Mandatul de deputat al delincventului Dragnea nu trebuia validat. Ciorbea ar fi trebuit să sesizeze Curtea Constituțională cu această lege | Proiectul AGORA

România e controlată, prin Parlament, Guvern și multe alte instituții politizate, de un delincvent. Liviu Dragnea, condamnat penal definitiv și irevocabil, trage sforile din funcția de șef al Camerei Deputaților, deși există o lege care trebuia să-l împiedice să ajungă acolo.
Vezi aici mai multe editoriale video de Malin BotRecentele dezvăluiri publicate de jurnaliștii de la Rise Project, despre discuțiile dintre Dragnea și liderii PSD, purtate în zilele de după emiterea OUG 13 și izbucnirea protestului #REZIST, dovedesc fără echivoc că un delincvent controlează frâiele puterii.

Arată cum a mințit Dragnea când a declarat public că nu vrea contramanifestații, în timp ce în secret complota cu alți lideri PSD organizarea unei mineriade, varianta 2017, împotriva protestului #REZIST.

România este, prin funcția pe care o ocupă condamnatul penal Dragnea, într-o situație bizară. Liderul infractor al PSD este deputat și președinte al Camerei Deputaților deși prezența lui acolo încalcă un principiu stipulat chiar prin legea care prevede procedura de validare a mandatului de parlamentar.

Situația produsă prin validarea mandatului de paramentar a lui Liviu Dragnea, deși este o persoană cu cazier judiciar, încalcă și Constituția României care spune, la articolul 16, ”Egalitatea în drepturi”:

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege.

 

În România, un delincvent este mai presus de o lege

 

O situație bizară din punct de vedere constituțional cel puțin și scandaloasă din punct de vedere al interesului public. O situație care nu l-a deranjat pe Avocatul Poporului, Vicor Ciorbea. Rolul lui era să ducă problema la Curtea Constituțională.

În loc să facă asta, Ciorbea s-a adresat Curții cu pretenția că o altă lege, care interzice condamnaților penal să fie șefi ai Guvernului României, ar încălca drepturile constituționale ale lui Dragnea. Ciorbea a ales să fie avocatul șefului PSD, demonstrând astfel că este doar un politruc servil cu politicienii care l-au plasat acolo.

CCR a respins acțiunea Avocatului Poporului transformat în avocatul infractorului și Victor Ciorbea a rămas pe funcție în ciuda faptului că mii de persoane au demonstrat cerând demisia acestuia. Astfel, Avocatul Poporului este încă o instituție fundamentală a democrației paralizată în România, servind interesele personale ale unui condamnat penal și a asociaților săi penali.

 

Constituția pune o condiție clară pentru validarea mandatului parlamentar

 

Justiția a stabilit definitiv, irevocabil și indubitabil, că Liviu Dragnea este un individ care a încălcat legea. Statutul de persoană care încalcă legea, condamnată penal pentru asta, e o certitudine în fața societății. Este un fapt consemnat în cazierul judiciar al acestui delincvent.

Legea care prevede procedura pentru validarea mandatului de parlamentar conține un principiu important: Persoanele care sunt alese nu își pot valida mandatul până când nu depun un jurământ. Constituția României prevede clar că după alegere mai este obligatorie o procedură înaintea validării mandatului.

Constituția României. Art. 70 – Mandatul deputaţilor şi al senatorilor

1)    Deputaţii şi senatorii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului. Jurământul se stabileşte prin lege organică.

 

Jurământul care îl face pe Dragnea incompatibil cu statutul de deputat și șef al Camerei Deputaților

 

Constituția prevede clar că niciun mandat de parlamentar nu se poate valida dacă persoana aleasă nu depune un jurământ. Jurământul nu este doar o frază fără sens rostită ca la defilare, numai în scop procedural.

Conține un principiu important, o cheie de control, care ar trebui să garanteze faptul că Parlamentul României lucrează în interesul public, prin oameni onești care respectă legile emise chiar de această instituție. E o logică simplă și de bun-simț: nu pot emite legi oameni care încalcă legea.

Iată ce spune Legea nr.8 din 10 ianuarie 2002

Art. 1. – (1) Senatorii şi deputaţii depun, în şedinţă solemnă a Camerei din care fac parte, următorul jurământ de credinţă faţă de ţară şi popor:

„Jur credinţă patriei mele România. Jur să respect Constituţia şi legile ţării. Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aşa să mă ajute Dumnezeu!”

 

Cum poate jura că respecta legea cineva condamnat pentru că a încălcat-o?

 


” Jur să respect Constituţia şi legile ţării…”
.  Din moment ce Justiția a stabilit că Dragnea este un individ care a încălcat ”legile tării”, chiar legi penale, este evident că acesta nu poate să îndeplinească această condiție de principiu stipulată prin jurământul de parlamentar.

Este un lucru foarte serios pentru că nerespectarea acestui principiu pune milioane de români într-o situație revoltătoare. Toți cei care respectă legea în România sunt fraieri, în comparație cu șmecherul Dragnea pentru care se încalcă un principiu stipulat într-o lege.

Situația este gravă și pentru că ne arată că respectarea legii este ceva relativ în România, depinde de persoana la care se raportează legea. Dacă e un lider de partid cu putere politică, legea nu i se aplică. Asta înseamnă o gravă încălcare a principiilor statului de drept.

Țara unde se întâmplă așa ceva este o țara unde nu funcționează principiul domniei legii.

Protestatarii #REZIST se luptă pentru aplicarea legii

Sunt peste patru luni de protest #REZIST în București. Principala cerere a celor care sunt în stradă și acum este demisia lui Liviu Dragnea, a lui Călin Popescu Tăriceanu, a Guvernului Grindeanu și a Avocatului Poporului.

Asta în primul rând pentru că trebuie să plece toți cei responsabili de OUG 13, cei care au executat dar mai ales cei care au comandat.

Dar nu numai pentru asta sunt cerute aceste demisii, ci și pentru că fiecare zi în care un personaj ca Dragnea stă pe funcția publică încălcând legea este o zi în care statul de drept nu funcționează și românii trăiesc în două categorii: fraierii aflați sub lege și șmecherii cărora legea nu li se aplică.

Așa ceva este anormal, imoral, neconstituțional și revoltător pentru orice persoană educată, cu pretenția să fie respectată într-o democrație autentică.

O majoritate trasă de sfori pentru o agendă ascunsă

Situația este chiar mai gravă, pentru că majoritatea parlamentară e controlată de un individ care acționează pentru o agendă ascunsă, în interes propriu, fără legătură cu interesul public. Minciuna și agenda ascunsă sunt dovedite și de ultimele dezvăluiri Rise Project.

Românii sunt astfel obligați să respecte legi emise la comanda unui infractor pentru a servi unor scopuri obscure care afectează interesele și drepturile cetățenilor.

Guvernarea este controlată de această majoritate, astfel încât resursele statului, banii pe care toți îi plătim ca taxe și impozite, nu sunt gestionate pentru interesul public ci pentru scopuri urmărite de un infractor care s-a înconjurat cu alte persoane, cum e inculpatul Călin Popescu Tăriceanu, care au mari probleme cu legea.

Gândiți-vă bine la situația în care suntem. Un delincvent e șeful Camerei Deputaților și ne impune tuturor legi pe care noi trebuie să le respectăm. E normal așa ceva?  

 

Liviu Dragnea nu are legitimitatea votului, pentru că nu a candidat ca infractor independent

Când e întrebat despre situația aceasta scandaloasă, Liviu Dragnea, invocă votul de la alegerile parlamentare. În principiu este o prostie pentru că niciun vot nu poate justifica o încălcare a legii iar cei aleși pe demnități publice jură să respecte legea, ca atare nu pot să o încalce.

Liviu Dragnea a fost ales pe o listă de partid. Nu a candidat independent, ca infractor asumat care cere oamenilor votul pentru a merge în Parlament. Ca atare nu are niciun argument să invoce votul acordat PSD pentru a-și justifica situația personală.

În plus, oferta electorală a PSD nu cuprindea nimic din ce era în OUG 13 și din ceea ce face Dragnea de sase luni în Parlament, mai ales prin agenda ascunsă pe care o urmărește. PSD a fost votat pentru cu totul alte măsuri, nu pentru ca un grup de persoane cu probleme penale să emită legi și ordonanțe care să închidă anchetele judiciare, să stopeze procesele și să evite condamnările.

Acesta este și motivul pentru care, atunci când Dragnea și-a comandat propria mineriadă, nici măcar membrii PSD nu au dat curs invitației liderilor disperați să organizeze cumva o mare contramanifestație împotriva #REZIST. Abia au adunat câțiva oameni.

Subiectul grațierii și amnistiei este invalidat de electorat

Moral și politic, la alegerile din decembrie 2016, electoratul a spus clar ce părere are despre grațiere și amnistie. Partidul inculpatului fugar Sebastian Ghiță, Partidul România Unită, a avut în oferta electorală aceste lucruri. Și-a făcut reclamă la TV cu grațierea și amnistia. Această ofertă electorală a fost votată de 2,7 la sută dintre alegători. Asta deși inculpatul Ghiță a controlat televiziuni care s-au adresat unor milioane bune de alegători și le-a prezentat oferta lui.

Suntem, așadar, într-o situație continuă de ilegalitate în Parlamentul României în care voturile unui partid sunt șterpelite de câțiva penali care le folosesc pentru propriile interese.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s