Apărare în procese de presă

Jurnaliştii care se confruntă cu procese de presă, intentate fie în civil, fie în penal, găsesc aici evoluţia unor cazuri similare în care instanţele au respins acţiunile.

Principalul scop al acestui centru de documentare este să ofere oricărui jurnalist hărţuit în instanţă exemple şi precedente care să îl ajute în construirea apărării. De asemenea, aceste precedente vă pot ajuta să învăţaţi cum pot să fie puşi la plată cei care vă hărţuiesc.

Centrul de documentare este realizat în cooperare cu Casa de Avocatură Kovacs & Covaci din Tmişoara.

Avocatul Florin Kovacs, asociatul principal al casei de avocatură, este cel mai activ apărător al drepturilor jurnaliştilor în instanţele timişorene. Până în noiembrie 2010 a reuşit performanţa de a câştiga toate procesele în care a apărat jurnalişti.

În perioada următoare, împreună cu avocatul Florin Kovacs, voi prezenta cele mai elocvente litigii, astfel încăt această pagină să devină un ghid complet pentru toţi cei interesaţi.

Cum să gestionezi un proces civil. Ghid în 10 paşi pentru jurnalişti

Cel mai simplu se poate înţelege un proces civil prin prisma a ceea ce are de făcut cel care te acuză. Acesta trebuie să demonstreze instanţei că articolul pentru care a deschis procesul i-a provocat un prejudiciu, o pierdere, o daună. Desigur, daunele morale nu sunt măsurabile exact, fiind la aprecierea judecătorului ce sumă să dispună. Aici este cheia şi riscul unui astfel de proces. citeşte în continuare!

Avocatul Florin Kovacs: „Cei care hărţuiesc jurnalişti trebuie să plătească scump pentru asta!” Factura de astăzi: 104 milioane

Judecătoria Timişoara a admis declanşarea procedurilor de executare silită împotriva notarului public Safta Criste, soţia fostului procuror general al României, Mircea Criste. Procedurile de executare au fost cerute de Casa de Avocatură Kovacs & Covaci, pentru suma de 6.200 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată. S-a pus punct astfel unui război de hărţuire derulat pe perioada a aproape patru ani. citeşte în continuare!

Tribunalul Timiş a decis că jurnaliştii nu pot fi cercetaţi pentru insultă şi calomnie

Sentinţa Secţiei Penale a Tribunalului Timiş este definitivă şi stabileşte că nimeni nu poate să fie anchetat sau judecat pentru insultă sau calomnie, întrucât statutul acestor infracţiuni nu este clar, cert şi prevezibil în legislaţia din România. citeşte în continuare!

Anchetarea sau judecarea jurnaliştilor români pentru calomnie şi insultă poate fi blocată

Tribunalul Timiş are pe rol o cauză în care Casa de avocatură Kovacs & Covaci cere instanţei să constate că există o situaţie confuză şi neclară în privinţa incriminării infracţiunilor de insultă şi calomnie, motiv pentru care nimeni nu poate fi anchetat sau judecat pentru aceste infracţiuni. citeşte în continuare!

De ce scot la licitaţie casa afaceristului Mălăieşteanu

Cred cu tărie că nimeni nu se va lupta niciodată pentru dreptul nostru de a putea să ne facem liniştiţi meseria. Cred în democraţie şi de aceea am convingerea că aceasta este calea prin care putem să ne câştigăm singuri puterea şi poziţia pe care jurnaliştii o merită în societate. citeşte în continuare!

Proces de 5 miliarde

versus Stelica Malaiesteanu, inceput la Tribunalul Timis in 2006, finalizat in noiembrie 2010 la Inalta Curte de Casatie si Justitie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat joi, 11 noiembrie 2010, ani de zile de hărţuire judiciară. Reclamantul, un afacerist timişorean, a ajuns să plătească scump demersul său. DETALII AICI

Cinci ani de hărţuire inutilă

Pe rolul instantelor din Timisoara s-a aflat, din 2005, un dosar în care s-a judecat comiterea infracţiunilor de insultă, calomnie şi ameninţare pentru opinii exprimate pe forumul freeex destinat promovării şi protejării libertăţii de exprimare, gestionat de Agenţia de Monitorizare a Presei. DETALII AICI

Procese penale de 4 miliarde de lei câştigate cu un cămătar şi avocatul lui clandestin

Crezând că voi ceda presiunii, Macoviciuc şi un acolit, avocatul clandestin Homoc, mi-au deschis două procese penale. Primele din cariera mea de jurnalist. Evident că m-am speriat când am primit citaţiile acasă şi nu am dormit noaptea. DETALII AICI

Proces civil deschis cu tupeu de Ciuhandu junior

Apărarea este simplă. Subiectul este de interes public, cele scrise sunt reale,  prejudiciul nu există. Într-o ţară normală un astfel de proces nu exista sau se termina la primul termen. Problema e că România nu este o ţară normală. DETALII AICI

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s