Proces civil deschis cu tupeu de Ciuhandu junior

George Ciuhandu, fiul primarului Timişoarei, a deschis un proces care poate fi dat exemplu de tupeu şi prezentat ca model de hărţuire la facultatea de jurnalism.

Acesta susţine că un articol din EvZ i-a provocat o scădere la jumătate a cifrei de afaceri. În realitate, am descoperit la Registrul Comerţului că în anul următor publicării articolului profitul firmei lui Ciuhandu junior a crescut de peste 50 de ori şi cifra de afaceri s-a mărit de peste patru ori.

Cifra de afaceri a crescut de patru ori şi profitul de 54 de ori

Cifrele raportate la Finanţe dovedesc minciuna spusă cu tupeu în instanţă

Din anul 2002 am scris anchete despre Ionelaş Cârpaci. În urma acestor anchete Parchetul Curţii de Apel Timişoara a deschis un dosar. Ionelaş a fost arestat preventiv şi trimis în judecată cu alte 11 persoane. În anul 2007, cu scurt timp înainte de publicarea articolului reclamat, am aflat că Ionelaş vrea să facă schimbări radicale la Vila Muhle, monument din Timişoara, de pe strada Mihai Viteazul.

O sursă de la Direcţia Urbanism mi-a spus că, printre certificatele pentru această adresă, este şi unul solicitat de SC MG Building Design, prin arhitectul Constantin Costache care este asociat cu fiul primarului.

Au refuzat să explice

Costache a refuzat să răspundă, deşi l-am bombardat cu SMS-uri.  Fiul primarului a negat existenţa vreunui certificat de urbanism, deşi i-am spus că am în faţă extrasul din arhivă. Primarul a refuzat să ofere un punct de vedere deşi l-am sunat pe fix, pe mobil, am cerut secretarei să insiste şi purtătorului de cuvânt al primăriei să intervină.

Am solicitat telefonic la Direcţia Urbanism să mi se comunice detalii, în baza Legii 544. Funcţionara cu care am discutat mi-a comunicat că există dosarul şi că îmi oferă toate datele mai târziu, când face o sinteză. Ulterior mi-a spus că l-a găsit şi să revin pentru sinteză. Apoi mi-a spus că nu poate să-mi mai comunice nimic pentru că „domnul primar a dat dispoziţie să nu se dea nimic din el fără acordul lui expres”.

După publicare au pozat în victime

Articolul a fost publicat cu descrierea atitudinii celor implicaţi. După publicare primarul a pozat în victimă. Mi-a retras acreditarea şi mi-a interzis accesul în primărie. Ulterior fiul lui şi firma fiului lui au deschis două procese împotriva mea şi a ziarului.

În faţa primei instanţe au susţinut că certificatul de urbanism ar fi fost solicitat la cererea unui client italian, care dorea să afle dacă poate face un hotel acolo. De ce nu au explicat asta iniţial nu ştim.

Au mai spus că cifra de afaceri pe anul 2007 a firmei ar fi scăzut la jumătate din cauza acestui articol. Verificând în Registrul Comerţului am aflat că, în 2008 a crescut de patru ori faţă de 2007 iar profitul s-a majorat de peste 50 de ori.

Scandaluri din 2005

Firma lui Ciuhandu junior nu era la primul scandal de presă. În august 2005 Jurnalul Naţional a publicat articolul „Ciuhandu junior face afaceri în numele tatălui” şi de atunci s-a scris constant despre ei. Articolul prezenta, într-un context mult mai agresiv conflictul de interese dintre Ciuhandu senior şi fiul lui. Tatăl aproba proiectele fiului cu maximă urgenţă.

În 20 octombrie 2005 acelaşi ziar a publicat alt articol intitulat: Primăria Timişoara SRL-ul ţărăniştilor.  Şi acesta viza activitatea MG Buliding Design, a acţionarilor, implicaţiile politice şi afacerile altor societăţi în care reclamanţii erau acţionari. Pe aceeaşi temă au apărut,  în 2005, articole şi în  Bănăţeanul dar şi pe HotNews.

Apărarea este simplă. Subiectul este de interes public, cele scrise sunt reale,  prejudiciul nu există. Într-o ţară normală un astfel de proces nu exista sau se termina la primul termen. Problema e că România nu este o ţară normală.