate si pentru cei care vor sa inteleaga ceva din treaba asta, am oferit aceste explicații.

 

Reclame

3 gânduri despre “Anatomia unei minciuni: sirenele lui Petrisor Obae. Momentul bizar in care nu mai este nicio diferenta intre Mircea Badea si Radu Banciu

  1. Domnule Malin Bot, fara sa intru prea mult in scandalul, prezentat mai sus , si fara sa comentez , cele scrise , va scriu parerea unuia care citeste si alte editoriale , care nu toate sunt pe scandal si au alt stil de editorial., pagina externa . Eu care am in lista de prieteni al Fb ( pe linga persona domniei voastre ) jurnalisti din diferite jurnale scrise si virtual ,care incearca prin gama de stiri si comentarii sa ne informeze ( intoxifice) si in stil propiu ( fiecare pin bagajul de informatii si cu inclinatii politice diferite), cu propiile stiri, diferenta dintre ele constind in BUNUL SIMPT, expunerea si lansarea unui ziar care nu da foarte multe informatii si articole far mare valoare ( ptr ca aproape toate sunt culese din internet , si fara sursa credibila ), materiale prezentate in PREMIU EVZ, si cu autori care , ori sunt expirati, ori sunt banuiti, nu va justificati aparitia, , ca vreti sa perseverati, opinia si puterea de a rezista pe piata va apartine, insa calitatea este aproape de ZERO, fara sa ma asociezi cu alti care critica. O presa , corecta ( a cinciea putere in stat) este presa care are puterea sa fie independenta ( in primul rind independenta in sinul ei si apoi fata de societate). Daca surse de informare este deformata , sunt si alte canale care de informare, care nu ataca nici politicul si nici identitatea , toate aceste vor atrage si alti parteneri de branse sa se trezeasca. Ca orice individ,care vrea sa isi puna in practica o idee, o afacere, si vrea sa fie dependet, asa SI IDEA premiu SA FIE PURA:si de calitate. Nu vreau sa cred ca cei ce au avut aceasta initiativa , nu au avut aceasta idee, dar nu cu oameni, vechi, si fara o pregatire profunda in bransea de jurnalism . STIU , ca Internetul a dat o seansa si neprofesionalistilor , la un cistig , ( fie ilicit , fie legal), dar CALITATEA este aproape sub ZERO. Este suficient cit de degradanta este MASSMEDIA scrisa, Tv, si virtuala , care arunca destule ABJECTII , , diferenta intre PROFI si COTIDIAN este mare., mai ales ca si cei care citesc sunt destui, fara creier de a judeca . NEPUTINTA de a face un salt calitativ , este efectul celor 25-ani de comunism + 26 de ani de neucomunis , intro tara care este acoperita de diplome de carton , fara cei 7 ani de acasa …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s