Cum intrat infractorul Adrian Năstase la Recepția de 1 Decembrie. Situația e chiar mai gravă: 16 infractori și turnători cu decorații speciale. Iohannis a anulat doar unele decorații

Din luna aprilie se cere Administrației Prezidențiale corectarea unei anomalii jenante: 17 infractori și turnători condamnați definitiv în Justiție nu pierd decorațiile, așa cum prevede legea. Societatea Timișoara a încercat de trei ori, prin sesizări scrise, să-i atragă atenția președintelui Klaus Iohannis că Administrația Prezidențială nu aplică legea celor 16 infractori.

În 2017 președintele Iohannis a anulat câteva decorații, ceea ce e foarte interesant. 

Ultima scrisoare către Iohannis a fost trimisă în aprilie 2019.

nastase colaj bun 2


Potrivit art.51 din Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii:

a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate;

b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.”


Prima solicitare a fost adresată în martie 2016, a doua în iunie 2018 și ultima în aprilie 2019. Nu știm dacă semnalul de alarmă tras de Societatea Timișoara a ajuns efectiv la Klaus Iohannis sau dacă, din interese personale, consilierii președintelui au ascuns totul.

De Ziua Națională, președintele e pus într-o situație jenantă, chiar la Cotroceni

Cert este că, la 1 Decembrie 2019, la opt luni de la ultimul semnal de alarmă tras de Societatea Timișoara, președintele Klaus Iohannis a primit o lovitură devastatoare de imagine când s-a trezit la Cotroceni cu infractorul Adrian Năstase.

adrian-nastase-cotroceni-3-1024x576

Condamnat în două dosare pentru acte de corupție, încarcerat și eliberat condiționat, Adrian Năstase a participat la Recepția de Ziua Națională, în ciuda principiului instituit de Klaus Iohannis în 2018, anul Centenar, când prezența lui Liviu Dragnea a fost interzisă tocmai pentru că era infractor, condamnat pentru acte de corupție.

Înalții funcționari ai Administrației Prezidențiale, care știau că președintele a stabilit principiul neparticipării infractorilor la Recepția de Ziua Națională, au încălcat acest principiu anul acesta, aducând președintelui un prejudiciu de imagine uriaș.

iohannis nastase (2)

Fotografiile cu infractorul Adrian Năstase zâmbind fericit la Cotroceni au stârnit un val uriaș de reacții negative la adresa lui Iohannis și l-au pus pe șeful statului într-o situație jenantă. Practic tot ceea ce a spus în campania electorală despre PSD și combaterea corupției a intrat în conflict cu acceptarea unui infractor, condamnat pentru corupție, la o recepție oficială.

Lipsa unei reacții ferme din partea lui Klaus Iohannis, la două zile după această gafă produce și mai multă neîncredere sau chiar suspiciune. Publicul cere imperativ clarificarea situației și demiterea persoanelor care l-au băgat pe Năstase la Cotroceni, în ciuda principiului impus de Klaus Iohannis anul trecut, conform căruia condamnații pentru acte de corupție nu sunt acceptați.

Situația este chiar mai gravă, pentru că sunt 17 infractori și turnători care ar trebui să rămână fără decorații și acest lucru nu se întâmplă, fiind foarte posibil ca această situație gravă să fie ascunsă lui Klaus Iohannis de către funcționari ai Administrației Prezidențiale care au interese ascunse.

 

1. Marele corupt, tătucul mafiei PSD: Adrian Năstase

lovitura-de-gratie-pentru-dragnea-vine-de-la-iliescu-si-nastase-18557761

Pentru că nu i s-a retras decorația, deși e infractor și legea obliga la retragerea decorației, infractorul Adrian Năstase a putut să fie prezent la recepția oficială de 1 Decembrie, organizată de Administrația Prezidențială.

Adrian Năstase
Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, 2002

Condamnat pentru corupție, după cum urmează:

4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 06.01.2014.

2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 20.06.2012.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă, respectiv 228 zile din pedeapsa primită în dosarul „Zambaccian” şi 272 zile din condamnarea dispusă în „Trofeul calităţii”. La acestea s-au adăugat 105 zile tăiate din pedeapsă pentru că a scris cărți în pușcărie.

Infractorul Adrian Năstase a fost prezent la recepția oficială de 1 Decembrie, organizată de Administrația Prezidențială.

2. Coada de topor a Marelui Corupt din dosarele Zambaccian și Trofeul Calității

Irina Paula Jianu
Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004

6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual la Legea contabilităţii, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 20.06.2012.

Jianu_Irina_SZ

4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosire la autoritatea vamală de documente false, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 06.01.2014,

5 luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită în dosarul „Casa din Băneasa”, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 13.02.2015.

 

3. Sindicalistul #CiumaRosie, locotenent al Marelui Corupt, Miron Mitrea, zis și Jimmy Hoffa de România

Miron Tudor Mitrea
Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002

2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, hotărâre definitivă pronunţată de ICCJ în 13.02.2015

ioanrus253aadriannastaseemaibundecatmironmitrea_1031701.jpg

3. Brădișteanu prietenul Marelui Corupt

Şerban Alexandru Brădişteanu
– Ordinul Steaua României, în grad de Mare Ofiţer (2002)
– Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler (2010)

1 an de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani pentru favorizarea făptuitorului.

Şerban Alexandru Brădişteanu a fost acuzat că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din 20.06.2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la 2 ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

61640714

Şerban Alexandru Brădişteanu este membru în Consiliul de onoare al Ordinului naţional Steaua României, ales de către Adunarea Generală a ordinului în 19.09.2013, alături de Costin Georgescu (preşedinte), Constantin Degeratu, Mircea Geoană, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu. Ionel Haiduc, cavaler al Ordinului naţional Steaua României în grad de Mare Cruce şi-a dat demisia din Consiliul de Onoare în 13.03.2018.

dragnea_nastase_ponta_dcnews_85308100.jpg

Turnători ai Securității care au medalii speciale și nu le sunt retrase

Societatea Timișoara: În acest moment, nu este respectat nici art.53 alin.(1) din Legea nr.29/2000, care impune un număr de 7 membri pentru componenţa Consiliului de onoare, în cazul ordinelor naţionale, un loc de cavaler în grad de Mare Cruce devenind vacant prin demisia lui Ionel Haiduc.

4. Turnătoarea Sanda, ministrul Justiției din Guvernul Marelui Corupt

Rodica Mihaela Stănoiu
Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2002

nastase_stanoiu_35701600

CNSAS a stabilit prin decizia nr.1676/07.12.2006 că Rodica Mihaela Stănoiu a desfăşurat activităţi de poliţie politică în sensul art.5 alin.3 din Legea nr.187/1999 din anul 1983 până în 1987 şi că a semnat note informative sub pseudonimele Sanda şi Georgeta.

Contestaţia Rodicăi Mihaela Stănoiu a fost respinsă ca nefondată în Justiție.

5. Dumitru Zamfir, Generalul SRI infractor care a furat vile de la stat și l-a crescut pe inculpatul fugar Sebastian Ghiță

Dumitru Zamfir
Ordinul Steaua României, în grad de Comandor, 2000

1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani, pentru fals în declaraţii, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 28.10.2011 (dosar 10458/1/2008), rămasă definitivă în 13.02.2012 prin decizia ICCJ.

zamfir

Dumitru Zamfir, general (r), fost director adjunct al SRI, a fost trimis în judecată în legatură cu locuinţe obţinute de la RAAPPS şi care au fost cumpărate ulterior la preţuri subevaluate.

În 2005, împreună cu alţi colegi din SRI a participat într-o schemă ilegală, prin care şi-au cumpărat locuinţe de la RAAPPS, după ce în prealabil, ca să dea o aparenţă de legalitate, le-au închiriat pe baza unor declaraţii pe proprie răspundere că nu deţin şi alte locuinţe în proprietate.

Anchete jurnalistice independente, în special cele ale jurnalistului Daniel Befu, au arătat felul în care generalul infractor Dumitru Zamfir l-a inventat și l-a butonat pe inculpatul fugar Sebastian Ghiță.

6. Ion Stan: Baronul PSD de Dâmbovița care a primit spăgi electorale (decedat)

Ion Stan
Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004

2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 11.03.2015 (dosar 1382/1/2013), rămasă definitivă în 25.01.2016 prin decizia ICCJ.

Ion Stan, deputat PSD şi fost şef al organizaţiei PSD Dâmboviţa, care a deţinut funcţii de conducere timp de trei mandate în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a fost acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

ion-stan-adrian-nastase

Ion Stan (foto sus cu Adrian Năstase) a decedat în august 2018.

”Avea mult curaj în susţinerea opiniilor. Din acest motiv avea şi mulţi duşmani. Eu l-am considerat întotdeauna nu doar un coleg ci şi un prieten. Condoleanţe soţiei şi fiicelor lui. Odihnească-se în pace!”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

 

7. Octavian Boșcodeală, baronul #CiumaRosie de Buzău

Constantin Octavian Boşcodeală
Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, 2004

3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de primar pe o durată de 5 ani în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Braşov în 01.03.2016 (dosar 18228/197/2013), după ce fusese condamnat în primă instanţă, în 10.02.2015, de Judecătoria Braşov, la 5 ani de închisoare cu executare.

418

Constantin Octavian Boşcodeală (foto sus stânga alături de Marcel Ciolacu actual președinte al PSD), primarul municipiului Buzău, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

 

8. Vasile Asărăstoae, rectorul-director care s-a angajat pe sine însuși pentru că nu se mai sătura de bani

Vasile Astărăstoae
Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Comandor (2004) şi în grad de Cavaler (2004)

1 an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, hotărâre pronunţată de Curtea de Apel Iaşi în 26.11.2015.

1averi_Astarastoae

Vasile Astărăstoae, profesor doctor, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, s-a angajat pe sine însuşi în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale” câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era la vremea respectivă.

 

9. Eugen Bădălan, generalul criminal al Revoluției care a furat 1.260.000 de euro de la Armata Română

Eugen Bădălan
Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Mare Cruce (2000),
Ordinul Meritul Militar clasa a III-a (1989), clasa a II-a (1993) şi clasa I (1998),
Medalia Meritul Militar clasa a II-a (1978) şi clasa I (1984)

4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (termen de încercare 9 ani) pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei şi plata unei despăgubiri de peste 4,5 milioane lei Ministerului Apărării Naţionale impreună cu alte cinci persoane, in dosarul „Tofan”, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 07.12.2011.

badalan.jpg

Fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre, generalul (r) Eugen Bădălan deţinea în perioada Revoluţiei din 1989 gradul de maior şi funcţia de şef de Stat Major la Divizia 11 Mecanizată de la Oradea din cadrul Armatei a IV-a Transilvania, având în subordine 22 ofiţeri, 5 maiştri militari, 7 subofiţeri, 2 oameni din personalul militar civil, 285 gradaţi şi soldaţi.

Divizia respectivă a trimis la Timişoara Batalionul de infanterie pe transportor auto blindat (TAB) din cadrul Regimentului Regimentul 19 Mecanizat Arad.

Potrivit jurnalului de luptă, în perioada 17-22 decembrie 1989 Eugen Bădălan a coordonat acţiunile regimentului dizlocat la Timişoara.

În raza de acţiune a dispozitivelor în care se aflau militari din cadrul Regimentului 19 mecanizate Arad (Piaţa Libertăţii-Piata 700, Calea Aradului, Calea Girocului-Complexul studenţesc, Calea Şagului-Piaţa Maria-Tudor Vladimirescu) au murit împuşcaţi 20 de oameni, iar alţi 47 au fost răniţi.

10. Remus Truică, bidonul de șpagă a Marelui Corupt care căra servietele cu bani pentru Adrian Năstase

Remus Truică
Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004

6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru abandon de familie şi răpire internaţională de copii şi obligarea acestuia să înapoieze minorele la reşedinţa obişnuită a copiilor din Saint Martin, Franţa, la mama acestora, hotărâre pronunţată de Tribunalul Bucureşti în 25.11.2011 (dosar 64634/3/2011), rămasă definitivă în 05.06.2012 prin decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

Remus Truică a fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru Adrin Năstase până în 20.12.2004.


Dan Andronic, Remus Truică și Prințul Paul de România snt acuzați în Dosarul Ferma Băneasa

Remus Truică a ocupat poziția de șef de cabinet al fostului premier Adrian Năstase și a fost condamnat în prima instanță la patru ani de închisoare cu executare Paul Philippe al României, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare Multiplul incuplat Dan Andronic (primul din poză) și oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benny Steinmetz au fost achitaţi, dar este doar prima instanță. Prejudiciul calculat de DNA este de aproape 136 de milioane de euro.În prezent Truică este judecat, alături de alţi inculpaţi, printre care multiplul inculpat Dan Andronic = mogul al Cartelului #MafiaMedia, pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, alături de alţi inculpaţi, în dosarul „Ferma Băneasa”, de către Curtea de Apel Braşov (dosar 345/64/2015), în arest la domiciliu în perioada 11.12.2015-23.05.2016.

 

11. Sergiu-Tudor Medar, generarul care a furat case de la Armată. A fost Șeful Spionajului Militar și consilierul lui Traian Băsescu

Sergiu-Tudor Medar
Ordinul Steaua României, în grad de Ofiţer, 2000


Infractorul Sergiu Medar este promovat de Gandul = #MafiaMedia aparținând multiplului inculpat Adrian Sârbu

Infractorul Sergiu Medar este promovat de Gandul = #MafiaMedia aparținând multiplului inculpat Adrian Sârbu. Mogulul Cartelului Mafia Media controlează și Mediafax 

1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, ambele condamnări în dosarul „Case pentru generali”.

Este vorba despre mai multe case furate de personaje importante din conducerea Armatei prin stabilirea în fals a unor prețuri mult subevaluate.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 1 an închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei rezultante de 1 an închisoare pe un termen de încercare 3 ani, hotărâre pronunţată de ICCJ-Secţia Penală în 23.03.2015 (dosar 4426/1/2013), rămasă definitivă în 24.05.2016 prin decizia ICCJ.

Între 1999–2005, Sergiu Medar a fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare, la 03.10.2005 a fost numit director general la Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, iar la 25.11.2005 a fost numit de către preşedintele Traian Băsescu consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, devenind şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii şi membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, până la 15.03.2007, când a fost eliberat din funcţie.


Dosarul Case pentru Generali

„Concret, inculpatul Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe”, sustine DNA.12. Corneliu Dobrițoiu fostul ministrul PNL din Guvernul Ponta care a participat la furtul caselor aparținând Armatei

Corneliu Dobriţoiu
Ordinul Steaua României, în grad de Ofiţer, 2000

dobritoiu.muscn5hgr7-1-1000x600

1 an închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, ambele condamnări tot în dosarul „Case pentru generali”.

Corneliu Dobriţoiu a fost ministru PNL al apărării în guvernul Ponta 1.

 

12. Corneliu Duță, comandantul care a furat și el case de la Armată

Corneliu Duţă
Ordinul Steaua României, în grad de Ofiţer, 2000

1 an şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi 2 luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, ambele condamnări în dosarul „Case pentru generali”.

 

13. Gheorghe Bucur judecătorul șpăgar al Înaltei Curți care aranja concursurile de procurori-șef

Gheorghe Bucur
Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004

2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, hotărâre pronunţată în apel de ICCJ-Complet de 5 judecători în 10.03.2014 (dosar 1755/1/2013) care a modificat sentinţa ICCJ-Secţia Penală din 02.03.2012.

Notarul Gheorghe Bucur, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori şefi, în care au fost judecaţi şi procurorii Eugen Cojocaru, Georgeta Gabriela Ghiţă, Sterian Guli şi Gheorghe Dumitru şi judecătorul Gheorghe Cerbeanu.

Procurorul Eugen Cojocaru a cerut în noiembrie 2007 de la procurorul Gheorghe Dumitru suma de 50.000 de euro, oferindu-se să-şi traficheze influenţa asupra membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru funcţii de procurori şefi, ca să-i convingă să-l ajute pe procurorul Dumitru să promoveze ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti. Procurorul Gheorghe Dumitru a fost ajutat şi de Gheorghe Bucur, căruia în intervalul octombrie-noiembrie 2007 i-a dat mai multe bunuri (băuturi alcoolice, vin şi whisky), pentru ca Bucur, prin influenţa pretinsă asupra unor membri ai CSM, să-i determine să intervină la Comisia de examinare în favoarea candidatului la postul de procuror şef în Argeş.

De altfel, Bucur a şi cărat şpaga de 15.000 euro dinspre procurorul Gheorghe Dumitru spre Eugen Cojocaru.

 

14. Dovada că se poate: Mihai Necolaiciuc a prăduit CFR și Iohannis i-a retras distincția

Mihai Necolaiciuc
Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2000

4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice (deturnare de fonduri), hotărâre pronunţată în 17.10.2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

În martie 2017, Klaus Iohannis i-a retras distincția lui Necolaiciuc, după cum scria presa la vremea aceea:

Presedintele Klaus Iohannis i-a retras fostului sef CFR, Mihai Necolaiciuc, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat marti decretul privind retragerea decoratiei, „ca urmare a deciziei penale nr. 1758 din 23 noiembrie 2016 a Curtii de Apel Bucuresti”.

În iulie 2015 Necolaiciuc a fost eliberat condiţionat. Anterior a fost fugar, ascunzându-se câţiva ani în Statele Unite, unde a fost capturat în iunie 2009 şi extrădat în 2011.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al SNCFR SA, împreună cu Viorica Olaeru, directorul Directiei Economice a SNCFR SA au fost trimişi în judecată de către DNA în mai 2011, sub acuzaţia că în intervalul decembrie 2001-ianuarie 2003 şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au utilizat peste 8,6 milioane lei (2.755.000 euro), provenită dintr-un credit acordat de catre BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cei doi directori ignorând clauzele respectivului contract de împrumut.

Necolaiciuc mai este judecat în alte dosare penale.

 

15. Mucea, spionul din gruparea infractorului Dan Voiculescu

Dorinel Mihai Mucea
Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004

4 ani închisoare şi 3 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a), b) şi g) Cod penal, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

voiculescu-dan_01-1280x720

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi, ca pedeapsă accesorie.

Alături de Dorinel Mihai Mucea, fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din Ministerul Economiei şi Comerţului, au mai fost condamnaţi, între alţii, Nagy Zsolt, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei (4 ani închisoare), Ioan Codruţ Şereş, fost senator PC şi fost ministru al economiei şi comerţului (4 ani şi 8 luni închisoare). Dan Voiculescu (foto sus) era fondatorul și stăpânul Partidului Conservator.

Şereş a fost condamnat ulterior şi la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, în dosarul Hidroelectrica în 29.02.2016, de către ICCJ-Complet 5 judecători (dosar 3095/1/2014).

Mucea şi acoliţii săi au fost trimişi în judecată în martie 2009 de către DNA sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi trădare prin transmitere de secrete.

Aceştia au fost acuzaţi că au derulat activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea a 8% din acţiunile Petrom, privatizarea/restructurarea SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, administrate de OPSPI şi a CN Poşta Română din portofoliul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii SA, precum şi selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a 46% din acţiunile statului SC Romtelecom SA, acţiuni aflate în portofoliul MCTI.

nastase colaj bun 1.jpg

Alți trei ”decorați” cărora Klaus Iohannis le-a retras decorațiile pentru condamnări în dosare grele: Hidroelectrica și Siveco

În 25 aprilie 2017, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care sunt retrase decoratiile primite de catre fostul presedinte Siveco Irina Socol si fostii directori generali ai Hidroelectrica Traian Oprea si Eugen Pena, deciziile retragerii fiind determinate de condamnarile penale definitive ale celor trei.
Lotul Hidroelectrica
Eugen Pena si Traian Oprea, fosti directori generali ai Hidroelectrica, au fost decorati cu Ordinul „Servicul Credincios” in rang de Cavaler de catre fostul presedinte Ion Iliescu in noiembrie 2002, respectiv decembrie 2004.
In februarie 2016, Pena si Oprea au fost condamnati definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani de inchisoare in dosarul Hidroloectrica, in care a fost condamnat si fostul ministru al Economiei Codrut Seres.
Pena si Oprea au fost condamnați pentru contractele care au adus prejudicii companiei Hidroelectrica si care au dus la periclitarea sistemului energetic national.
Lotul SIVECO
Irina Socol a fost decorata cu Ordinul „Pentru Merit” in rang de Cavaler in februarie 2003. Irina Socol a fost condamnata definitiv, in 3 mai 2016, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, de Curtea de Apel Bucuresti, care i-a redus cu un an pedeapsa primita la judecarea pe fond, in dosarul de evaziune fiscala in domeniul comercializarii de programe informatice.
Din pedeapsa Irinei Socol a fost scazuta durata retinerii si arestarii preventive si cea a arestului la domiciliu. (sursa: Ziare.com)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s