Cazul unui procuror erou ne explică perfect ce fac astăzi Liviu Dragnea, Tudorel Toader & mafia din politică

Decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a se apuca să facă ”evaluarea” activității conducerii DNA și a procurorului general al României nu are nicio legătură cu interesul public sau interesul Justiției. Este doar un alt mod prin care infractorul Liviu Dragnea, inculpatul Călin Popescu Tăriceanu și asociații lor caută să-și rezolve cumva problemele penale. Anunțul făcut astăzi de Toader nu înseamnă decât că planul a fost amânat.

Pentru a înțelege demersul lui Tudorel Toader în dimensiunea lui corectă, trebuie să înțelegem de ce este atât de important pentru Dragnea și compania să forțeze schimbarea conducerii DNA.
Secretul este în atribuțiile procurorului-șef, acele atribuții care provocau sinuciderea procurorului Cristian Panait în perioada guvernării Năstase, când Rodica Stănoiu era ministru al Justiției.

Cazul Panait ne arată, în concret, ce mecanism vrea Dragnea să refacă. Este un moment foarte periculos pentru că acum, spre deosebire de orice alt moment din ultimii 10 ani, alături de Dragnea stau toate grupările cu probleme penale, de la gruparea lui Tăriceanu până la gruparea Băsescu-Udrea și de la gruparea Ponta-Ghiță până la gruparea fidelă lui Dan Voiculescu.

Procurorul Panait este un erou pentru că a refuzat să execute ordinele șefilor săi și să dea o soluție care nu corespundea cu adevărul pe care el în constatase în urma anchetei penale.

Este un erou pentru că a făcut ceea ce i-a dictat conștiința, chiar dacă a fost conștient de sistemul monstruos pe care îl are în față și care se va întoarce împotriva lui. Un astfel de sistem ar vrea să reînvie Dragnea, Tăriceanu și asociații lor, pentru a putea să zdrobească, exact cum s-a procedat în cazul Panait, orice procuror care anchetează politicieni grei.

Este foarte important acel caz pentru că el ajută cel mai bine la înțelegerea situației pe care vor să o refacă politicienii importanți cu dosare penale, speriați de sentințe, de iminența confiscării averii și de faptul că nu vor mai putea să-și perpetueze modul ilicit de îmbogățire prin abuz în serviciu, corupție și trafic de influență.
Cristian Panait avea 29 de ani și era procuror Biroului de Anchete Speciale din cadrul Parchetului General, când a fost trimis de șefii lui la Oradea. Șefii lui Panait, Ilie Picioruș și Ovidius Păun, i-au dat sarcina să îl ancheteze pe procurorul Alexandru Lele. Procurorul general Joița Tănase însuși a ieșit public cu declarații împotriva lui Lele.

Procurorul orădean Alexandru Lele dispusese arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului de Bihor și important sponsor al PSD la alegerile din 2000. Adrian Năstase, care era prim-ministru la acel moment, profitase din plin de sponsorizările pentru PSD. Ideea că un procuror îi anchetează un sponsor important era de neconceput pentru Năstase.

Un amănunt interesant este că la acel moment Victor Ponta era și el procuror, coleg de birou cu Panait și își pregătea doctoratul chiar cu Adrian Năstase. Doctoratul lui Ponta s-a dovedit ulterior plagiat.

După ce Alexandru Lele a decis arestarea sponsorului PSD, Adrian Năstase a dat televiziunilor celebra declarație: ”Nu cred în arestările de vineri seara”. Declarația era doar începutul unui șir de evenimente care au dus la moartea lui Cristian Panait.
Imediat după decarația lui Adrian Năstase, prim-ministru în funcție, șefii Parchetului General l-au trimis la Oradea pe Cristian Panait cu ordinul să-l aresteze pe Lele și să-l trimită în judecată.
Era o răzbunare clară a unui grup politic împotriva unui procuror care a îndrăznit să ancheteze un sponsor de partid.

Cristian Panait și-a făcut datoria conform procedurilor de la vremea respectivă și a ajuns la concluzia că Alexandru Lele nu trebuie urmărit penal pentru că a acționat legal și corect la rândul lui. Concluzia lui Panait intra în conflict flagrant cu ordinul pe care șefii Parchetului General îl primiseră pe linie politică.

În 2 aprilie 2002 Cristian Panait se prezintă la sediul Parchetului General și dispune scoaterea de sub urmărire penală a procurorului Alexandru Lele provocând furia șefilor săi.

Procurorul Cristian Panait acționat conform conștiinței profesionale și în interesul legii, refuzând ordinul politic. A făcut ceea ce fac acum mulți procurori, în special din DNA, care cercetează și trimit în judecată persoane importante, politicieni și oameni de afaceri cu interese comune cu ale politicienilor judecați.

Atitudinea lui Cristian Panait, astăzi normală, era un act inacceptabil pentru regimul Năstase.

Ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a lui Lele avea fost infirmată în aceeași zi de șefii procurorului Panait. Tânărul procuror a fost anunțat că e mutat disciplinar, că va fi anchetat el penal, că și-a pierdut postul de la Facultatea de Drept.

Dosarul Lele a fost dat colegului de birou, Victor Ponta. După două zile, Cristian Panait a căzut de la etajul doi al unui imobil și a murit. Parchetul General a spus atunci că a fost o sinucidere.

După moartea lui Cristian Panait ordinul lui Năstase a fost executat, exact așa cum spusese public procurorul general Joița Țănase. Procurorul Lele a fost trimis în judecată și a fost nevoit să se judece ani de zile până când a primit o sentința definitivă de nevinovăție.

Abia în 2008 nevinovăția lui a devenit lucru judecat irevocabil.

Sacrificiul lui Cristian Panait ne ajută acum, peste ani, să înțelegem ce ar vrea Dragnea să facă, este vorba despre plasarea pe funcții cheie a unor procurori-șefi obedienți, dispuși să execute ordine politice, exact cu au procedat șefii lui Panait.
Conform legii, procurorul-șef poate decide ce procuror anchetează un dosar și poate muta dosarele de la un procuror la altul.
Astfel, politicienii cu probleme penale pot să-și rezolve concret problemele, dacă dețin pârghiile prin care pot dirija dosarele lor către procurorii dispuși să-i ajute.

Strategia funcționează și în cazul dosarelor trimise în judecată, pentru că un șef obedient politic poate decide să trimită la instanță un procuror care execută ordine. Acesta va face în dosar demersuri care să-i ajute pe inculpați, împotriva interesului public de aplicare a legii.

România a făcut foarte mulți pași, din 2002, până acum pentru a scoate Justiția de sub influență politică și rezultatele se văd. S-au văzut inclusiv marți, 28 martie 2017, când Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare.
Însă trebuie să înțelegem că nu există niciun sistem de legi și proceduri care să fie infailibil în fața unor ticăloși.

O mie de legi bune devin inutile dacă cel pus să le aplice este o persoană necinstită.
Dragnea, Tăriceanu și toți cei încolonați după ei știu bine acest lucru și de aceea ar vrea să plaseze la DNA și Parchetul General șefi care să acționeze altfel decât Augustin Lazăr și Codruța Kovesi. Pentru acest scop a fost ales Tudorel Toader și în acest scop s-a preocupat acesta, înainte de orice altă problemă a Justiției, de ”evaluarea” lui Kovesi și Lazăr.

Anunțul că acum ”nu e oportună” schimbarea celor doi nu înseamnă deloc că s-a renunțat la acest plan. Înseamnă doar că Dragnea și compania se tem de reacția publicului și au decis că e mai bine să pună la cale un plan mai bun pentru a-și atinge scopul.

Cu Tudorel Toader la Ministerul Justiției eu cred că se va lucra la acest plan.

Îmi bazez opinia pe convingerea că Tudorel Toader nu este nimic altceva decât un avatar al ministrului Iordache care a acceptat să fie marioneta lui Dragnea și să promoveze OUG 13.

În discursul de la Bruxelles, de săptămâna trecută, Tudorel Toader a vorbit despre el aproape 10 minute foarte elogios. S-a descris ca fiind un judecător cu experiență, fost membru al Curții Constituționale, rector suspendat. Vorbind despre el, Tudorel Toader a descris tabloul unei somități în Drept, fără să realizeze că astfel produce o imagine incompatibilă cu statutul de ministru al Justiției într-un guvern controlat de un infractor.

Pentru că Liviu Dragnea este un infractor cu cazier penal.

Un om al Dreptului care și-a dedicat viața legii și Justiției nu poate accepta să se subordoneze unui infractor, nici măcar politic.
Numai un politruc poate să accepte o asemenea poziție. Și exact ca un politruc mi s-a înfățișat domnul Tudorel Toader la Bruxelles când nu am reușit să scot de la el un răspuns simplu la o întrebare simplă: E normal ca un infractor să ocupe o funcție publică?
Așadar, nu vă bucurați pentru că astăzi Tudorel Toader nu a mers mai departe cu planul lui Dragnea de decapitare a conducerii DNA și Parchetului General. Este doar o amânare a acestui plan, nu o renunțare.

Reclame

8 gânduri despre “Cazul unui procuror erou ne explică perfect ce fac astăzi Liviu Dragnea, Tudorel Toader & mafia din politică

 1. intr-o tarà in care „colcàe” coruptia,ministrul justitiei ,cerceteazà activitatea procurorilor,nu cerceteazà activitatea infractorilor

 2. Pingback: Ca să nu se supere tovarășa Gabriela Firea, la Teatrul Excelsior numai fluturii sunt liberi | Reporter Virtual | Portal

 3. Pingback: Mălin Bot: Ca să nu se supere tovarășa Gabriela Firea, la Teatrul Excelsior numai fluturii sunt liberi | Pagina de Politică | Parte din familia RV

 4. Pingback: Ziua în care regimul Năstase a comis cea mai revoltătoare crimă. După 15 ani, marii inculpați ai patriei caută să ne aducă tot acolo | Reporter Virtual | Portal

 5. Rusii si cozile lor de topor.
  Josnic.
  Rasplata vine, nici un imperiu nu tine.
  Ramâne de vazut cum scapa de gâde cozile de topor fara acoperirea mai marilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s