Imagini cenzurate la televiziunile de știri. Dragnea a pus ermetic capacul pe abuzul grav al Jandarmeriei

În orice țară democratică, unde televiziunile de știri sunt libere și decid numai pe criterii jurnalistice, lipsirea ilegală de libertate a unui ziarist provoca un scandal imens. La noi corupții au reușit să pună ermetic capacul pe acest subiect. Toți tac mâlc.
O singură televiziune a difuzat imaginile pe care le-am publicat pe paginile mele de YouTube, Facebook și Google + cu reținerea mea abuzivă, plimbarea forțată cu duba și lipsirea de libertate ilegală de la Secția 5 a Poliției București. Televiziunile de știri au relatat în minutele următoare reținerii abuzive știrea, pentru că ziariștii au decis. Apoi șefii le-au interzis să mai abordeze subiectul.

Jurnalistul Grigore Cartianu m-a invitat marți la emisiunea lui de la Nasul TV și a difuzat imagnile publicate de mine. Jurnaliștii Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, alături de producătorul emisiunii de știri prezentată de Georgiana Coman (B1 TV) au procedat și ei corect în momentele imediat următoare reținerii mele și seara. În emisiunile lor am putut să vorbesc despre asta. Rareș Bogdan și Oreste Teodorescu a vorbit despre asta la Realitatea.

În rest este blocadă totală. Pe rețele sociale și pe blogurile lor au reacționat câțiva colegi: Silvana Chiujdea, Camelia Tabacu, Mircea Marian, Silviu Sergiu. Cam atât am putut să văd, deși am căutat atent.
Într-o democrație reală era scandal monstru până la demisia sau demiterea ministrului de Interne. La noi este silenzio stampa.


 Atât de puternice sunt pârghiile prin care infractorul-șef al PSD Liviu Dragnea acționează asupra presei, încât niciun reporter din sediul PSD nu a avut curaj să întrebe despre incident în conferința de presă de la finalul zilei. Nici ziua următoare nu a întrebat vreun reporter ceva la Ministerul de Interne, unde Carmen Dan a ținut o conferință de presă. Mafia reușit să blocheze total subiectul.

Situația asta mi-a adus aminte de o experiență trăită după accidentul aviatic tragic și operațiunea de salvare lamentabilă în urma cărora a murit Aura Ion. Era un scandal monstru împotriva lui Victor Ponta, care ieșise la TV să spună că locul accidentului a fost identificat și că totul este ok.

Prim-ministrul PSD de atunci a plecat apoi la un restaurant să petreacă, în timp ce Aura Ion murea înghețată din cauză că echipele de salvare nu erau capabile să găsească locul accidentului.

Toate pârghiile posibile au fost acționate de Victor Ponta pentru ca presa să o lase mai moale cu subiectul. Când medicul legist a finalizat raportul autopsiei s-a impus o blocadă totală. Îmi aduc aminte fiecare secundă din discuția în care Dan Andronic urla pur și simplu la mine nervos că nu înțeleg să scot subiectul de pe site.
O discuție foarte neplăcută în care eu am închis telefonul pentru că Andronic mă înjurase pur și simplu după ce a zbierat că ”un medic nu e suficient să spună că Aura Ion a murit de frig, să-mi găsești cinci medici”. Când i-am atras atenția că numai medicul care a făcut autopsia contează și el spune asta și că nu scot articolul de pe site chiar dacă mă dă afară, văzând că nu o scoate la capăt cu mine, Andronic m-a înjurat pur și simplu.

Am descris părțile cele mai urate ale discuției cu Andronic pentru a vă face să înțelegeți ce se întâmplă atunci când un lider PSD își exercită influența sau cumpără un patron de presă pentru a obține liniște pe un subiect sensibil și ce presiuni se pun pe ziariști să tacă.

Cu siguranță că dumneavoastră, cititorii, ați remarcat în ultimii ani multe momente când pur și simplu a dispărut din ziare și de la TV un subiect care vă interesa foarte mult și care era extrem de periculos pentru cei de la putere. În special PSD procedează astfel. Să știți că nu dispăreau pentru că reporterii se plictiseau de subiect. Pur și simplu se punea batista pe țambal pentru că așa era comanda politică.

De aici am să mă adresez colegilor ziariști care trec prea ușor cu vederea peste abuzul comis de Jandarmerie împotriva mea.

Dragi colegi din presa. Stiu ca e greu la patron, mai ales la cei penali, dar incercati sa reactionati macar un pic. Cand m-au bagat pe mine abuziv in duba si m-au lipsit ilegal de libertate doua ore, v-au afectat si voua drepturile. Chiar vreti sa ajungeti sa traiti intr-o tara in care, daca va da patronul afara la cererea unui corupt, renuntati la meserie?

Înțelegeți, dragi colegi, ca abuzul nu e importiva lui Malin Bot, e o demonstrație de forță prin care Dragnea si mafia va spune tuturor: Băi, voi faceți ce cerem noi patronilor penali și vă impun șefii slugarnici. Nu aveți alternativa independenței, noi controlam tot.

Intelegeti, dragi colegi jurnaliști ca nu despre mine e vorba aici? Este vorba și despre voi? Vreți să ajungeți sa trăiți într-o țară in care va este interzis sa va practicati onest meseria si puteti pactica numai jurnalismul controlat?

Dincolo de aceste lucruri, eu am decis să acționez în Justiție, pe căile penale dar și civile, împtoriva abuzului comis de Jandarmeria Română. Lucrăm la plângerea penală pentru Parchetul Militar.

Miercuri seară vine în Bucuresti, de la Timisoara, unul dintre cei mai buni avocati din Romania, Florin Kovacs. Există și un precedent similar, în care procurorii au început urmărirea penală împotriva unor jandarmi care au reținut o persoană exact cu același pretext ca și în cazul meu. Împotriva Jandrarmeriei Române există și jurisprudență CEDO: Cazul Hoalgă versus România este un exemplu.

In 6 iunie 2016, România a fost condamnată la plata unor daune și CEDO a decis că procedura Jandarmeriei Române de ”conducere la secție” este abuzivă și încalcă articolul 5 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Eu știam aceste cazuri de când au fost emise deciziile. Se pare că jandarmii care m-au lipsit ilegal de libertate nu le cunosc și am de gând să îi fac să plătească pentru asta.

Iată ce a spus CEDO în Hoalgă versus România:

”Curtea consideră că privarea de libertate suferită de reclamanți la 1 ianuarie 2011, de la 15:30 la 23:30, nu a avut un temei juridic în dreptul intern. Prin urmare, a fost încălcat articolul 5 § 1 al Convenției…”

In aceeasi plangere penală ne îndreptăm și împotriva lui Georgian Enache, pentru că declarațiile lui publice au fost în afara cadrului legal pe care trebuia să îl respecte ca purtător de cuvânt al Jandarmeriei și acesta a transmis informații false cu privire la starea de fapt.
De asemenea, tot miercuri, casa de avocatura care mă reprezintă, Kovacs & Covaci, a ajuns la concluzia că vom depune plângere penală și împotriva comisarului de poliție care a dispus, când am ajuns la Secția 5, să fim reținuti două ore fără emiterea unei ordonanțe de reținere. Legea spune clar că reținerea în secția de poliție se face în baza unei ordonanțe.

Parchetul Militar din Timisoara a decis sa puna sub acuzare patru jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Timis, care sunt cercetati sub aspectul comiterii infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu.

Pe linie civilă, vom deschide o acțiune pentru prejudicii de imagine. Termenul de depunere a acțiunii este de trei ani și o vom face după ce se fac cercetările pe linie penală și vom avea toate informațiile utile cauzei civile.

Suma pe care o vom solicita este una foarte consistentă, urmând ca ea să fie folosită integral pentru mediatizarea prin publicitate a imaginilor cu abuzul, a deciziei instantei și a situației autorilor acestor fapte.

Ne vom îndrepta și în civil, cu solicitarea plății unor daune morale pentru prejudiciul de imagine, împotriva Jandarmeriei, dar și împotriva persoanelor fizice: Georgian Enache și șeful dispozitivului, adică acel ofițer care a dat la sediul PSD ordinul ca eu să fiu ridicat abuziv și astfel m-a expus unei sitauații degradante, umilitoare care a fost în direct mediatizată la unele televiziuni și apoi prezentată intens pe rețele sociale.

Reclame

2 gânduri despre “Imagini cenzurate la televiziunile de știri. Dragnea a pus ermetic capacul pe abuzul grav al Jandarmeriei

  1. Maline, rezista, ca nu esti singur! Tu esti gandul nostru pe care multi nu mai reusesc, sau nu mai indraznesc sa in rosteasca cu voce tare … Cand deschid videoclipurile tale pe YouToube simt ca sunt in Romania secolului XXI…doar atunci cand te privesc si te ascult! Stiu ca multi romani simt si traiesc videoclipurile tale la fel ca mine!Ai grija, insa… asia sunt tare perfizi. Nu iesi, pentru nimic in lume din spatiul public. Intre oameni esti protejat! Te iubim cu totii si iti suntem recunoscatori pentru curajul pe care ni-l dai, pentru sufletul pe care il pui.Cu mutt drag am scris aceste randuri. Cu multa stima,Maria Ratiu

  2. Bună seara, Este mai mult decât scandalos. Este un abuz la libera exprimare a noastră, a tuturor. Cu stimă, un reșițean, „măritat” în București și care acum locuiește în Bragadiru,

    Mircea Ioan Popescu BIOTEHNOL 0727110049

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s