Scandalul abia începe. Boureanu a ajuns unde merită să fie. Dar cazul dezvăluie ceva extrem de grav pentru Poliția Română | VIDEO

Fostul deputat Cristian Boureanu este arestat preventiv pentru ultraj, o măsură normală pentru cineva care agresează și jignește un polițist. Dar povestea asta are și aspecte foarte grave pentru Poliția Română.
 

Acesta nu e „filmul întreg”, este doar o parte din ceea ce s-a filmat acolo. Poliția are obligația să prezinte tot, pentru că există câteva semne de întrebare foarte grave.

 

Boureanu nu are nicio justificare

 

Jignirea unui polițist sau agresarea lui sunt fapte extrem de grave care nu pot avea justificare. Înregistrarea video prezentată de Poliția Rutieră ca ”filmul întreg” îl arată pe fostul deputat lovind cu genunchiul un polițist.

Asta știm cu certitudine și asta este o faptă extrem de gravă, inadmisibilă cu atât mai mult cu cât face așa ceva un fost parlamentar.

Sub nicio formă și pentru niciun motiv nu te apuci să lovești un polițist: asta e fapta certa pe care o vedem din înregistrarea video prezentată de Poliția Rutieră ca ”filmul întreg”.

Faptul ca face așa ceva un fost parlamentar e cu atât mai grav. Justiția ar trebui să fie aspră cu Boureanu pe fond. În faza aceasta, judecătorii au decis arestarea preventivă a fostului parlamentar, ceea ce reprezintă o măsură justă și normală.

Însă, povestea asta nu are numai aspectul acesta și nu poate fi tratata unilateral.

Polițistul care dezonorează uniforma

Un polițist nu este un om oarecare de pe stradă. Este un om al legii care respectă legea și procedurile, nu răspunde provocărilor cum ar răspunde orice individ de pe stradă.

Are control asupra propriei persoane și e instruit să respecte niște reguli stricte pentru orice situație… teoretic. Practic, ce vedem în înregistrarea video cu Boureanu e jenant pentru Poliția Română.

Înregistrarea video prezentată de Poliția Română ca ”filmul întreg” expune, pe lângă atitudinea anormală a lui Boureanu și agresarea polițistului, aspecte la fel de grave pentru Poliție. Polițistul cu care se ceartă fostul parlamentar pare că nu este mai bun ca Boureanu.

Eu aud în înregistrarea asta un polițist care nici el nu se comporta normal. Se întinde la discuții pe un ton și cu un limbaj jenant. Pare că Boureanu se ceartă cu un interlop cu patru clase, care e mai preocupat să fie cameraman amator decât să aplice legea.

Polițistul se pierde în amenințări despre cum o aduce el pe prietena lui de la Antena 3, despre cum „îl face” el pe Boureanu, repetă cuvintele obscene pe care Boureanu le-ar fi spus.

Spun ”le-ar fi spus” pentru că nu e o certitudine.

Nu sunt filmate aceste lucruri sau filmările nu sunt prezentate ca să nu mai avem niciun dubiu. Vedem doar un polițist care, pe un ton și un limbaj incalificabil, povestește ceva. Auzim, de fapt un polițist care prin atitudinea lui agravează situația, în loc să aplice procedura legală.

E un comportament la fel de greșit ca cel al fostului parlamentar.

Este inadmisibil, în orice situație, ca un polițist să răspundă cu aceeași măsură unui suspect, să treacă la amenințări cu lucruri care nu au nicio legătură cu activitatea pentru care e plătit. Nu plătim polițiști ca să facă filmulețe cu telefonul mobil pentru prietenii lor de la Antena 3 sau orice altă televiziune.

La finalul înregistrării video pare că polițistul îi dă un pumn înapoi lui Boureanu, în plină figură. Imaginile nu sunt clare și exact atunci ”se termină” înregistrarea publicată de Poliția Rutieră pe pagina de Facebook a instituției.

Nu se ajungea aici, dacă de la bun început, dacă polițiștii treceau la reținerea acestuia fără alte discuții, amenințări, cocoșeli. În cazul de față, polițistul a dezonorat uniforma, comportamentul lui, așa cum se vede pe înregistrarea video, este nepotrivit.

 

Leziunile lui Boureanu trebuie explicate de Poliția Română

Fapta unui suspect nu poate justifica răspuns abuziv al polițistului. Forța se folosește numai pentru a impune respectarea legii, nu pentru a ”pedepsi” pe cont propriu suspectul. Justiția stabilește pedepsele pe care le merită fiecare, nu vreun polițist de capul lui, în secția de poliție.

Presa a relatat că Boureanu a ajuns la spital și acolo medicii au constatat că are traumatisme. Sunt lucruri grave.

Cristian Boureanu a fost dus la audieri vineri, în jurul orei 16.00, după ce a fost externat de la Spitalul „Floreasca” din Capitală, unde a fost dus în noaptea de joi spre vineri, având un traumatism cranio-cerebral şi o fractură de sinus maxilar, afirmau surse medicale, spune realitatea.net.

Mie îmi vine greu să cred că, fiind vorba de o persoană publică, își permiteau să îl agreseze în secția de poliție, dar nu exclud așa ceva.

Am avut un coleg presă, reporter monden, care a fost bătut într-o secție de poliție. Am văzut cazuri grave, dovedite în justiție, unele în care chiar s-a ajuns la moartea unui suspect bătut într-o secție de poliție. Boureanu este însă o persoană foarte cunoscută, cu capacitatea de a angaja avocați foarte buni, polițiștii știu asta și de aceea cred că nu îndrăzneau să-l agreseze în secția de poliție.

Am auzit comentatori, unii cunoscuți cum e Lucian Mândruță, lăsând să se înțeleagă că Boureanu merita să fie puțin ”căpăcit” de polițiști pentru comportamentul lui. Am ascultat șocat o emisiune de radio în care Mândruță se hlizea pe tema asta.

A văzut mulți oameni simpli răspândind ideea asta pe rețele sociale. Este o foarte mare greșeală această abordare.

Boureanu s-a comportat inadmisibil, dar asta nu poate justifica sub nicio forma comiterea unor fapte și mai grave și nerespectarea procedurii legale. El trebuie pedepsit de o instanță, nu agresat în secția de poliție. Dacă vreun polițist a făcut asta, ar trebui să ajungă și el la arest.

Nu e de înțeles ca un polițist să devină un bătăuș de ocazie

 

Pe finalul înregistrării video pare că polițistul agresat de Boureanu îi dă un pumn în figură imediat.

Nu se vede foarte clar și Poliția nu a prezentat alte înregistrări din care să înțelegem reacția polițistului agresat.

Veți spune că e de înțeles. Boureanu l-a lovit pe polițist și polițistul e om. Veți spune e normal să riposteze cu un pumn în gură pentru că și voi făceați la fel. Da, dar voi nu sunteți polițiști.

Nu e normal să reacționeze un polițist ca un om oarecare, cu atât mai mult cu cât știa și spunea că Boureanu e băut. El este polițist pentru ca are control, este instruit să își gândească reacțiile, știe legea și o respectă, nu o încalcă. Legea interzice astfel de reacții.

Polițistul lovit răspunde cu forța necesară pentru a-l încătușa pe agresor, nu îi dă și el pumni în gură, nu se răzbună apoi în secția de poliție lovind mai departe suspectul.

Dacă sunt colegi ai polițistului care i-au permis să îl agreseze pe Boureanu, în secția de poliție, trebuie toți dați afară și trimiși în judecată, pentru că e foarte grav. Există acest fapt indubitabil relatat de presă al traumatismelor pe care Boureanu le are și care trebuie explicate de Poliția Română.

Cazul Boureanu reprezintă o situație foarte gravă, pe care nu trebuie să o tratăm unilateral. Agresarea oricărei persoane reținute, într-o secție de Poliție, e ceva extrem, extrem de grav.

CEDO spune clar: Dacă suspectul s-a rănit singur în secția de poliție, e vina Poliției

Există și posibilitatea logică, momentan de luat în calcul, că Boureanu s-a rănit singur. Aici CEDO spune clar: Din momentul reținerii, Politia e răspunzătoare pentru persoana reținută. Dacă își face rău singura, CEDO a stabilit ca e tot vina Politiei. Dacă un suspect e batut de alt suspect intr-o sectie de politie, tot vina Politiei este.

Așadar, Boureanu a greșit și e arestat. Asta e o măsură justificată și bună.

Dar polițistul din înregistrare nu este mai breaz ca fostul parlamentar. Spune lucruri pe care nu ar trebui să le spună un polițist. Face ceva ce nu are nicio legătură cu procedura de aplicat într-o astfel de situație. E mai preocupat să filmeze pentru ”prietena de la Antena 3”, decât să aplice procedura legală. Întreaga lui atitudine agravează lucrurile.

În plus are un limbaj inadmisibil pentru un polițist, un limbaj care te face să te întrebi dacă acest om are mai mult de patru clase. Te face sa te întrebi cum se fac angajările în Poliția Română. Polițistul cu care se ceartă Boureanu se comportă exact ca un individ oarecare luat la harță cu un altul într-o cârciumă.

Suspecților li se aplică procedura legală, nu amenințări cu Antena 3, remarci despre cât de beat e suspectul și târguieli ca la colțul blocului. Toate acestea au agravat situația și l-au determinat pe Boureanu să lovească polițistul.

Desigur, indiferent cât de penibil se comportă un polițist, nimic nu justifică agresarea lui. Boureanu nu are scuze.

Polițistul trebuia să îl rețină de la bun început pe suspect, fără alte discuții inutile și nepotrivite.

Singurele lucruri pe care trebuia să le spună polițistul erau: Domnule, incălcați legea X / articolul Y, ca atare, conform legii Z, aticolul Q, luăm măsura conducerii dumneavoastră la secția de poliție în vederea efectuării actelor premergătoare.

Politia a făcut foarte bine să îl rețină, în final, pe Boureanu, dar constatăm că cel puțin un polițist a avut un comportament care nu are nicio legătură cu procedurile legale într-o astfel de situație.

Filmul mai conține un detaliu important: ce spune ofițerul de la Poliția Rutieră care își întreabă colegul ce s-a întâmplat. După ce aude de la colegul lui că Boureanu l-ar fi înjurat și ar fi arătat gesturi obscene, acest polițist spune: ”Îi dați amendă la Legea 61”.

Acest polițist încerca să-l ajute de Boureanu. Legea 61 se referă la provocarea de scandal. Înjurăturile la adresa unui polițist sunt infracțiunea de ultraj, o faptă mult mai gravă. Nu sunt o simplă provocare de scandal.

Procurorul a făcut foarte bine să înceapă urmărirea penală împotriva lui Boureanu pentru ultraj. Imaginea cu acesta lovind polițistul e clară, fapta e indubitabilă. Instanta a luat decizia necesară să îl aresteze preventiv, arătând societății că așa ceva nu este tolerat.

Nicio societate civilizată nu poate accepta agresarea unui polițist. Aici nu poate exista indulgență sau înțelegere.

Dar, Politia Română trebuie să ne explice clar condițiile în care suspectul a ajuns să aibă leziuni grave. Abuzul fizic împotriva unui suspect e ilegal și nicio societate nu poate tolera așa ceva.

Dacă Boureanu a fost rănit pentru că s-a opus reținerii și s-a impus folosirea forței, ca să fie dus la secție, acest lucru trebuie explicat clar de Politia Română și e necesar ca această instituție să ofere toate înregistrările video, ca să vedem ce s-a întâmplat.

Ce a postat Poliția Rutieră pe Facebook nu ne lămurește, amplifică scandalul. Arată un Boureanu cu atitudine scandaloasă, care face pe grozavul și agresează un polițist, dar auzim și un polițist care nu e mai breaz ca fostul parlamentar, pentru că agravează situația în loc să aplice legea scurt și fără discuții.

 

Reclame

37 de gânduri despre “Scandalul abia începe. Boureanu a ajuns unde merită să fie. Dar cazul dezvăluie ceva extrem de grav pentru Poliția Română | VIDEO

 1. Nu comentez restul articolului. Sunt de acord cu tine că polițistul trebuie să aibă un comportament și un limbaj impecabil. În fond, este un om la locul de muncă, trebuie să aibă un comportament profesionist.

  Legat de pumn, atâta timp cât reacția polițistului a venit instantaneu (și a venit) și nu a fost mai mare decât atacul (adică nu l-a bătut cu bastonul după ce acesta i-a dat un genunchi), atunci e cam legitimă apărare. Prevăzut de lege.

  Dacă l-ar fi așteptat a doua zi la colț sau efectiv l-ar fi luat la bătaie la ceva timp după aia, ar fi fost cu totul altă situație. Dar o reacție imediată, proporțională cu atacul inițial, este legitimă apărare.

  • Poliția oprește o mașină care circula corect și în care idiotul era pasager, te-ai prins ? Avem din start o situație aiurea. Greșim, nu greșim poliția tot ne oprește, dar nu pe toți, numai pe unii și ținta lor nu a fost șoferul, pentru că acesta nu a greșit, a fost idiotul care beat fiind a căzut în plasa unuor boschetari îmbrăcați în uniformă. Nici cel mai beat și violent om nu devine agresiv decât dacă îl provoci și boschetarul cu 4 clase în uniformă sau altul în mod sigur l-a provocat. Eu zic că a fost o înscenare bine pusă la punct.

 2. Asa este.Aveti dreptate.Poliyistul ia leafa si o vrea din ce in ce mai mare,tocmai ca sa aplice legea si sa ne dea tuturor certitudinea ca in tara asta se aplica corect legea.Politistul nu trebuie sa se certe cu infractorul ca la piata.Tocmai asta nu intelege politia Romana si de aici tot felul de abuzuri,unele chiar grave.

  • Domnule Mihai nu-i corect ce spuneți. Poate într-o zi vi se întâmplă ceva asemănător dumneavoastră , prietenilor, rudelor, cunoștințelor și sunt sigur că nu vă mai exprimați așa.

  • Asta este problema. Oprești o mașină care nu greșește și îi ceri actele pasagerului, pe bune ? Asta este o înscenare, în care idiotul beat fiind a căzut în plasă. Problema trebuie cercetată mai atent, nu este nici pe departe așa de simplă cum pare.

   • Nu stiu daca e o inscenare dar e cert ca Politia Rutiera are treaba cu soferii, nu cu pasagerii. Trebuia sa cheme colegii de la Ordine Publica.

 3. Injuraturile adresate politistului nu mai constituie inftactiunea de ultraj. Singura fapta de ultraj din acest video este acea de loviri impotriva politistului

 4. Ati cuprins aprope toete aspectele.Eu vad provocarea premeditata din partea politistului.Si ma inteeb cum sa ajuns la aspectele respective.Intrebarile la care nu am raspuns sunt cele al caror raspunsuri ar clarifica dece si cum sa ajuns la un comflict de maidan intre cei doi.

 5. „Asa spune politia ” :)) ce cretin … unii aleg meseria asta din frustrare … in speranta ca vor impune respect sau frica in randul celor ce au ras de ei in copilarie …

 6. Pai mă NN …. L-ai auzit pe Boulreanu cerând
  ” filmează…filmează ” .. ce urma să facă , adica sa se vadă cum o să dea el cu piciorul in poliţai ?
  Ei bine ! S-a văzut ! Acuma merită să-l bată ăia să sară organele din el. Sau vrei sa scape ca PP ?

 7. Din procedura de imobilizare a persoanelor
  Pentru înfrângerea acţiunilor agresive şi imobilizarea persoanelor turbu­lente se folosesc procedeele specifice luptei corp la corp; se pot aplica şi LOVITURI CU PUMNUL, mâinile şi picioarele, genunchii, coatele şi alte părţi ale corpului.
  Se evită aplicarea loviturilor în zone vitale şi cu o intensitate exa­ge­rată, de natură a provoca vătămarea gravă a integrităţii corporale ori moar­tea persoanelor.
  Forţa fizică şi procedeele de luptă corp la corp se folosesc numai după so­marea celor care se manifestă violent, de a înceta acţiunea agresivă şi de a se supune cererii îndreptăţite a poliţistului folosind formula: „POLI­ŢIA, ÎNCETAŢI!”.
  NU ESTE NECESARĂ SOMATIA în cazul în care poliţistul este atacat PRIN SURPRINDERE sau integritatea corporală sau viaţa vreunei persoane este pusă în pericol imediat.

 8. Asa fac politistii peste tot in tara si vedeti cati se aduna la un loc sa te intimideze. Daca observati când pleaca pumnul politistului direct in barba, ii taie legatura cu pamantul ca box, iar dupa aceea politistul celalalt incearca sa-l ridice , dar nu se poate tine pe picioare din cauza ameteli de la pumn si nu de la alcool, deoarece Boureanu se vede premergator altercatiei, ca merge normal , sta cu mainile la spate, iar când se duce spre masina unde se scria procesul verbal politistul il impinge de piept agresiv inapoi si de aii altercatia. Boureanu a facut ce a vrut el 10 ani si de aceea a ajuns smecher si mai merita si el cate o corectie, dar atitudinea politistilor este sfidatoare si in afara legii. Daca Boureanu venea cu nuntasii dupa el vreo 40-50 de persoane baute…ce se isca atunci…credeti ca se uitau cum o ia prietenul lor in barba ? Nu e mult pana o sa ne convingem si o sa vedem.

 9. Eu sunt de 4 ani inapoi in Romania si contactul avut cu agenti de la rutiera a fost unul nasol. Afara in 11 ani nu am avut de-a face cu politia si nu am avut nici o problema in trafic. Am avut cateva probleme aici pe drum si am trimis inregistrarile la brigada rutiera. De fiecare data au raspuns ca nu pot actiona pe baza unor inregistrari facute cu o camera neomologata. Deci nu stiu cum acele inregistrari ale lui Boureanu se pot constitui probe daca nu au fost facute cu o camera a politiei.

 10. Va dati toti cu parerea si sunteti destepti. Voi, in fata infractorului stati sa luati bataie? Dobitocilor, din cauza unora ca voi nu mai are poporul nici un respect fata de politia romana. Saracul politist filma, nu pentru ca vroia el sa faca pe cameramanul, ci ca sa aiba probe impotriva infectului de Boureanu, pentru ca daca nu filma, cu siguranta a doua zi era cercetat. Toti aruncati cu mizerii in politie, si va mirati de ce creste infractionalitatea si va sunt violate rudele. Tocmai de asta, pentru ca nu lasati politia sa isi faca treaba!!! Dati, in continuare, drepturi infractorilor! Tara de prosti!

  • Adevărat! Dacă stă poliția cu mâna-s sân, or să ne conducă interlopii și atunci să vezi vai și amar, că aia n-au lege și nici o fărâmă de milă.

 11. In America, de exemplu, pentru agresiunea huliganului astuia (ptr ca acest bou….este un huligan, s-a dovedit si-n alte dati) I s-ar fi rupt cateva bastoane de spinare! Este adevarat ca nici politistii n-au fost fete de pension, dar nici sa te treezesti cu un genunchi in coaie n u v-as dori nicviunuia dintre voi. Celor care aveti cojones, desigur. Ca sa nu mai vorbim si de circul creat de isterica aia de concubine, ca o femeie normal nu ar sta cu asa o creatura….

  • Incatusarea nu se face cu pumniin gura. In SUA politistii nu se targuiesc la ca piata cu „iti fac” si „iti dreg”, nu filmeaza cu telefoanele personale si nu ameninta cu televiziunea unui infractor. Boureanu a gresit rau de tot, politistul nu e mai breaz.

 12. Poate ca tuturor ne sunt antipatici cei de la rutieră, dar Dl. Boureanu nu ar trebui sa scape mai ușor decât un cetățean de rând pe motiv ca își permite avocați. Pentru ca unii îl pun mai presus de lege, își va permite in continuare sa protesteze cu un claxon și o înjuratura fiindcă a fost oprită mașina in care călătorea. Și e ilară faza cu filmarea, de ce a filmat, dar de ce nu a filmat (când a primit pumnul). Pai da, trebuia imediat ce a claxonat sa fie somat sa iasă din mașina și dus la secție direct. Dacă se opunea, luat cu cătușe. Și iar se supărau unii. Așa ca măcar 30 zile tot și-a luat-o.

  • Acest politist s-a laudat explicit ca filmeaza pentru prietena lui de la Antena 3. E ilegal sa filmeze misiunile pentru prietenii lui de la televiziuni. Daca nu se ocupa cu asa ceva si aplica legea, proceda corect si nu se degrada situatia.

   Boureanu a gresit, asta nu inseamna ca nu vedem si greselile agentului care mai e si incult pe deasupra. L-ati auzit cum vorbeste? Ca un interlop cu patru clase? Vreti sa va aplice si dumneavoastra legea, asa cum ii trece lui prin cap, un astfel de individ? Cred ca sunt simple raspunsurile si ele nu inseamma ca cineva ii cauta scuze lui Boureanu. Una e una, alta e alta.

   • Din proprie experienta pot sa va spun ca Antena 3 a devenit un fel de OTV adica postul este folosit de lumea interlopa in scopul de santaj. Daca un politist s-a laudat cu asa ceva atunci inseamna ca se rupe filmul de tot.

 13. Promit sa aduc poze care sa vi le livrez intr-un mail cu parcarea politistilor „bugetari” de pe str Ionescu Gion ( adiacenta str. Logofat Udriste unde-si are sediu Brigada ).
  O sa ramaneti uimit de flota de care dispun acesti… profesionisti.

 14. Analisti din fotoliu. Cand esti purtator de uniforma si cineva este atat de zdravan la cap sa te atace, in prezenta altor 6 politisti, nu ai de unde sa stii daca nu urmeaza un atac cu un cutit sau o alta arma. Reactia a fost prompta si binevenita avand scopul de a-l indeparta pe agresor. Tinand cont ca betivanul era deja intr-o relatie avansata cu gravitatia, finalul era previzibil.

 15. Foarte bun articolul (corect, echilibrat, impartial). In rest totul e o mizerie (doi indivizi din acelasi aluat, ajunsi cat de sus au putut, fiecare cum s-a priceput mai bine; unul frustrat si obraznic, celalalt inflationat, beat, plin de el si de tupeu)
  Trist, foarte trist avand in vedere ca e doar o farama din poza de ansamblu(….care nu difera per total)

 16. Astia care comentați asa fără un rost anume puneți-vă în pielea unui militai sau curcan cum i se mai zice și indurati tot ceea ce indura unul sa vedeți cum va simțiți, când unul care are 2 clase mai mult ca trenu vine și te ia la mișto fără sa poți sa ii faci ceva când unul ajuns(peste noapte) ca boureanu vine și i-ti rupe degetele și te lovește și tu trebuie sa taci ca dom’le infractorii au drepturi curcanul nu……….nu era mai bine cum e în America sau în alt stat unde într-adevăr curcanul este om al legii nu păcălici ca la noi……. Când boureanu numai dacă deschidea gura era scos pe geam afara……..

 17. @Malin Bot: Necesar articol, impotriva curentului pupincurist al… organelor, mai ales privit in contextul mult mai larg al unor posibile acte zise teror*ste si a legitimitatii adresarii lor de catre fortele de ordine(!). Sunt curios sa aflu: a) cine se considera ca a provocat… pe cine?; b) de ce ultrajul lui Boureanu este mai negativ dpdv legal decat cel al politistilor rutieri (care evident ca nu ar fi avut motive firesti sa intre in altercatii cu un pasager grizat)?; c) de ce (daca politistii i-au produs leziuni grave!) ei sunt mai putin „amenintare sociala” decat… „teror*stul” Boureanu!? PS. Oricum toata povestea pare extrem de suspecta/dubioasa (mai ales dpdv al „interventiei” neavenite a echipajului de la Politia rutiera, visavis de pasagerul unei masini… oprite fara motiv APARENT)! Foarte ciudat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s