Stare de Urgență: Ce înseamnă starea de urgenta și cum te poate afecta VIDEO

Stare de Urgență de declară prin decret prezidențial. Mai jos sunt informațiile importante pe care trebuie să le cunoști, pentru a putea înțelege ce ți se întâmplă pe perioada în care este declarată starea de urgență

UPDATE, 15 martie 2020: La ora 13.15 s-a anunțat că sunt 131 de cazuri confirmate

Starea de Urgență:
Măsurile concrete se iau prin DECRETUL PREZIDENȚIAL de instituire a Stării de Urgență

 

Starea de urgenta este anunțată de președintele Klaus Iohannis, care a făcut sâmbătă, 14 martie 2020 declarații pe această temă. La finalul acestui text este declarația completă a lui Klaus Iohannis. Acesta a spus că va declara STARE DE URGENȚĂ ”la începutul săptămânii viitoare”, asta înseamnă luni, 16 martie 2020.

Starea de Urgență e determinată de pandemia cu coronavirus COVID-19 și intervine după ce peste 100 de persoane au fost diagnosticate și sunt internate din cauza infestării cu acest coronavirus.


Starea de Urgență pe înțelesul tuturor:
VIDEO Ce înseamnă, cum ne afectează, ce măsuri se iau 

Starea de urgență e determinată de pandemia cu coronavirus COVID 19

Coronavirus: Duminică, 15 martie 2020, la ora 13.00, erau declarate oficial 123 de îmbolnăviri cu virusul COVID-19 pe teritoriul României. Autoritățile sanitare au mai informat că 9 dintre cei bolnavi s-au tratat.

Coronavirus Italia. Corespondentul DIGI TV din Italia a transmis, încă de sâmbătă, 14 martie 2020, că autoritățile italiene au comunicat moartea unui român, în Italia, din cauza infectării cu coronavirus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 80 de ani, de loc din comuna Borșa, județul Maramureș. Aceasta se afla în Italia împreună cu sora ei, în vârstă de 75 de ani, aceasta fiind bolnavă de cancer. Primarul comunei Borșa a scris pe Facebook aceste informații, precum și faptul că în urmă cu o săptămână a murit și femeia bolnavă de cancer.


Stare de urgenta: VIDEO. Aveți mare grijă ce declarați la frontieră„În urma demersurilor Ambasadei României la Roma și ale Consulatului General al României la Milano, autoritățile italiene au confirmat, până în prezent, decesul unui cetățean român ca fiind cauzat de infecția cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Aproape 18.000 de persoane sunt infectate în Italia și peste 1.200 au murit.

Starea de Urgență: Ce prevede legea

Starea de Urgență e reglementată legal de: ”Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență”, modificată prin ”Legea nr. 164/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență”

Articolele de mai jos sunt importante pentru a înțelege ce înseamnă această situație, apoi trebuie să vedem măsurile concrete dispuse prin decretul prezidențial prin care se declanșează Starea de Urgență.

Parlamentul va trebui să încuviințeze aceste măsuri în termen de 5 zile.

Articolele din lege importante pentru a înțelege ce va însemna Starea de Urgență.

Art. 3. Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri cu caracter politic, economic, social și de ordine publică, instituit în întreaga țară sau în anumite zone ori în unele unități administrativ-teritoriale, în următoarele situații:

a) existența unor amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate;

b) iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora.

Art. 4. Pe durata stării de asediu și a stării de urgență, proporțional cu gravitatea situației ce a determinat instituirea acestora și numai dacă este necesar, poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului justiției.

Art. 7. (1) La instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale și locale, legate de aplicarea dispozițiilor art. 20 din prezenta ordonanță de urgență, trec în competența autorităților civile și militare, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

Art 20. Pentru aplicarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, precum și a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgență, autoritățile civile și militare au următoarele atribuții și răspunderi:

a) să întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;

b) să dispună depunerea temporară a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea și ridicarea lor; la încetarea măsurii excepționale, acestea vor fi înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;

c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;

d) să efectueze percheziții oriunde și oricând este nevoie;

e) să efectueze razii;

f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;

g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezentă nu se justifică;

h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;

i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate; sunt obligate să transmită; cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;

j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;

k) să suspende temporar apariția sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune;

I) să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz.

m) să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;

n) să emită ordonanțe militare;

o) să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute;

p) dreptul de a ordona unităților Ministerului de Interne
competente să efectueze rețineri pe timp de 24 de ore.

Arestarea persoanei reținute se poate face pe baza mandatului dat de procurorul delegat.

CAPITOLUL VI

Măsuri care se iau pe durata stării de urgență

Art. 26. (1) Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. a), se pot lua următoarele măsuri:

a) aplicarea de către autoritățile militare a măsurilor prevăzute în planurile aprobate conform dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență și ale decretului de instituire;

b) organizarea și asigurarea cu prioritate a transporturilor, comunicațiilor, produselor, resurselor și infrastructurii pentru nevoile forțelor destinate apărării”.

c) închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și a pazei și supravegherii frontierei pe toată lungimea sa.

d) rechiziționarea de bunuri, potrivit legii

(2) Pe durata stării de urgență, instituită în temeiul art. 3 lit. b), autoritățile și instituțiile publice, operatorii economici și populația sunt obligate să respecte și să aplice prevederile legale speciale pe domeniu, precum și măsurile dispuse de autoritățile competente.


STARE DE URGENȚĂ. Coronavirus:
VIDEO. Ce trebuie să faci ca să nu de infectezi cu virusul COVID – 19Starea de Urgență: Declarația președintelui Klaus Iohannis

Mai jos e declarația făcută sâmbătă de președintele României, Klaus Iohannis, despre starea de urgență

 

Guvernul a fost votat, învestit, și a depus jurământul în condiții foarte speciale din cauza epidemiei de coronavirus.

În primul rând, felicitări noului guvern și le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat în Parlamentul României.

Din Parlamentul României s-a transmis un mesaj de unitate.

Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor și partidelor parlamentare au înțeles importanţa acestui moment, greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru România și pentru români.

Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat.

Guvernul care își preia acum mandatul este guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă.

Noul guvern împreună cu mine ne vom dedica toate energiile sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză și, evident, după ce se termină această criză pentru a guverna foarte bine pentru români și pentru România.

Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă.

Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare.

Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară.

În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.

Dar – dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine – dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută.

Avem nevoie de voi, dragi români!

Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților.

Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice.

Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu.

Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități.

Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii de vârstă școlară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinților, în condiții speciale, când școala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii.

Dragi români,

Împreună, și numai împreună, vom reuși să trecem cu bine și peste această criză!
Vă doresc tuturor multă sănătate!

Aici găsiți materialele video despre criza CoronaVirus și efectele ei în România:Detalii despre autorul acestui articol:

Malin Bot, jurnalist independent. Poti susține acum și direct activitatea mea, pe Patreon, aici: https://www.patreon.com/malinbot

Poti afla totul despre activitatea mea jurnalistica, aici: https://malinbot.wordpress.com/

Ma găsești și pe Facebook, aici:
https://www.facebook.com/malin.bot
https://www.facebook.com/malinbotpublic/

Aici poti afla detalii despre cărțile pe care le-am scris:
https://humanitas.ro/autori/malin-bot

#NeamTrezit #NeamUnit #NuCedam #SemperFI #Diaspora

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s